Tror store deler av riggflåten kan gå rett i bøyene: – Det ser veldig dårlig ut

Riggselskaper kan stå ribbet tilbake etter dagens dårlige marked.

LITE Å GJØRE: Oljeselskapenes investeringskutt rammer riggsektoren, der overkapasitet gir press på ratene og kan tvinge ut store deler av flåten. Riggen på bildet er Odfjell-eide Deepsea Atlantic.

Tore Meek NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Har du en brønn som skal bores de neste årene, er det bare å gni seg i hendene. En gjennomgang E24 har foretatt av flåtedekningen til de Oslo-noterte eierne av rigger og boreskip, viser nemlig at det vil være mye å velge mellom.

Ifølge selskapenes egne oversikter har Seadrill, Fred. Olsen Energy, Odfjell Drilling, Sevan Drilling, Songa Offshore og Awilco Drilling totalt 32 enheter hvis kontrakter løper ut før utgangen av 2017.

I tillegg til dette kommer en rekke rigger som per i dag ikke har arbeid.

SE BILDENE FRA «OLJEKIRKEGÅRDENE»: Her parkeres oljeeventyret

Og dette er altså kun her hjemme.

En kjapp opptelling viser at Transocean alene har 44 ulike boreinnretninger som blir ledige i 2016 og 2017.

Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets estimerer at det globalt er 204 såkalte flytere som går av kontrakt i løpet av 2016 og 2017.

Les også

Transocean kutter 230 stillinger: – De ansatte er redde for jobbene sine

Dette skjer med følgende bakteppe: Oljeprisen har stupt fra 115 dollar i juni 2014 til å vippe mellom 30 og 35 for tiden. I norge har lavere aktivitet gjort at ikke mindre enn 30.000 oljejobber er borte.

Onsdag formiddag kom SSB med en oversikt som viser at selskapene på norsk sokkel anslår investeringer på 163,9 milliarder kroner i 2016.

Dette er 13,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015, gitt i første kvartal 2015 - og en reduksjon på 7,1 milliarder fra november.

Stort overskudd

Det vakte en viss grad av oppsikt da både Nordea Markets og DNB Markets i forrige uke estimerte at Fred. Olsen Energy kan bli sittende igjen med så lite som én rigg i arbeid i andre halvår 2017.

Kvernland jekket ned kursmålet på riggselskapet til meget beskjedne fem kroner per aksje.

Hun er ikke spesielt optimistisk med tanke på å skaffe lønnsomt arbeid til alle disse.

– Det ser veldig dårlig ut med dagens oljepris. Det er lav etterspørsel etter rigger og ytterst få kontrakter å konkurrere om. Det mest realistiske er at riggene som går av kontrakt havner rett i bøyen, sier hun.

Les også

Analytikerne tror på oljeprishopp i 2016: – Med dagens priser vil oljeselskapene og oljelandene gå dukken

Ubalansen i markedet preger nødvendigvis også ratene som oppnås.

– Så lenge det er et såpass stort overskudd på tilbudssiden i riggmarkedet får de ikke kontrakter der de tjener penger. Kontraktene i dag er omtrent på samme nivå som kostnadene, sier Kvernland.

Håpet for riggeierne er at balansen skal forbedres ettersom flere rigger forsvinner på skraphaugen. Det er imidlertid ventet at utfordringene vil vedvare ut 2017, og utsiktene utover dette er begrenset.

– Men man vil se at det vil tvinge seg frem justeringer på tilbudssiden. Riggeierne vil tvinges til å legge rigger opplag, og da forsvinner disse gradvis ut, sier Kvernland.

Kan nå historisk bunn

Analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank bekrefter at kontraktsdekningen er «minimal» inn i 2017 i forhold til det man tidligere har sett.

– Nærmere to tredjedeler av riggene vil være ledige inn mot andre kvartal 2017. Så gitt at det ikke kommer noen nye kontrakter det neste året vil kontraktsdekningen være historisk lav ved utgangen av året og inn i 2017, sier han.

Han forteller at de har sett rateslutninger ned mot 170.000 dollar per dag, mens driftskostnadene for de fleste ligger på mellom 140.000 og 150.000 dollar.
– Så det er ganske tynne marginer som bare holder riggene varme, sier analytikeren.

Tviler på Seadrill-svar

Torsdag kommer kvartalstall fra Seadrill.

– Seadrill har denne typen eksponering via North Atlantic Drilling, men er ikke så eksponert mot Nordsjøen som mange andre selskaper i forhold til størrelsen, sier Stormyr.

Totalt er det åtte Seadrill-tilknyttede boreinnretninger som blir tilgjengelige i 2016 og 13 i 2017.

Les også

Sjekk Seadrills storstilte børsfall: – Det som så ille ut for en måned siden, ser mer ille ut i dag

John Fredriksens riggselskap er, ifølge SME Direkt for TDN Finans, ventet å presentere en nedgang i de samlede driftsinntektene på 23,8 prosent til 961 millioner dollar.

Konsensus på driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ligger på 514 millioner, hvilket i så fall vil medføre en omtrent tilsvarende prosentvis nedgang.

– Fokus kommer til å være rettet mot balansen og likviditetsbehovet, hvor det er et gap i 2017 og 2018 som må løses, sier Stormyr.

Les også

Kursmål på Seadrill: Én krone

Parameterne selskapet selv kan kontrollere for å minimere finansieringsbehovet vil bli fulgt ekstra nøye. Dette innebærer fjerning av investeringsforpliktelser og aggressive kutt av kostnader.

– Fjerde kvartal kommer nok til å være et ok kvartal driftsmessig, men fokus er på fremtiden og hvordan de skal løse likviditetsbehovet i 2017 og 2018. Det er nok imidlertid for tidlig for et konkret løsningsforslag, så markedet får neppe de svarene det ser etter.

Les også

– Tiden jobber til vår fordel

Les også

Kutter opptil 200 ansatte

Les også

Kursmål på Seadrill: Én krone

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Seadrill
 3. Dolphin Drilling (tidl. Fred. Olsen Energy)

Flere artikler

 1. – En liten del av et større puslespill

 2. –Har veldig vanskelig for å se hvordan dette skal gå bra

 3. Analytiker om Seadrill:
  – Seadrill-aksjens skjebne er i kreditorenes hender

 4. Annonsørinnhold

 5. Ferske tall: Dette er bakteppet for Seadrills vriene gjeldsprosess

 6. Seadrill har redusert kvartalskostnadene med 2,8 milliarder på to år