Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten

Muligheten for at Norges Bank kutter renten i mars, er blitt større, mener flere økonomer. Årsaken er at vi i fjor hadde den laveste veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge siden finanskrisen i 2009.

BANKSJEF: Øystein Olsen skal holde sin årstale torsdag.

Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
  • Victoria Armstrong
  • Sara Svanemyr
  • NTB
Publisert:

Tirsdag slapp Statistisk sentralbyrå fjorårets brutto nasjonalprodukt-resultater, som måler verdiskapningen på det norske fastlandet.

Les også

Svak vekst i den norske fastlandsøkonomien

Tallene viser at norsk BNP økte i fjerde kvartal med 0,1 prosent, og 1,0 prosent samlet for 2015. Det er den laveste veksten siden finanskriseåret 2009.

Det er spesielt petroleumsvirksomheten og utenriks sjøfart som trekker ned totalen. Her er nedgangen på 5,6 prosent gjennom de tre siste månedene av 2015.

Les også

Norges Bank rører ikke renten

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til E24 at fjoråret hadde en svakere avslutning enn han hadde ventet.

OVERRASKET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

Eika Gruppen

Samtidig er han overrasket over at importvirksomheten har vært sterk, gitt at den norske kronen har vært svak.

Også Frank Jullum, seniorøkonom i Danske Bank sier at veksten var i tråd med forventningene.
– Bildet er det samme som vi har sett tidligere. Økonomien preges av færre private investeringer, men blir forsterket av offentlig etterspørsel, sier han og peker på at den norske økonomien bevegeger seg sidelengs.

Han trekker frem at veksten i tredje kvartal ble nedrevidert, slik at veksten i 2015 ble 1,0 prosent, det vil si betydelig lavere enn Norges Banks anslag i desember.

Jullum sier at det er beroligende å se at det private forbruket økte med 0,6 prosent i fjerde kvartal, sett i lys av kollapsen i forbrukertilliten gjennom 2015.

– Dette reduserer foreløpig risikoen for et dypere, og mer langvarig tilbakeslag i norsk økonomi.

Overraskende svak eksport

Heller ikke eksporttallene var forventet. Den samlede eksporten for året falt med 2,9 prosent som følge av sterk nedgang i eksporten av gass.

– Det er litt overraskende at eksporten svikter. Jeg visste ikke at den kom til å være så svak, sier Andreassen.

Også Eric Bruce, seniorøkonom i Nordea, er overrakset over eksporttallene.

– Fastlandseksporten overrasker negativt. Eksport av tjenester faller kraftig, og motvirker den positive varehandelen. Dette kan være et tegn på at lavere oljeinvesteringer globalt skader oljeorientert eksport fra Fastlands-Norge som består av en rekke tjenester, sa Bruce til NTB.

Muligheten for rentekutt øker

Torsdag denne uken skal Norges Bank-sjef Øystein Olsen holde sin årstale. Andreassen har en klar oppfordring til banksjefen.

– Litt avhengig av hva som blir sagt i årstalen, er mitt råd til Norges Bank at de bør kutte renten med en halv prosent, for å hindre at det går veldig mye verre i norsk økonomi. Hvis vi gjør det kan vi hindre at arbeidsledigheten tar helt av.

Jullum sier at det er den lavere oljeprisen og utsiktene for den globale økonomiske veksten som trolig kommer til å trigge et rentekutt i mars, ikke den norske økonomien.

Seniorøkonomen Kyrre Aamdal i DNB Markets uttalte følgende til NTB etter at BNP-tallene ble kjent tidligere i dag:

– Norges Bank ga i desember uttrykk for at det var litt mer sannsynlig at renten ville bli satt ned i mars enn at den ville blir holdt uendret. Dagens tall øker sjansen for at Norges Bank vil senke renten i mars.

Les også

DNB-topp tror på lav rente i ti år

Publisert:

Flere artikler

  1. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

  2. – Han bør gi et klart signal

  3. Oljeinvesteringene øker for første gang siden 2013: – Ingen tvil om at veksten er på vei oppover

  4. Annonsørinnhold

  5. Muligheten for rentekutt holdes vid åpen

  6. Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid