Europris blar opp 190 millioner for svensk partnerskap

Europris kjøper seg inn i sin svenske lillebror ÖoB for å skape en nordisk butikkallianse. Det norske selskapet har sikret seg retten til å ta over hele det svenske selskapet på sikt.

PÅ HANDLETUR: Konsernsjef Pål Wibe i Europris. Arkivbilde.
Publisert: Publisert:

Lavpriskjeden Europris melder at selskapet inngår samarbeid sammen med Runsvengruppen som eier lavpriskjeden ÖoB i Sverige.

Selskapene skal samarbeide om innkjøp og konseptutvikling, samt netthandel og automatiserte løsninger. Samtidig skal de to kjedene beholde hver sin uavhengige ledelse og merkevare.

Hensikten med samarbeidet er å skape en ledende nordisk plattform innen lavprissegmentet og totalt regner man med å oppnå besparelser på mellom 60 og og 80 millioner norske kroner årlig gjennom innkjøpssamarbeidet, ifølge meldingen.

Som del av avtalen vil Europris kjøpe en eierandel på 20 prosent i ÖoB med betaling i Europris-aksjer, noe som betyr at Runsvensgruppen blir sittende med en eierandel på 4,5 prosent i Europris. Prisingen som ligger til grunn for avtalen er 7,7 ganger ÖoBs estimerte brutto driftsresultat (EBITDA) for 2018.

Basert på fredagens sluttkurs betyr det at Europris implisitt betaler 190 millioner kroner for oppkjøpet. Utbetalingen vil skje når det endelige årsresultatet for 2018 for ÖoB foreligger.

Kan kjøpe hele kjeden i 2020

Europris får i tillegg en opsjon på å å kjøpe resten av aksjene i selskapet i 2020, med betaling i Europris-aksjer. Prisen vil fortsatt være en multippel på 7,7 ganger EBITDA, men da for et gjennomsnitt av driftsresultatet i 2019 og 2020.

– Vi er to selskaper med felles verdier og strategier. Vi skal nå samarbeide om å videreutvikle butikker, vareutvalg og styrke vår markedsposisjon. Dette vil komme våre kunder, ansatte og eiere til gode», sier Europris-sjef Pål Wibe i en uttalelse.

– Svensson-familien har eid og drevet Runsvensgruppen i 70 år. Vi er veldig glade for å slå oss sammen med Europris for å skape den sterke nordiske plattformen innen dette voksende handelssegmentet, sier styreleder Oskar Svensson i Runsvengrupen AB.

Europris har i dag 255 butikker og omsatte i fjor for 5,9 milliarder, mens ÖoB har 94 butikker og en omsetning på rundt 3,6 milliarder norske kroner. Medregnet innkjøpssamarbeidet Europris har i Kina med finske Tokmanni står alliansen for en årlig omsetning på drøye 17 milliarder norske kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om