Varsler «comeback» for norsk oljebransje

Selv om konkurransen presser marginene i boliglånsmarkedet, merker Nordea at det er trøkk i økonomien og norsk næringsliv.

ØKT AKTIVITET: Nordea Norge-sjef Snorre Storset. Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Bankkonsernet Nordea slapp torsdag tall som viste at man var i motbakke mot slutten av året.

Mens netto renteinntekter falt til 1,109 milliarder euro (10,65 milliarder kroner) fra 1,209 milliarder i fjerde kvartal 2016, falt de samlede inntektene fra 2,610 milliarder til 2,228 milliarder euro (21,4 milliarder kroner).

Konsernsjef Casper von Koskull mente slutten av 2017 særlig ble negativt påvirket av et svært lavt aktivitetsnivå i kapitalmarkedene.

Her i Norge melder Nordea om at de opplevde en vekst i utlån både til boliger og næringslivet. Regnskapene viser samtidig at selv om kostnadene falt, så var også totalinntektene i personmarkedet ned fire prosent.

I kvartalsrapporten forklares det blant annet med at inntekter utover renter faller, med høyere provisjonskostnader i betalingstjenester og lavere markedsinntekter.

Store bedrifter gir gass

Nordea skriver at de fikk 1.550 nye bedriftskunder i kvartal og at utlånene økte med 12 milliarder i segmentet. Ifølge banken er det særlig store bedriftskunder som står for utlånsveksten.

Nordea opplyser at de i Norge hadde lånt ut 258 milliarder kroner til bedrifter ved utgangen av 2017, en økning på 8 milliarder fra 3. kvartal 2017.

Les også

Økonom spår norsk renteheving før sommeren

– Veksten handler nok mye om at norsk økonomi er i en god utvikling og at norske bedrifter er konkurransedyktige. Vi har en relativt svak kronekurs og ser også en bedring i oljemarkedet, blant annet i oljeservice, sier Nordea Norge-sjef Snorre Storset, og fortsetter:

– Så samlet sett er det en positiv utvikling på tvers av bransjer. Vi uttalte jo etter forrige kvartal at vi så konturene av dette, men i fjerde kvartal så vi at veksten tok seg opp.

– Så det er altså en bred oppgang dere ser, på tvers av regioner og bransjer?

– Ja, det er en positiv stemning i norsk næringsliv nå, og også rundt i alle regioner. Tidligere har det jo vært snakket om at vi hadde en todeling i norsk økonomi, men nå ser vi oljemarkedet kommer tilbake etter en negativ periode. Ja, man kan kalle det et «comeback», sier Storset.

Private låner og sparer mer

I privatmarkedet øker utlånene til boliglån, men bankens netto renteinntekter faller likevel. Dette skyldes tynnere marginer ifølge Nordeas rapport.

– Det har lenge vært en tøff konkurranse i boliglånsmarkedet, men vi ser at det har vært litt marginpress i Norge og særlig i fjerde kvartal. Men volumveksten gir oss en ok utvikling. Vi tror vi fortsatt vil se en tøff kamp om boliglånskundene, men at det også vil være en underliggende vekst i markedet, sier Storset.

Banken opplyser at de på årsbasis har en utlånsvekst på boliglån på syv prosent i 4. kvartal 2017. Kundestilstrømmingen var på 8.035 nye kunder i løpet av kvartalet.

– Tar dere markedsandeler i boliglånsmarkedet?

– Vi forventer en relativt stabil andel, men at det vil være en bred vekst i markedet. Men vi fikk også inn 8.000 nye privatkunder i kvartalet, som er veldig positivt.

Les også

Renterådet: Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

Storset sier at de lavere inntektene i personmarkedet skyldes faktorer han ikke tror vil vedvare:

– Disse effektene var større i fjerde kvartal enn det vi forventer fremover, så det er ikke noe vi tror vil vedvare. Det handler om at vi hadde litt høyere provisjonskostnader og noe forskyvninger mellom kvartaler, sier Storset.

I tillegg til en stadig appetitt for boliglån, sparer også nordmenn stadig mer i fond og aksjer. Det sørget blant annet innføringen av aksjesparekonto og pensjonskonto (IPS) for i fjor høst.

Ifølge banken har kapital til forvaltning økt fra 116 til 139 milliarder kroner mot fjerde kvartal i fjor, og av dette 5,6 milliarder kroner i netto nysalg.

– Det har skjedd et spareskifte. Kunnskapen og interessen for sparing har økt betydelig de siste årene og det ser vi fortsetter i 2017. I 2017 ble både aksjesparekonto og individuell pensjonssparing lansert, det har vært med på å gjøre sparing enklere og mer gunstig, sier Storset.

Han legger til at banken åpnet 10.000 IPS-pensjonskontoer i november og desember.

Les også

Kronehopp på nyåret: Ser fem grunner til billigere utenlandsferie i år

Ingen olje-nedtrapping i Nordea Norge

I tillegg til rolige tider i kapitalmarkedet på tampen av 2017, peker Nordeas konsernsjef i Stockholm på at bankens redusering av aktivitet og eksponering i shipping og offshore også bidrar til å trekke resultatene ned.

– Skal dere også trappe ned shipping og offshore i Norge, slik at det får konsekvenser for miljøet deres på dette feltet i Norge?

– Nei. Det Nordea-sjefen viser til at shipping og offshore er en global virksomhet der vi har hatt mange kunder i Asia. Der tror vi at vi vil ha en lavere eksponering i fremtiden, og det har egentlig vært en utvikling over flere år, sier Storset.

– I Asia ser vi at særlig kinesiske banker er aggressive og ønsker å ta markedet. Vi ønsker å fokusere på våre relasjonskunder i Norden fremover, legger han til.

Les også

Nordea skuffet mot slutten av 2017

Les også

Ingen norske storbanker følger Nordeas bitcoin-forbud

Les også

Nordea utvider bitcoin-forbudet for ansatte

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Økonomi
 3. Oljebransjen
 4. Boligmarkedet
 5. Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Det er vanskelig å gi garantier

 2. – Mange tusen flere nye kunder enn vanlig

 3. Nordea tar tap på nær én milliard i Norge: – For tidlig å si hvordan det utvikler seg

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea skuffet mot slutten av 2017

 6. Nordea bygger opp milliardbuffer til coronatap: – For tidlig å avblåse krisen