– Norwegian vil fortsatt bli presset på kostnader

Norwegian leverte tall over all forventning onsdag. Løp og kjøp, mener analytiker.

FULLE FLY: Norwegian melder at de fyller 87 prosent av setene på flyvingene sine. Dette er svært høye tall, mener flyekspert.

Johan Nilsson
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Onsdag leverte flyselskapet Norwegian tall for første kvartal som viste at selskapets underskudd krympet fra 594,7 millioner kroner i fjor til 538,3 millioner i inneværende år. Dette til tross for at størsteparten av selskapets piloter streiket i flere uker i mars.

På forhånd var det ventet et underskudd på rundt 900 millioner.

Førsteamanuensis og flyekspert Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI ser flere lyspunkter i dagens tall.

– Om vi ser bort ifra streiken, er dagens tall bra. Norwegian øker i kapasitet og antall seter selskapet fyller, er svært høy. Så er det store spørsmålet om de klare å holde disse tallene så høye over lengre tid, sier han til E24.

Les også

Slik vil flyselskapene kapre sommerkundene

Andersen legger til at effekten av streiken er lang bedre enn fryktet, og han tror både ledelsen i selskapet og fagforeningene vil tenke seg godt om før de går ut i streik igjen med det første.

Vil møte ytterligere press

Tross den positive overraskelsen fra Norwegian i dag tror Andersen at selskapet fortsatt har en hard jobb med kostnadskontroll foran seg.

– Det er i flybransjens natur at det er stort press på kostnader, så dette vil nok ikke endre seg for Norwegian fremover. Selskapet vil søke mot å redusere kostnadene sine ytterligere, sier Andersen.

Les også

Norwegian kan flagge hjem Dreamliner-flyene

BI-professoren mener en av de viktigste utfordringene til Norwegian nå blir å sikre flytillatelsene til USA.

PÅ GJERDET: Ivar Andreas Lemmechen Gjul i Fondsfinans.

Håkon Mosvold Larsen

– Dersom de får lov til å fly til USA på irsk tillatelse, er de godt posisjonert for å gjøre det godt i dette markedet. Om de ikke får til det kan det bli dyrere, sier Andersen.

Slo forventningene

I tillegg til et lavere underskudd meldte også selskapet om en omsetning på 4,03 milliarder kroner, noe som også slo analytikernes forventninger.

– Over det hele en sterkere rapport enn forventet, sier Norwegian-analytiker Jon Gjertsen i Pareto Securities til E24.

Han mener dagens resultater lover godt for selskapet og anbefaler nå kjøp av Norwegian-aksjen opp til en pris på 350 kroner per aksje.

Må sees to ganger

Mens Gjertsen og Pareto jubler over dagens Norwegian-resultat, er analytiker Ivar Andreas Lemmechen Gjul i Fondsfinans mer usikker på dagens tall.

POSITIV: Første amanuensis Espen Andersen ved BI.

Alexander Hagstadius/BI

– Rapporten er bedre enn ventet. Mye av avviket kan derimot forklares av lavere engangseffekter enn ventet så rapporten er ikke fullt så bra som den kan virke ved første øyekast, sier han til E24.

Til tross for dette understreker Gjul at det er en god rapport, men beholder sitt aksjemål på 300 kroner per aksje.

– Vi forventer bedring i inntjeningen gjennom sommeren. Vi forventer også at long haul etter hvert skal begynne å bidra med positiv inntjening, sier han.

Stiger kraftig

I kjølvannet av dagens presentasjon stiger Norwegian kraftig på Oslo Børs. I skrivende stund er selskapet opp 9,64 prosent.

Dermed har selskapet hentet inn fallet som kom da streiken sto på som verst i mars.

– Det er ikke merkelig at selskapet vokser på Børsen i dag. Som sagt er tapene i forbindelse med streiken mindre enn ventet, i tillegg til at selskapet melder at de kommer til å spare 2 milliarder på lavere oljepris i 2015, sier Andersen.

Han vil ikke si noe om han tror børsoppgangen kommer til å fortsette i dagene som kommer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. – Gjør Norwegian til et mer attraktivt oppkjøpsobjekt

  2. Sjefstrateg tror Oslo Børs skal opp: – Vi har lagt krisetiden bak oss

  3. SAS «tok en Kjos»: – Har gått over all forventning

  4. – Strålende tall

  5. Slik kan Norwegian vokse med USA-tillatelsen i boks