FALLER KNALLHARDT: Oslo Børs stuper

Oslo Børs falt 9 prosent i løpet av uken.

Publisert:

Hovedindeksen falt 2,9 prosent og endte dagen på 348,98 poeng. Det er det kraftigste børsfallet så langt i år, og indeksen var på sitt meste ned over 4 prosent iløpet av dagen.

Man må tilbake til 6. juli i fjor for å finne et større dagsfall.

Følg hovedindeksen live på E24 Børs

Indeksen har stupt 9,4 prosent siden tirsdag morgen denne uken, mens for hele uken er fallet på 8,9 prosent.

Sist indeksen falt så kraftig en uke var i februar i fjor.

Ironisk nok toppet indeksen seg mandag forrige uke på 393,5 poeng. Fallet siden dengang er på 11,3 prosent, mens nedgangen siden årsbegynnelsen er på 6,1 prosent.

Les også:

- God unnskyldning for å ta gevinst

Panikken har grepet verdens finansmarkedet, vi er inne i en kraftig korreksjon og også fredagens kollaps kommer uten de helt store nyhetene. Dagens børsfall kommer etter at de toneangivende indeksene i USA falt mellom 3 og 4 prosent torsdag på årets høyeste volumer - et svært negativ signal.

- Vi har vært inne i en veldig bra periode og da kommer det ofte korreksjoner som denne, sier fondsforvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene til E24.

- Man tror ikke at Hellas vil velte hele verdensøkonomien men man trenger ofte en god unnskyldning for å ta gevinst. Nå faller det på bred front og da er det premien på risiko som går opp. Det er typisk for markedskorreksjoner, legger han til.

Regningen gjenstår

Det underliggende bildet er at markedet nå frykter at gjeldskrisen i eurosonen vil eskalere og at bankene og kreditorene må ta store tap.

Finanskrisen, som ble utløst da eiendomsboblen i USA sprakk for tre år siden og bankene måtte ta større tap enn de maktet, ble ryddet opp i ved at statene nasjonaliserte bankene, kuttet rentene til rekordlave nivåer og bidro med store stimulansepakker.

Nå spør stadig flere investorer seg om hvem som skal redde finansmarkedene denne gang, nå som de statlige finansene er i ferd med å tørke opp i mange land.

Det kortsiktige svaret for Europas del ligger i Tyskland, men verken forbundskansler Angela Merkel, Det internasjonale pengefondet eller den europeiske sentralbanken har viljen eller makten til å roe markedene.

- Det tryner i USA

Da Oslo Børs stengte klokken 17.30 var alle de toneangivende indeksene i USA ned mellom 1 og 2 prosent.

- Det tryner litt i USA og da følger Oslo etter, sier aksjestrateg Kim Evjenth i meglerhuset Argo Securities til E24.

- Vi har fått noen gode arbeidsmarkedstall fra USA, men markedet fokuserer på Hellas og gjeldsproblemene. I tillegg kan det være en del automatiske salgsordre som er utløst i USA, legger han til.

Slike ordre slår inn etter et vist kursfall, og kan på kort sikt forsterke presset nedover.

Oljeprisfall

Oljeprisen fortsetter nedgangen. Et fat nordsjøolje (brent crude) med levering i juni handles fredag ettermiddag til 78,4 dollar, en nedgang på 1,5 prosent.

Følg råvareprisene på E24 Børs

Statoil står imot

Hovedindeksen kollapser til tross for at Statoil

OSE

STL

, som utgjør rundt 30 prosent av indeksen, "kun" falt 1,4 prosent.

Indeksen tynges av at Norsk Hydro

OSE

NHY

datt 4,6 prosent, Norwegian

OSE

NAS

stupte 7,9 prosent, Royal Caribbean Cruises

OSE

RCL

falt 5,2 prosent, DnB Nor

OSE

DNBNOR

var ned 3,1 prosent, Storebrand

OSE

STB

stupte 6 prosent, Telenor

OSE

TEL

falt 3,8 prosent og Frontline

OSE

FRO

ramlet 4 prosent.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om