Aker og Hemen mener de har laget verdens beste offshorerederi
Men på veien er noen av supply-bransjens «grunnleggere» parkert til å spille maktmessig tredje- og fjerdefiolin
Når John Fredriksens Hemen Holding og Kjell Inge Røkkes Aker etablerer Norges desidert største offshorerederi, klatrer de mot verdenstoppen.
For Fredriksens Deep Sea Supply og Røkkes Solstad Offshore med eiernes hjelp sluker Farstad Shipping etablerer de verdens tredje største rederi etter amerikanske Tidewater Group og franske Bourbon.
Suveren i Norge
De blir uansett de suverent største norske rederiet med over 4.000 ansatte, 154 skip og en samlet 2016-omsetning på 6,2 milliarder kroner. Men de har også voldsomme 32 milliarder kroner i gjeld.
John Fredriksens nære medarbeider Harald Thorstein ser litt misfornøyd ut når E24 nevner at det er et stykke opp til å bli verdens største aktør i bransjen.,
– Vi er den tredje største aktøren målt i antall skip og hvis du ser på kvaliteten på skipene så er vi det beste selskapet, sier Thorstein til E24.
Farstad-planen setter arbeidsplasser i spill: Ordfører frir til Røkke og Fredriksen
Parkerer supply-familier
Men en konsekvens av refinansieringen av Farstad Shipping og trekantfusjonen med Deep Sea Supply og Solstad Offshore er at to familier som historisk har vært sentrale i den norske supplybransjen blir «degradert».
Farstad-familien, som har kontrollert Farstad Shipping i generasjoner, blir kun sittende med rundt 1,5 prosent av aksjene, selv etter å ha bidratt med ny egenkapital.
Og Solstad Offshores hovedeiere i Solstad-familien blir kun sittende 7,2 prosent, mens Fredriksen vil eie mellom 15,8 og 17,9 prosent, mens Aker blir sittende med mellom 19,8 og 21,8 prosent.
– Hvordan ser dere på nå spille maktmessig tredjefiolin og var det det dere så for dere da dere innledet samarbeidet med Aker på forsommeren i fjor?
– Hvis vi går tilbake 18 måneder så har vi i Solstad snakket varmet om behovet for en konsolidering. Det har ligget i kortene hele veien at vi kunne bli en mindre eier i prosent, men vi har vært mer opptatt av verdien bak hver aksje. Med dette er slettes ikke Solstad-familiens vei ut av offshore-supply, sa Lars Peder Solstad på E24s spørsmål under en pressekonferanse mandag.
Analysesjef om storfusjonen: – Bra for hele resten av bransjen
Fioliner og ferdigheter
Solstad er valgt til å være konsernsjef i det nye selskapet, noe som trolig var det Aker-sjef Øyvind Eriksen hadde i tankene da han supplerte:
– Hvem som spiller førstefiolin har ofte sammenheng med ferdighet i stedet for kroppsvekt.
– Innebærer det at dere og Fredriksen-systemet ikke bidrar med mer enn bare penger?
– Vi håper å kunne være støttende og drivende aksjonærer. Men vår rolle er å være aksjonærene, snarere enn å drive dette selskapet, sier Eriksen til E24.
– De siste ukene
Ifølge Eriksen er det først de siste ukene at Fredriksen-systemet og Aker har startet samarbeidet om restruktureringen av supplybransjen.
– Vi har hatt en god dialog med Fredriksen-gruppen i mange år. Det har vært en dialog over tid som ble konkretisert de siste ukene da vi innså at selskapene ville være bedre tjent med å samarbeide enn å fortsette hver for seg, sier Eriksen.
De presenterte så løsningen for bankene, hvoretter det er blitt forhandlet tett og intensivt spesielt de siste par ukene.
– Har Fredriksen og Røkke personlig vært involvert?
– I alle større transaksjoner i Aker så er det et sømløst samarbeid mellom Kjell Inge og administrasjonen, forteller Eriksen.
– John har i høyeste grad vært involvert, ler Thorstein.
– Har de to personlig forhandlet?
– Det er vel sånn at de delegerer selve forhandlingene til administrasjonene, sier Thorstein som nå nesten ler lite grann.
– «All-in» for første gang
Det er kjent at Aker både i fjor høst og tidligere har vært i dialog med Farstad Shipping. Men i fjor høst valgte Farstad å gå i eksklusive forhandlinger med Siem Offshores hovedeier Kristian Siem.
Thorstein sier at Fredriksen-systemet og Deep Sea Supply frem til nå kun har fulgt med og at de ikke har vært involvert i prosesser som kunne endte med fusjoner og oppkjøp.
– Vi har de to siste årene ønsket å få til konsolidering. Vi har fulgt med, men dette er den første situasjonen hvor vi har sittet rundt bordet og gått «all-in», sier Thorstein.
Da Eriksen innledet under pressekonferansen sa han at det nye selskapet vil være åpne for ytterligere fusjoner og oppkjøp i tiden som kommer.
– I dag er det aller viktigste for oss å gjennomføre de transaksjonene som er presentert, Men vi forventer at det fortsatt vil by seg muligheter for ytterligere restrukturering i en bransje som fortsatt er fragmentert, sier Eriksen.
– Det fusjonerte selskapet er allerede en sterk global aktør. For selskapet styre og ledelse vil det bli viktig å utvikle selskapet utenfor Norge, legger Eriksen til.
Skal kutte kostnader
Ifølge børsmeldingen om refinansieringen og sammenslåingen som ble sendt ut mandag morgen fremgår det at partene regner med at sammenslåingen vil utløse kostnads- og inntektssynergier på mellom 400 og 650 millioner kroner årlig.
Men det er så langt ikke fremlagt noen konkrete planer for hvordan disse besparelsene skal oppnås.
På pressekonferansen ble det imidlertid nevnt som et konkret eksempel at selskapene har kontorer side om side mange steder i verden.
Men noe tall for en eventuell nedbemanning ville de ikke gå ut med mandag.