Dette gjør proffene når markedet skjelver

Børsene faller kraftig verden rundt. Det kan gi muligheter, mener aksjeforvalter Leif Eriksrød som passer på å ha «tørt krutt», mens analysesjef Lars H. Mikelsen mener det er få steder å «gjemme seg» i markedsstormen.

NEDTUR: Oslo Børs faller kraftig sammen med verdens børser torsdag.
Publisert:

Investorenes flukt fra risiko gir kraftig børsfall verden rundt torsdag, mens antatt trygge havner som gull og japanske yen stiger i verdi.

Wall Street åpner imidlertid svakt opp torsdag, etter at ferske tall viste at prisveksten i USA var lavere i september enn markedet ventet.

Les mer: Fallet på Oslo Børs tiltar

Børsfall kan også bety muligheter, mener Leif Eriksrød, porteføljeforvalter i forvaltningsselskapet Alfred Berg.

– Det kan bli billige aksjer å plukke opp fordi noen panikkselger, sier han til E24.

Torsdag er bildet nærmest helrødt på Oslo Børs, der hovedindeksen ramler 3,4 prosent.

Før fallet hadde Børsen steget 12 prosent så langt i år, og var et av markedene med sterkest utvikling.

Forvalteren minner imidlertid om at det ikke er unormalt med fall etter det som har vært en lang oppgangsperiode.

– Det som virker voldsomt er selvfølgelig når du får nedturen på en dag istedenfor spredd over flere dager, sier han.

Eriksrød sier uroen ikke endrer forvalterens syn om at markedene fortsatt er i en positiv fase.

– Vi passer på å ha tørt krutt, i tilfelle det åpne seg muligheter. Det er vi opptatt av.

– Har dere funnet noen muligheter?

– Det er litt tidlig. Det er bare den første av litt røde dager. Det er sjelden at man skal brenne av det kruttet på første dagen. Det kan by seg bedre muligheter, sier Eriksrød.

Børskommentar: (+) Selg alt, hvis du tror på Trump

Få steder å «gjemme seg»

– Vi har vært defensivt posisjonert en stund. Spørsmålet er om dette bare er en mindre dipp eller om det er starten på noe større. Det vet vi ikke ennå, sier analysesjef Lars H. Mikelsen i det uavhengige rådgivnings- og forvaltningsselskapet Norcap.

Han sier at han har sett med bekymring på at mange investorer har vært konsentrert rundt passiv forvaltning, altså i blant annet indeksfond, og hvilken effekt det har hatt i markedsprisingen.

– Når rentenivået normaliserer seg bør risikoaktiva komme under press. Det er det vi ser nå, og de som har levert best i indeksene vil falle mest, sier Mikelsen, og peker særlig på FANG-aksjene, altså de store IT-aksjene som Google, Facebook, Apple og Amazon.

Les også: Sjeføkonom forklarer: Derfor stupte Wall Street på renteøkning

Analysesjef Lars H. Mikelsen i Norcap.

Han peker på at tradisjonell porteføljeteori tilsier at obligasjoner stiger i verdi når aksjemarkedet faller, fordi man da har hatt rentefall som øker obligasjonsprisene. Det igjen bremser fallet i porteføljen under et aksjefall hvis man sitter med en fordeling mellom aksjer og obligasjoner.

– Det er ikke gitt at vi ser det denne gangen. Da er det i så fall mange som sitter med mer risiko enn de hadde sett for seg, sier Mikelsen, med referanse til at det altså ikke ligger noen tegn til noe rentekutt – tvert imot.

– Når dere har redusert andelen aksjer, hva har dere økt i?

– Når rentene er så lave så er det mer kontantlignende papirer. Gull ser også attraktivt ut på disse nivåene. Men det er egentlig få steder å «gjemme seg», og både risikable og sikre aksjer er dyrt priset, sier Mikelsen.

– Heldig med timingen

Fondet Nordkinn Asset Management spesialiserer seg på rentemarkedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen forteller at fondet har vært posisjonert for høyere renter.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management

Renten som har fått mye av skylden for markedsuroen, den amerikanske ti års statsrenten, har steget mye siden bunnen.

Men etter at uroen traff markedene har renten falt tilbake, en vanlig reaksjon når investorene ikke lenger vil ta risiko og heller beveger seg over til antatt trygge havner i markedet.

Onsdag snudde Nordkinn seg rundt og kjøpte amerikanske statsobligasjoner, ifølge Wilhelmsen. Det er en posisjon som tjener på rentefall, fordi prisen på en obligasjon går opp når renten går ned.

– Det har vi gjort nå i forkant. Vi var heldige med timingen, sier han.

Wilhelmsens tror det blir en pause i oppgangen i den tiårige statsrenten på kort sikt, men mener trenden på lengre sikt er stigende renter.

Han ser for seg at den viktige renten vil stige fra dagens nivå på 3,15 prosent til rundt fire prosent i 2020.

– Dette kommer til å bli et tilbakevendende tema, fordi rentenivået internasjonalt kommer til å fortsette oppover, sier han.

Mer gjeld og dyrere aksjer

– Vi har sett lignende kursfall mange ganger siden 2009. Forskjellen nå er økt belåning hos investorene og høyere verdsettelser av selskapene. Det tilsier isolert at de som tåler lite risiko allerede burde ha redusert eksponeringen sin (mot aksjemarkedet, journ.anm.), sier finansmannen Peter Warren til E24 etter at børsfallet spredte seg til Europa torsdag.

Finansmannen Peter Warren.

I et nytt innlegg på finansbloggen sin stiller Warren nemlig spørsmål ved om det alltid er slik at det lønner seg å ha pengene sine i aksjemarkedet, uansett om man investerer på topp eller bunn.

«Finansbransjen har alltid anbefalt oss å kjøpe når det er billig. Det de ikke forteller oss er hvordan vi skal ha penger til å gjøre dette når bransjen samtidig anbefaler oss å være fullinvestert når det er dyrt», skriver Warren og lister opp en rekke eksempler på hvilken avkastning man har hatt hvis man kjøpte seg inn på topp før markedet sprakk i Japan i 1990, eller hvis man kjøpte seg inn i de største europeiske selskapene på topp før finanskrisen slo inn i 2008.

Les også

– Finansmarkedene mister sikkerhetsnettet

Les også

Tungt fall på Børsen

Les også

Marerittdag på Wall Street

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om