Derfor går Kise av som styreleder i Bank Norwegian

Bjørn Kise trekker seg som styreleder i Bank Norwegian for å unngå at det sås tvil om at flyselskapet Norwegian er sjefen i banken. 

TREKKER SEG: Bjørn Kise trekker seg som styreleder i Norwegian Finans Holdning.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
Publisert:,

– For å unngå at det sås tvil om at mitt styrelederverv i Norwegian Finans Holding kan medføre at Norwegian Air Shuttle har bestemmende innflytelse i Norwegian Finans Holding, trekker jeg meg som styreleder i Norwegian Finans Holding og Bank Norwegian, skriver Bjørn Kise i en sms til E24.

Da flyselskapet Norwegian tidligere torsdag la frem sitt svært svake 2017-regnskap kom det frem at Finanstilsynet undersøker flyselskapets regnskapsmessige behandling av eierandelen i forbrukslånbanken Bank Norwegian og morselskapet Norwegian Finans Holding.

Les også

Norwegian-topp om uenigheten med Finanstilsynet: – Dette betyr ikke så mye, det er mer en prinsippsak

Diskusjonen mellom Norwegian og Finanstilsynet dreier seg blant annet om hvorvidt flyselskapet har bestemmende innflytelse over forbrukslånbanken. Forskjellen på bestemmende og betydelig innflytelse avgjør om banken er å regne som et datterselskap eller tilknyttet selskap, hvilket igjen avgjør korrekt bokføringspraksis.

Dersom Finanstilsynets foreløpige syn blir den endelige konklusjonen, vil det medføre at Norwegian Air Shuttles egenkapital blir redusert med nesten to milliarder kroner. Det vil i så fall si nesten en halvering.

– Det vil bli innkalt til ekstraordinære generalforsamlinger for å velge nye styreledere. Jeg fortsetter som styreleder i Norwegian Air Shuttle, skriver Kise videre.

I Norwegians regnskapsrapport, som ble lagt frem torsdag morgen, heter det at Norwegian har bestemt at de skal trekke sine representanter fra styrene i Norwegian Finans Holding og Bank Norwegian.

Tror på løsning

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities tror Norwegian kommer til å klare å løse opp i eierskapsfloken rundt Bank Norwegian.

– De er allerede i gang, ved at styrelederen trekker seg. Det er klart at dette ikke er positivt, men de løser dette, sier han.

Han tror heller ikke at Finanstilsynet kommer til å tvinge gjennom noen storstilt nedskrivning.

– Men de er tydelige på at de vil løse opp på forbindelsene med blant annet felles styreleder, slik at de ikke har betydelig innflytelse. Det virker også som om de sakte, men sikkert, er i ferd med å selge seg ned, sier Molnes.

I andre kvartal i fjor solgte Norwegian seg ned til 17,5 prosent og i desember solgte de seg ned til 16,4 prosent. Samtidig med nedsalget har banken inngått såkalte TRS-avtaler (aksjelånsavtaler) som sikrer dem samme økonomiske eksponering som om de skulle eid 20 prosent fortsatt.

Svakt fjerde kvartal

Karl Johan Molnes tror det er mer alvorlig at Norwegian i dag morges presenterte et svært svakt fjerdekvartalsregnskap. Et tap på 1,43 milliarder kroner ga et resultat før skatt for hele 2017 på minus 1,07 milliarder.

– Nå har Norwegian Finans Holding-biten gått stor oppmerksomhet, men tallene for fjerde kvartal var helt elendige, sier Molnes.

Han har merket seg at selskapet økte inntektene med rundt 1,8 milliarder kroner, mens driftsresultatet falt med over 1,3 milliarder.

– Da må du begynne å se på hva du driver med, sier Molnes, og legger til:

– Fjerde kvartal er ikke det beste kvartalet, det tredje er bedre, men første kvartal er normalt dårligere. Unntaket er at påsken i år kommer i første kvartal. Det hjelper, men når man ser hvor dårlig fjerde kvartal var er feilen fundamental. Prisene er for lave på det de holder på med, mens kostnadene er for høye.

Les også

Bank Norwegians styreleder trekker seg

Les også

– Dette betyr ikke så mye, det er mer en prinsippsak

Les også

Kan få regnskapssmekk i milliardklassen av Finanstilsynet

Her kan du lese mer om