- Statoil-resultat blåst opp av engangstilfeller

Selv om Statoil skryter over en økning i driftsresultatet på 129 prosent, er ikke analytikere imponert over torsdagens kvartalsresultater.

IKKE SÅ BRA: Bak torsdagens kvartalstall ligger det en rekke enkelthendelser.
Publisert:

Statoils driftsresultat for andre kvartal 2011 var på 61,0 milliarder kroner, en økning på 129 prosent sammenlignet med 26,6 milliarder kroner i andre kvartal 2010. Det meldte selskapet i en børsmelding torsdag morgen.

Les også: Gigantresultat fra Statoil

Selskapets nettoinntekt er på 27,1 milliarder kroner, langt bedre enn fjorårets 3,1 milliarder.

- Statoil oppnådde et rekordhøyt resultat i andre kvartal 2011. Resultatet avspeiler drift i samsvar med forventningene, den verdiskapende Peregrino- transaksjonen, og sterke olje- og gasspriser gjennom hele perioden, sier Statoil-sjef Helge Lund i en pressemelding.

Statoil

Flere engangstilfeller

Innbakt i dagens talle ligger det flere engangshendelser, og resultatene for tredje og fjerde kvartal kan ikke forventes å være i nærheten av torsdagens resultat.

- Det er riktig at det er rekordresultater, men det er en rekke engangsposter som bidrar til det. 8,8 milliarder i gevinst på salg av 40 prosent av oljefeltet Peregrino, 2,2 milliarder kroner i tilbakeføring av tidligere kostnadsført leting, 3,7 milliarder knyttet til gevinst på derivater og andre finansielle eiendeler i tillegg til gevinst på oljelagere og et par andre småjusteringer. Man kan kan ikke regne med at dette skjer hvert kvartal, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i First Securities.

- De presenterer et rekordhøyt earnings per share på 8,44 kroner, men uten engangstilfellene er det på 4,03 kroner , som er relativt i tråd med estimatet jeg hadde på 3,86 kroner.

Av 27 milliarder kroner i nettoinntekt er det altså nærmere 17 av disse som kan tilskrives engangstilfeller.

Fokuserer på justerte tall

- De offisielle tallene er inflatert med engangstilfeller, blant annet salgsgevinsten på Peregrino. Vi fokuserer mest på det justerte EBIT-tallet, sier analytiker Oddvar Bjørgan i Enskilda.

Tar man bort engangseffekter er resultatet på det jevne, mener analytiker Carl Christian Bachke i RS Platou Markets.

- Det som er interessant å se på er de justerte tallene. Da tar man bort slike effekter og fokuserer på det som er underliggende inntjening. Da presterer Statoil marginalt under det som var forventet, sier han.

Utlandet skuffer

- Norsk sokkel leverer knallbra, med seks prosent høyere inntjening enn hva jeg trodde, men internasjonal divisjon var skikkelig dårlig. Både jeg og konsensus bommet mye, og totalt sett var produksjonen der 11 prosent lavere enn estimatene, sier Nilsen.

De dårlige resultatene skyldes lavere produksjon enn ventet, samt høyere produksjonskostnader.

- Hvis jeg skal male med bred pensel, så er dagens resultater som forventet. Norsk sokkel overrasker positivt, mens internasjonalt er det noe lavere. Det er spesielt lavere produksjon fra Angola og Aserbadjan som slår ut her, i tillegg til økte kostnader med igangsetting av nye felt. Lavere resultater fra olje- og gasshandel gjør at resultatet kommer inn litt under forventningene, sier Bachke.

- Oppsummert viser dagens resultat at det går bra på norsk sokkel, dårlig internasjonalt og bra kontantstrøm fra drift. I sum er resultatet nøytralt, sier Nilsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om