- Vil gjøre Widerøe enda mer konkurransedyktig

... men de nye eierne skryter stort av selskapsledelsen.

SOLGT: Flyselskapet Widerøe får nye eiere.
  • Anders Park Framstad
  • Even Landre
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Vi mener at Widerøe er et forretningsmessig interessant selskap på investere i. Vi har holdt på med forhandlinger siden i fjor høst, så det har tatt sin tid. Men det har vært litt framgang hele tiden og nå er det fint at vi har kommet i mål, sier konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten til E24.

Fredag ble det kjent at flyselskapet Widerøe er solgt til en investorgruppe bestående av Torghatten ASA, Fjord 1 og Nordland Fylkeskommune.

SAS vil motta to milliarder svenske kroner for transaksjonen, og omlag 2,3 milliarder, dersom det planlagte resterende nedsalget finner sted.

Det tilsvarer rundt to milliarder norske kroner.

- En totalpakke

FORNØYD: Konsersjef Brynjar Forbergskog i Torghatten.

Ifølge konsernsjefen er prisen konsortiet må ut med «sammensatt av mange faktorer». Som en del av transaksjonen vil SAS selge syv av av sine Dash Q400-fly til de nye eierne.

I dag er flyene leaset av Widerøe. Lånene som er knyttet til disse flyene vil bli overført til Widerøe.

- Vi overtar blant annet noen fly Widerøe tidligere har leaset. Man kan si at det er en totalpakke, alle detaljer i den kan jeg ikke ta her og nå, sier Forbergskog.

Les også: Braathen om Widerøe-salg: - Betalte en høyere pris enn vi var villig til å betale

De nye eierne skryter imidlertid av selskapets nåværende ledelse, og forteller at det ikke vil bli store endringer i driften.

- Vi mener at Widerøe består av mange dyktige ansatte som gjør en god jobb, og det vil vi bygge videre på. Så er det klart at vi vil engasjere oss i selskapet og om mulig gjøre det enda mer konkurransedyktig, men det er for tidlig å være mer konkret på dette.

Les også: Fagforening fryktet «pengefolk fra Langtvekkistan» skulle overta Widerøe

Widerøe er svært avhengige av passasjerene som SAS sender inn i Widerøes flynett. Widerøe og SAS’ passasjerer kan i dag booke billetter direkte fra Hammerfest til Beijing via Widerøe og SAS hvis de ønsker.

- Vi vil videreføre de relasjoner som går i dag, sier Torghatten-sjefen.

- Kan jobbe med kostnadssiden

Administrerende direktør Leif Øverland i Fjord1 mener også at det har vært godt å komme i mål etter en lang forhandlingsprosess.

- Vi opplever dette som veldig spennende. Vi har regnet opp og ned i mente på flyene, balansen og ikke minst businessplanen, og opplever at Widerøe er et veldig godt selskap, sier han.

Fergesjefen spår fortsatt etterspørsel etter regionale flytrafikktjenester også i fremtiden, og mener at blant annet Widerøes seier i anbudskampen om ruter i Finnmark i februar var positiv.

- Innen neste anbudsrunde har vi mulighet til å jobbe enda mer med kostnadssiden, sier han.

Les også: Analytiker:- SAS har dårlige kort for Widerøe-salget

Øverland mener imidlertid også at det er begrenset med endringer som må på plass.

- Vi har veldig stor tillit til selskapets nåværende ledelse, og opplever også at selskapet har mange dyktige medarbeidere. Derfor inviterer vi de ansatte med, og undertegnede håper at veldig mange vil investere sine oppsparte midler for å bli medeier i sin egen arbeidsplass, sier han.

Heller ikke Øverland ønsker å gå i detalj på hva som overtas av gjeld og forpliktelser.

- Vi har betalt noe for aksjene, overtar noe konserngjeld og gjør samtidig opp noe gjeld, sier han.

- GUNSTIG: Statsråd Trond Giske har fått viljen sin.

Fornøyd Giske

Nærings- og handelsminister Trond Giske har tidligere uttalt at det den beste løsningen ville vært å selge Widerøe separat.

En godt fornøyd Giske møtte pressen fredag ettermiddag.

Statsråden mener at avtalen er gunstig for begge parter, og er fornøyd med at Widerøe nå ser ut til å få en forutsigbar eier.

Dette sa Giske: - Bra for SAS, Widerøe og Norge

- Jeg vet ikke hva slag synergier som fins opp mot den øvrige virksomheten, men det viktigste er at det er et seriøst og solid selskap. Jeg sa den gangen det ble klart at Widerøe skulle selges at det viktigste var å få en god eier, dernest en norsk eier. Nå har vi fått begge deler, sier statsråden på spørsmål fra E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. SAS har solgtWiderøe

  2. - Vi ville sikre 650arbeidsplasser

  3. Nordnorsk stridom Widerøe-kjøpet

  4. Oppkjøpsfondet EQT varsler bud på Torghatten

  5. Widerøe-salg er i boks