GM tar igjen Tesla på børs: Stupte 13 prosent etter jobbkutt

Før åpningstid meldte Tesla om at de ville kutte arbeidsstyrken sin med syv prosent. Det falt ikke i god smak på Wall Street, som sendte aksjen ned 13 prosent. 

HELRØDT: Tesla-aksjen synker med så mye som 13 prosent på ukens siste handelsdag.

Foto: Aly Song REUTERS
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:,

Tesla vil kutte antall fulltidsansatte i selskapet med syv prosent, kom det frem i en e-post Tesla-sjef Elon Musk sendte til sine ansatte fredag.

Målet er å få ned kostnadene for å kunne tilby Model 3 til 35.000 dollar, en pris toppsjefen har lovet markedet under flere anledninger.

– Tesla er nødt til å gjøre disse kuttene samtidig som å øke produksjonshastigheten av Model 3, i tillegg til å gjøre mange produksjonstekniske forbedringer i de kommende månedene, skriver Musk.

Det liker ikke Wall Street. Tesla-aksjen har mistet store verdier på New York-børsen, hvor fasiten viser en nedgang på hele 13 prosent ved stengetid.

Til sammen er omtrent 7 milliarder dollar, tilsvarende 60 milliarder kroner, skrelt bort fra markedsverdien til elbilselskapet.

Det verdsetter selskapet til omkring 51,61 milliarder dollar - og med det tar General Motors over tronen som USAs mest verdifulle bilselskap, med en markedsverdi på like over 54 milliarder dollar.

Tross Tesla-fall kan de største børsindeksene over dammen kan vise til positivt fortegn ved stengetid:

  • Dow Jones er opp 1,38 prosent
  • S&P 500 er opp 1,32 prosent
  • Nasdaq Composite er opp 1,03 prosent

Les også: Kundene sviktet kjøpesentrene i desember: – Julehandelen er mindre viktig

Lavere overskudd

Kuttet på syv prosent av de ansatte i Tesla betyr at over 3.100 personer mister jobben, skriver nyhetsbyrået AP.

Men i tillegg til å rapportere om kutt i antall fulltidsansatte, varsler Musk om at overskuddet i fjerde kvartal vil bli mindre enn det var i tredje kvartal.

– I tredje kvartal i fjor nådde vi et overskudd på fire prosent. Selv om det er lite målt med de fleste standarder, vil jeg likevel anse dette som det mest betydningsfulle overskuddet i de 15 årene siden vi startet Tesla, skriver Musk i e-posten.

– I fjerde kvartal indikerer foreløpige resultater at vi nådde et overskudd etter GAAP-standarden, men mindre enn i tredje kvartal.

Da trosset Tesla alle forventninger, og leverte et overskudd på 312 millioner dollar, og et justert resultat på 2,92 dollar per aksje, mot analytikerkorpsets prognose på minus 0,03 dollar per aksje.

Nå skriver Tesla-sjefen at de «med store vanskeligheter, innsats og litt flaks» kan sikte mot et lite overskudd i kvartalet.

Ifølge Marketwatch tror analytikerne at selskapet vil vise til et overskudd på 2,24 dollar per aksje i fjerde kvartal.

Handelshåp førte til oppgang

Til tross for en helrød dag fra Tesla sin side, ser det ellers lyst ut for resten av Wall Street, hvor alle de tre toneangivende indeksene stiger over 1 prosent.

Oppgangen kommer av fornyet handelshåp i handelskrigen mellom USA og Kina, hvor sistnevnte tilbyr å øke importen fra USA de neste seks årene for å balansere handelen mellom de to landene, ifølge amerikanske medier.


Kilder med kjennskap til saken som Bloomberg har snakket med sier at avtalen vil redusere USAs årlige handelsunderskudd mot Kina til null innen 2024.
Handelsunderskuddet var på 323 milliarder dollar, tilsvarende 2.761 milliarder kroner, i fjor.
Dagen før kunne Wall Street Journal melde om at USA vurderer å redusere toll på kinesisk import for å fremskynde en handelsavtale og roe markedene, men en talsperson fra USAs finansdepartement avviste senere påstandene om at en avtale var nær.
– Det er hovedfaktoren. Hvis vi ikke løser denne konflikten, vil markedet slite med å finne ytterligere oppside. Løses konflikten, som vil gi medfart til selskaper og forbrukertilliten, vil det være masse rom for videre oppgang på børsene, sa Randy Frederick, visepresident i trading hos Schwab Center, til CNBC.
Også oljeprisen har klatret markant den siste timen og er for dagen opp 2,33 prosent til 62,56 dollar fatet.

Amerikanske børser vil holde stengt mandag neste uke, i anledning av Martin Luther King jr.-dagen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tesla kutter syv prosent av fulltidsansatte

  2. Tesla skuffer tross nok et lønnsomt kvartal

  3. Amerikansk resultatbonanza i kveld

  4. Annonsørinnhold

  5. Tesla stiger kraftig etter å ha knust forventningene

  6. Ti år med Tesla på børs: Aksjen har banket «alle»