Hevder Bank Norwegian vil tjene på Sivs innstramming

Bank Norwegian-sjefen forventer at kostnadene vil bli lavere med finansminister Siv Jensens nye lovforslag. Men Jensens departement mener forbrukslånsbanken må forvente å betale betydelig mer enn i dag.

FORVENTER LAVERE AVGIFTER: Administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian venter at avgiftene til innskuddsgarantiordningen vil gå ned.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

Finansdepartementet har fremmet et lovforslag for garantiordningen. Der foreslås en bestemmelse som sier at den norske garantien ikke kan brukes i utlandet. Forslaget er nå til behandling i Stortinget.

Administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian og morselskapet Norwegian Finans Holding la onsdag frem resultater, som viste at forbrukslånsbanken fortsatte den kraftige veksten i 2017.

– Blir mindre sårbare

Wollebekk sier til E24 at over to tredjedeler av veksten kom fra virksomhet i utlandet, nærmere bestemt fra Finland, Sverige og Danmark.

– Siden dere satser i utlandet, betyr dette at innskrenkende grep fra norske myndigheter nå vil bite mindre enn tidligere?

– Ja, vi blir mindre sårbare, sier Wollebekk til E24.

– Hvordan forventer du at Finansdepartementets ventede lovforslag vil påvirke dere?

– Det vil være positivt for oss. Det vil bety at vi vil få lavere kostnader. Vi er i dag forpliktet å tilby samme garanti i utlandet som i Norge, sier Wollebekk.

Hun viser samtidig til at det skyldes at Bank Norwegian driver såkalt grenseoverskridende virksomhet i Finland, Sverige og Danmark. Det betyr at selskapet ikke har egne filialer i disse landene.

Det medfører at avgiftene selskapet i dag betaler inn til det norske innskuddsgarantifondet omfatter garantier for innskudd fra kunder både i Norge og i utlandet.

Les også

Derfor går Kise av som styreleder i Bank Norwegian

Slik er garantiordningen

Den norske garantiordningen skal være en sikkerhet for inntil to millioner kroner per kunde hvis en bank skulle gå over ende. Til sammenligning har EU-landene en garanti på inntil 100.000 euro (tilsvarende over 960.000 kroner) per kunde.

Bank Norwegian har fått kritikk for å utnytte regelverket for garantiordningen.

Wollebekk mener at lovforslaget for garantiordningen ikke vil føre til at kunder i utlandet vil tenke at vilkårene for innskudd i Bank Norwegian blir mindre attraktive.

– Det er den attraktive renten som er den hovedsakelige grunnen til at kundene velger Bank Norwegian for innskudd. Vi markedsfører ikke innskuddsgarantien, og det er ikke alle som kjenner til den, sier Wollebekk.

– Finland er den nye stjernen

– I hvilket land anslår du at utsiktene for vekst er best?

– Finland er den nye stjernen. Det er det markedet som vokser raskest. Landet har et attraktivt marked og god kredittkvalitet. Vi har store forventninger til Finland, sier Wollebekk.

Hun mener at utsiktene for vekst er gode både i Finland, Sverige, Danmark og Norge, mye takket være at økonomiene vokser i alle fire landene og at arbeidsmarkedet er godt i alle fire landene.

– Vi ønsker å få det til i Sverige, der er mulighetene store, sier Wollebekk.

Les også

Danske kunder vender storbankene ryggen

– Kan regne med å måtte betale betydelig mer

Statssekretær i Finansdepartementet, Geir Olsen (V), skriver i en kommentar til E24 at lovforslaget innebærer at det blir bedre balanse mellom risikoen i bankene og hvor mye de må betale for innskuddsgarantien.

– Bankene som har høyest risiko, særlig de såkalte forbruksbankene, kan regne med å måtte betale betydelig mer enn i dag, skriver Olsen.

Han peker på at hensikten med lovbestemmelsen som Finansdepartementet fremmet i fjor før sommeren, er at den skal hindre norske banker i å utnytte det norske garantinivået til å oppnå en konkurransefordel i utenlandske markeder.

Den foreslåtte lovbestemmelsen vil innebære at dekningsnivået i slike tilfeller begrenses til det som gjelder i det aktuelle landet. Forslaget er nå til behandling i Stortinget.

– Parallelt jobber vi med å kunne videreføre nivået på den norske garantiordningen. Vi diskuterer saken med EU-kommisjonen og har ikke en endelig løsning ennå, skriver Olsen.

Les også

– Finland blir viktigere enn Norge

Les også

Milliardresultat for Bank Norwegian i fjor

Les også

Analysesjefer mener Mifid 2 har virket mot sin hensikt

Her kan du lese mer om

 1. Bank Norwegian
 2. Forbrukslån
 3. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen klar til å stoppe Bank Norwegian

 2. Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån

 3. Bank Norwegian tar over irsk banksatsing: – Sikrer at vi får full kontroll

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig lånevekst for Bank Norwegian

 6. Betalt innhold

  Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler