Seismikkrally på Oslo Børs: – Det har begynt å løsne

I takt med oljeprishoppet har seismikkaksjene skutt fart. ABG-analytiker John Olaisen er «veldig optimistisk», men Børsens største seismikkselskap maner til edruelighet.

SKYTER FART: Aksjen til seismikkselskapet PGS har steget med 145 prosent siden årsskiftet.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Stigende oljepris er godt nytt også for leverandørene til oljeselskapene, og etter noen tøffe år er det bedring å spore blant selskapene som leverer seismikkdata til oljeselskapene.

I markedet har investorene reagert med å sende aksjene kraftig opp. På Oslo Børs har et knippe av seismikkaktørene skutt fart i år, ikke minst etter rykket i oljeprisen til over 80 dollar per fat på det meste.

De siste tre månedene har kursene steget opp mot 70 prosent (se graf under), mens aksjonærene i et selskap som PGS har sett kursen hoppe over 140 prosent siden nyttår.

E24+: Børskommentar: Hvis shorterne slipper taket i PGS, kan aksjen gå til værs

Seismikksektoren ble som andre i oljeleverandørindustrien truffet da oljeselskapene kuttet i pengebruken etter oljeprisfallet. Sektoren er kjent for å være tidlig ute med å kjenne konsekvensene både når det butter imot og når det løsner i markedet.

Les også

Har tatt fire gjeldsgrep på fire år: – Nedturen har vært ekstrem

– Seismikkmarkedet begynte å gå i fjor, og det ser ut til at veksten blir enda sterkere i år, sier analytiker John Olaisen ABG Sundal Collier til E24.

Ifølge Olaisen økte oljeselskapene pengebruken på seismikk med 23 prosent i første kvartal fra første kvartal i fjor, mens veksten i hele 2017 var på rundt ti prosent fra året før.

Les også: – Vi ønsker ikke å overselge

Bedring, men usikkerhetsfaktorer

Også fra selskapene selv meldes det om lyspunkter.

– Vi ser en underliggende forbedring i markedet og at ting begynner å løsne litt for vår del på salg fra biblioteket, men det er fortsatt vanskelig å få oljeselskapene til å gjøre langsiktige forpliktelser, være med på forhåndsfinansiering av nye undersøkelser, sier finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS, det største seismikkselskapet på Børsen målt etter markedsverdi.

Seismikkselskapene gjennomfører geologisk kartlegging av havbunnen for å finne ut hvor det kan være olje. TGS har spesialisert seg på såkalt multiklientseismikk, der det hentes inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe.

Les også: Hvilken oljebrems? Nå vil seismikkselskapet øke utbyttet

Oljeselskapene kan kjøpe data på forhånd, en forhåndsfinansiering av seismikkundersøkelsen, men TGS får også inntekter fra salg av allerede gjennomførte undersøkelser.

Selv om oljeprisen har steget mye maner TGS-direktøren til edruelighet.

– Alt som har med olje og gass å gjøre er syklisk. Det er nærliggende og fristende å anta at det vi ser nå er starten på en innhentingsfase. Problemet med de sykliske bevegelsene er du vet ikke egentlig før to år i etterkant at det var en syklisk topp eller bunn.

Han peker på flere usikkerhetsfaktorer for seismikkmarkedet.

– Det er oljeprisdrevet, og vi vet at det kommer en betydelig vekst i ukonvensjonell oljeproduksjon i Nord-Amerika som kan endre balansen i oljemarkedet fremover.

Den geopolitiske situasjonen, der USAs skroting av Iran-avtalen og valget i Venezuela har bidratt til usikkerhet og stigende oljepris, kan også snu, påpeker Larsen.

– Ser man en bedring av den geopolitiske situasjonen går det ikke an å utelukke en viss nedside i oljeprisen. Det er usikkerhetsfaktorer og skjær i sjøen. Det kommer under ingen omstendigheter til å bli en bølgefri seilas fremover, sier han.

saken fortsetter under

Kursutviklingen siste tre måneder til seismikkselskapene Petroleum Geo-Services (PGS), TGS, Polarcus (PLCS), Spectrum (SPU), franske CGG notert i Paris, Magseis (MSEIS) og Seabird (SBX), i tillegg til oljeprisen (BRT).

– Vi er veldig optimistiske

I den andre delen av markedet arbeider seismikkselskapene på kontrakt, altså gjøres seismikkundersøkelsen på oppdrag for en enkelt kunde.

– Det har begynt å løsne på multiklient, så gjenstår det at ratene skal bedres i kontraktsegmentet, men det er mye som tyder på at det ikke er langt unna. Om ikke i år så i løpet av neste år, sier Olaisen i ABG.

Les også: Bråsnur i synet på seismikkselskap

John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice

Med for mange skip i forhold til etterspørselen ble også seismikksektoren plaget av overkapasitet, noe som har sendt fartøy i opplag. Ifølge estimater fra PGS fra april har imidlertid kapasiteten blitt redusert med nærmere 50 prosent siden 2013.

– Man ser økt volum, men foreløpig er det ikke mangel på seismikkbåter. Det er tatt ut en del båter, men det er også noen som er klar til å komme inn ganske kjapt, sier Olaisen.

Men ikke alle båtene kan settes inn i markedet i en håndvending.

– De fleste som er tatt ut har ligger en stund, og man trenger alltid litt capex (investeringer) når de blir liggende. Det er som om du har latt gressklipperen stå ute i snøen i vinter, da er det egentlig bare å kaste den. Når båtene har stått i et par år er det ikke bare å ta de rett inn, sier Olaisen.

Meglerhuset har tre av sine toppvalg, selskapene TGS, Spectrum og Polarcus, i seismikksektoren, i tillegg til at det har en kjøpsanbefaling på seismikkselskapet Magseis.

– Vi er veldig optimistiske, sier Olaisen.

Les også

Oljeprisen over 80 dollar

Les også

Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

Les også

Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. TGS-NOPEC Geophysical Company
  3. Petroleum Geo-Services
  4. ABG Sundal Collier

Flere artikler

  1. Venter positiv resultatsesong for seismikk: – Etterspørselen stiger og det er høyere priser

  2. Pangstart på 2019 for seismikkaksjer

  3. – Det er noe bedring i markedet

  4. Større tap for PGS i første kvartal

  5. Rasmussengruppen laster opp i PGS – meglerhus venter knallsesong