Analytiker om Alunorte-gjennombruddet: – Dette er absolutt positive nyheter

Norsk Hydros gjenåpning av Alunorte-anlegget er gode nyheter for selskapet, mener SEB-analytiker Truls Kolsrud Engene. Han tror ikke fjerde kvartal vil bli preget av nedstengningen dersom Hydro fortsetter driften neste uke. 

ALUNORTE: Anlegget til aluminiumsselskapet Norsk Hydro i Brasil ble stengt på onsdag, men selskapet meldte natt til lørdag at de får tillatelse til å gjenoppta driften.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

– Norsk Hydro venter fortsatt på full autorisasjon, og hvis det kommer på plass i løpet av neste uke, så vil de være tilbake i halv produksjon raskt, sier analytiker Truls Kolsrud Engene i SEB til E24.

– De har kommet et godt stykke videre.

Norsk Hydro meldte natt til lørdag at Alunorte-anlegget kan bli kjørt med femti prosent drift, om de får en endelig godkjennelse fra føderale myndigheter.

Han mener at siden nedstengningen av produksjonen ikke skal være ferdig før til neste uke, er det fullt mulig at konsekvensene blir begrenset, dersom de får autorisasjon til å påbegynne produksjonen fortløpende.

– Dette er absolutt positive nyheter.

Kommer dere til å revidere estimatene deres?

– Vi ser på det fortløpende, det kommer jo nyheter på dette hver dag.

Han forteller videre at selv om fjerde kvartal vil bli påvirket, kan autorisasjonen føre til at de negative konsekvensene blir mindre enn ventet.

–Dersom autorisasjonen tar lang tid, så må Norsk Hydro etterhvert kjøpe alumina i markedet, som vil koste selskapet, sier han.

Les også: Brandtzæg avviser politisk spill bak Alunorte-stengingen

Alunorte-raffineriet i Brasil kan snart kjøres for halv maskin.

Foto: Norsk Hydro

Kan snart starte opp igjen

Norsk Hydro meldte natt til lørdag at de får tillatelse fra brasilianske myndigheter til å gjenoppta driften ved Alunorte-anlegget til halv maskin. Årsaken er at selskapet kan bruke pressfilter-teknologi for å prosessere bauksittrester, noe som vil forlenge levetiden til deponiet og dermed la driften fortsett ved anlegget.

Les på E24+

To historier om Hydro: Norsk stolthet eller skam i Brasil?

Alunorte-anlegget stengte ned på onsdag.

– IBAMA (miljømyndighetene i Brasil) har gitt oss tillatelse til å gjenoppta driften, men vi trenger fortsatt en endelig delstatsgodkjenning. Der har vi en løpende dialog, og vi håper på godkjenning så fort som mulig, uttalte informasjonsdirektør Halvor Molland til E24 lørdag.

Norsk Hydro skriver i børsmeldingen fra selskapet at dette vil gjøre det mulig for Hydros bauksittgruve Paragominas og aluminiumsverket Albras å fortsette driften på halv kapasitet, fremfor å stenges ned helt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Hydro aluminium
 3. Brasil

Flere artikler

 1. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

 2. Hydro ett skritt nærmere oppstart i Brasil

 3. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

 4. Annonsørinnhold

 5. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

 6. Hydro-oppstart kan halvere Brasil-regningen