Rigganalytiker tror oljeprisbevegelsene kan forsinke investeringer: – Oljeselskapene går nok en runde eller to ekstra før de trykker på knappen

Rigganalytiker Kim André Uggedal venter økt aktivitet for riggselskapene til tross for oljeprisfallet og ser fortsatt stor oppside i norske riggaksjer. – Men oljeselskapene går nok en runde eller to ekstra før de trykker på knappen nå.

Publisert: Publisert:

Oljeprisfallet de siste månedene har barbert markedsverdien til riggselskapene på Oslo Børs.

Da oljeprisen nådde en topp i oktober i fjor på 86 dollar fatet mente SEB-analytiker Kim André Uggedal at oljeselskapene satt klare til å trykke på knappen igjen for nye investeringer etter oljekrisen.

Oljeselskapene nøt da godt både lave kostnader, og en oljepris som var på sitt høyeste siden 2014. I en analyse påpekte Uggedal at det ville bidra til å få opp aktiviteten til oljeserviceselskapene gjennom økte investeringer.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

Forventer økt aktivitet


Men nå, med en oljepris nå på i overkant av 56 dollar fatet, tror Uggedal dette vil ta noe lengre tid.

– Oljeselskapene går nok en runde eller to ekstra før de trykker på knappen nå. Riggmarkedet lever veldig greit med 60 dollar fatet, men vi skal være såpass ydmyke at nivået og volatiliteten i oljeprisen nok gjør at gjenopprettingen av riggmarkedet blir tregere, sier Uggedal.

Rigganalytiker Kim André Uggedal i SEB.

Riggmarkedet har vært gjennom en voldsom nedtur etter at oljesmellen tørket inn investeringene til oljeselskapene, og rammet boring av nye lete- og produksjonsbrønner.

– Vi er fortsatt er overbevist om at oljeselskapene skal øke investeringene sine i 2019 og forventer en økning i riggaktiviteten i år, sier Uggedal.

Rigganalytikeren har siden oktober hatt kjøpsanbefaling på alle norske riggaksjer, med unntak av kriserammede Fred. Olsen Energy. Han ser stor oppside i aksjene, og trekker særlig frem Odfjell Drilling med god kontraktsdekning de neste årene.

– Vi er fortsatt positive til riggaksjer med kjøpsanbefaling for samtlige av de vi har dekning på. De norske riggaksjene kan selvsagt falle videre, men fra et prisingsperspektiv synes vi de ser veldig attraktive ut, sier Uggedal.

Nordea Markets-analytiker Janne Kvernland tror i likhet med Uggedal at aktiviteten i riggmarkedet skal øke fremover.

– Kostnadene er kommet godt ned for oljeselskapene, så selv på den oljeprisen vil nok aktiviteten fortsette opp, sier Kvernland.

«Ingen anbud som er trukket»

Les også:
Kjøper av Fred. Olsen Energy-rigg trakk seg: – Et skjær i sjøen

«Indikeres fortsatt vekst»

SEB følger også med på oljeselskapenes ferske kunngjøringer av budsjett for året.

– Det indikeres fortsatt en vekst på 5 til 10 prosent i nye investeringer, men det er færre som har kunngjort budsjettet sitt på dette tidspunktet i år enn tidligere år, som er et godt bilde på usikkerheten i markedet, sier Uggedal.

Han forventer også at flere eldre rigger kommer til å bli sendt til skraping de neste månedene når de går av kontrakt.

– Det er fortsatt en stor overkapasitet i markedet. Skraping sammen med konsolideringen vi har sett det siste året kommer til å hjelpe på dynamikken.

Les også

Fersk Rystad-rapport om oljeleverandører: – Ser lysere ut fremover

Les også

– Markedet er krevende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om