Flyselskapene forbereder seg på brexit: Nå har Wizz Air fått egen britisk lisens
Det gjenstår 143 dager til Storbritannia skal ut av EU. Flyselskapene er i villrede om hva som nøyaktig vil skje, og et av Europas største lavprisselskaper sikrer seg nå med en egen britisk flylisens.
Selv om det ikke er lenge igjen til Storbritannia skal ut av EU den 29. mars er det fortsatt stor usikkerhet om hvilke regler som vil gjelde for næringslivet.
Særlig i luftfarten lurer mange på hvordan en rekke praktiske forhold rundt flyrettigheter, eierskap og sertifiseringsordninger vil fungere, og flere luftfartstopper har advart om at fly kan bli stående på bakken i verste fall.
Nå har det ungarske lavprisselskapet Wizz Air sikret seg en britisk flylisens. Flyselskapet har vokst seg til å bli et av de største lavprisselskapene i Europa, sammen med selskaper som Ryanair, EasyJet, Eurowings og Norwegian.
Ifølge en melding fra selskapet tirsdag ble den britiske rutetillatelsen utstedt i oktober av det britiske samferdselsdepartementet.
– Dette sikrer Wizz Air UKs status som et britisk selskap for fremtiden, uavhengig av forhandlingsresultatet. Dermed vil konsernet kunne fortsette å fly fra Storbritannia til ikke-EU-land i kjølvannet av Brexit, skriver Wizz Air i meldingen.
Det var i januar det ble klart at både irske Ryanair og ungarske Wizz Air, som altså begge har sine hovedkontorer i EU-land, hadde søkt om britiske lisenser for å kunne drifte blant annet innenlandsruter etter at Storbritannia forlater unionen.
I dag er fly-rettigheter styrt av felles EU-regler, og ettersom flyindustrien ikke er dekket av WTO, er det ingen fallskjerm om ingen avtale blir inngått mellom EU og Storbritannia.
E24 skrev nylig om at NHO frykter kaos for norsk næringsliv hvis ikke man har en avtale på plass når Storbritannia går ut av unionen i mars.
Lavprisselskapet Wizz Air slapp tirsdag sine trafikktall for oktober. Selskapet hadde en passasjervekst på 14,8 prosent til totalt 3,06 millioner i oktober, og havnet dermed like bak Norwegian. Norwegian slapp også trafikktall tirsdag. Les mer om de her.
Norwegian fraktet 3,4 millioner passasjerer i oktober
Norwegian har lisenser, men legger beredskapsplaner
Av de nordiske flyselskapene kan både Norwegian og SAS bli påvirket av brexit.
Norwegian har også en stor operasjon i både Skandinavia, Storbritannia og EU. Selskapet har flylisenser i alle tre, og trenger dermed ikke søke om noen ny lisens.
Norwegian har også sikret seg amerikanske tillatelser for både sitt norske, irske og britiske selskap, noe som i utgangspunktet skulle sikre at selskapet vil kunne fortsette å fly etter brexit.
Men også i Norwegian tør de ikke lene seg helt tilbake, og da selskapet nylig la frem resultatene for tredje kvartal kom det frem at de nå legger beredskapsplaner for brexit, inkludert planer for en «hard» brexit, altså en situasjon der Storbritannia forlater EU uten en overgangsavtale.
– Vet dere egentlig hvordan brexit vil påvirke dere?
– Nei, det er det vel ingen som egentlig vet, når man følger forhandlingene. Men vi er godt dekket siden vi har en stor operasjon i Storbritannia og den blir i hvert fall ikke påvirket, sa konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian til E24.
– Hva er det verste som kan skje?
– Det er at 737-flyene våre ikke får lov til å fly inn til England, men jeg tror det nesten er utenkelig. Om det skulle skje, tror jeg det bare vil skje noen timer og ikke blir noe langvarig, sa Kjos.
SAS opprettet i fjor et datterselskap i Irland med baser i Malaga og London. Dette selskapet flyr ruter fra disse basene og inn til Skandinavia.
På den måten kan SAS konkurrere med et kostnadsnivå på linje med andre konkurrenter som flyr fra europeiske land og inn til Skandinavia.
Om det EU-baserte SAS Irland vil få problemer med å drifte baser og fly fra Spania og et Storbritannia som ikke lenger vil være en del av EU, er fortsatt uklart.