USA-resultater kan bli de nest sterkeste på åtte år: – Har vært knallbra

Skattekutt og en sprek økonomi gir jubeltall på Wall Street, der selskapenes overskudd stiger i det nest høyeste tempoet de siste åtte årene.

OPPGANGSTIDER: Oksen ved Wall Street i finansdistriktet i New York har blitt et kjent symbol. I årets andre kvartal kan USA-selskapene, deriblant noen av Oljefondets plasseringer, vise til en sterk utvikling.

Foto: Eduardo Munoz Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Mens kvartalsresultatene fra de store lakseselskapene gjenstår her hjemme har nesten ni av ti selskaper vært i ilden med sine tallslipp for andre kvartal på Wall Street.

Og den finansielle fasiten viser at de amerikanske selskapene går så det griner om dagen, hjulpet av blant annet skattekutt og en økonomi i god form.

– Det har vært knallbra, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Han viser til at det var ventet at selskapene i den toneangivende amerikanske aksjeindeksen S&P 500 ville tjene 20,7 prosent mer i andre kvartal enn i tilsvarende periode i fjor.

Men fasiten når 86 prosent av selskapene har levert tall er en resultatvekst på 24 prosent.

Det ligger dermed an til en av sterkeste rapporteringssesongene de siste årene. Om fasiten holder helt inn vil utviklingen i andre kvartal være den nest sterkeste på nær åtte år, ifølge tall fra dataleverandøren FactSet.

Med mange års aksjeoppgang i bakspeilet i verdens største aksjemarked, der aksjeindeksene er nær rekordnivåer, er det viktig at selskapene tjener mer for å kunne forsvare de stadig høyere kursene.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Teknologi leder an

Blant de store sektorene peker strategen spesielt på teknologi, der giganter som Apple, Facebook og Googles morselskap Alphabet har vokst seg stadig større og viktigere.

Apples markedsverdi bikket nylig den symbolske grensen på 1.000 milliarder dollar som det første amerikanske selskapet i historien, et tegn på den dominerende posisjonen det har fått.

De store teknologiselskapene utgjør også en stadig større andel av Oljefondets toppaksjer.

Les også: Apple knuser forventningene

Selv om Facebook ble hardt straffet etter sine kvartalstall har 96 prosent av selskapene i sektoren slått forventningene til analytikerkorpset i kvartalet.

Overskuddet i sektoren har gått opp med over 25 prosent.

Les på E24+ (for abonnenter)

Snap! Fem grunner til å frykte et aksjefall

– Sånn sett er det meget bra, sier Rein.

Sterk økonomi og skatteturbo

Som ved foregående kvartaler har Trump-administrasjonens skattekutt bidratt til at aksjonærene sitter igjen med mer penger, påpeker Nordea-strategen.

Skattekuttene gir jubel på Wall Street, men statens økte låneopptak for å finansiere festen skaper bekymringer hos andre.

Rein peker også på andre forklaringer.

– Enda mer imponerende er det å se på omsetningsveksten, sier strategen, og viser til at omsetningen har økt med 9,4 prosent fra samme kvartal i fjor.

Les også

Tesla-aksjen steg 16 prosent torsdag: – Tidenes mest lønnsomme unnskyldning

– Selskapene selger mer, som er et tegn på at økonomien er veldig bra, sier han.

Senest i slutten av juli viste foreløpige tall at den årlige økonomiske veksttakten i USA hadde kommet opp i 4,1 prosent i andre kvartal, det sterkeste på nesten fire år, men et tempo som ikke er ventet å vare.

Samtidig er arbeidsledigheten på 3,9 prosent nær det laveste på 18 år.

– Det gir en indikasjon på at det går sterkt. Arbeidsledigheten er lav, flere har kjøpekraft. Det gjør at selskapene går bra, sier Rein.

– Et skår i gleden

Men ikke alt er rosenrødt.

Les også

Tek-krasj på Wall Street: Investorer håper Apple er redningen

– Et skår i gleden er at guidingen (selskapenes fremtidsprognoser) er litt svakere enn det som har vært snittet de siste fem årene. Det er antagelig som følge av handelskrigen at man er litt forsiktig, sier Nordea-strategen.

Til tross for at selskapene på Wall Street går på høygir har Nordea et nøytralt syn på aksjer, noe som ble endret rett før sommeren. Timingen var kanskje ikke den beste, siden juli var en bra måned i aksjemarkedet, innrømmer Rein.

Han mener likevel flere faktorer taler for å være mer forsiktig, deriblant tegn til litt svekkelse i de løpende økonomiske statistikkene og usikkerheten som den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina har skapt.

Les også

FT: Sportsmogul tar full kontroll over Arsenal

Les også

Spillselskapene på Wall Street øker mer enn ventet

Les også

«Konkursboom» blant eldre amerikanere

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Regnskap og resultater
 3. Aksjer
 4. Nordea

Flere artikler

 1. – Det blir ikke bonanza-stemning

 2. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

 3. Storbank advarer: Ny korreksjon står for tur

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det ser meget sterkt ut

 6. – Knallgod rapportsesong