Sakene som kan gi ny Trump-storm på Wall Street

Investorene gledet seg over pause i Russland-avsløringene og sendte USA-børsene tilbake i grønt terreng mandag. Nå kan mer børsturbulens stå for tur.

MER TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: USAs president Donald Trump er på utenlandsreise, her fra Israel tirsdag. Hjemme i USA hoper det seg igjen opp med nye Russland-avsløringer.
  • Karl Wig
Publisert:

– Ingen nye avsløringer er gode nyheter, proklamerte Aaron Clark ved GW & K Investment Management ved stengetid mandag.

Da havnet de tre toneangivende indeksene alle på grønn kjøl igjen, etter dager med dels kraftige børsfall som ble tilskrevet full Trump-turbulens.

Men det tok ikke mange timene før Russland-spøkelset hadde våket igjen.

Natt til tirsdag hopet det seg opp en ny runde oppsiktsvekkende avsløringer som trolig vil forsterke riksrett-ropene i den demokratiske leiren, og – skal vi følge investeringssjefens logikk – bety dårlige nyheter for Wall Street-handelen fremover. Tirsdag endte markedene litt opp.

Det største børsfallet den siste uken tilskrives New York Times' avsløring om at Trump ba daværende FBI-sjef Jim Comey om å «gi slipp på» etterforskningen av Michael Flynn.

Da saken sprakk forrige onsdag, ble det omtalt som det hittil klareste beviset på at presidenten direkte har forsøkt å hindre rettens gang – noe som ga rush til riksrett-veddemål hos bookmakerne.

Les også

Tror på børshopp hvis Trump må gå

Ny avsløring: «Kan vi spørre ham om å stenge ned etterforskningen?»

Anerkjente Washington Post har publisert en sak som angivelig viser at Trump ikke bare forsøkte å stanse den separate granskingen av Flynn, men også FBI-etterforskningen som potensielt omfatter ham selv:

Etter at James Comey bekreftet offentlig at FBI etterforsker Trump-staben for koblinger til Russland og deres forsøk på å påvirke valget i fjor, skal Trump ha kontaktet to etterretningssjefer – deriblant NSA-direktør Michael Rogers – og bedt dem om hjelp til å begrave saken.

De to skal blant annet ha blitt spurt om å gå ut offentlig og benekte at det finnes noen Russland-koblinger.

Begge nektet, ifølge avisen, da Trumps forespørsel ble sett på som svært upassende i lys av at FBI ikke har konkludert.

Ifølge én av Washington Posts etterretningskilder ble Trumps ønske tolket som en forespørsel om å spre feilinformasjon.

I tillegg skal Trumps stab ha forhørt seg med etterretningstopper om muligheten til å instruere FBI om å stenge ned hele etterforskningen, ifølge avisens kilder:

«Kan vi spørre ham [Comey, red.anm.] om å stenge ned etterforskningen? Har du mulighet til å assistere i saken?» skal Det hvite hus ha spurt, da de forhørte seg om muligheten.

Les også

Stemningen snudde på Wall Street: – Første gang på lenge det har vært ordentlig surt

Skal ha skrevet nytt Trump-notat

I løpet av natten kastet CNN seg på, og meldte via egne kilder om Trumps forespørsel om at etterretningstopper benekter Russland-koblinger. Også CNN melder at etterretningssjefene ble «ukomfortable» og avslo å etterfølge Trumps ønske.

Om artiklene medfører riktighet, kan det bli særlig problematisk for Trump at NSA-sjefen ifølge Washington Post har laget et skriftlig notat av forespørselen – som nå kan kreves utlevert av Robert Mueller, den tidligere FBI-sjefen som ble utnevnt til å lede Russland-etterforskningen fremover.

Men det har kommet flere avsløringer i starten av uken som kan gi mer hodepine for USAs president, og som dels har druknet i nyhetsbildet etter at terrorangrepet i Manchester naturlig nok kapret overskriftene i natt:

**–GRANSKER COMEY-NOTAT: Ifølge kilder av CNN har Robert Mueller – som leder Russland-etterforskningen med vide fullmakter – nå blitt orientert om innholdet i notatet James Comey skrev etter at Trump skal ha bedt ham stanse etterforskningen av Flynn under et møte i Det ovale kontor. Notatet kan bli viktig bevismateriale i en eventuell riksrett-sak.

**– LØY OM RUSSLAND-BETALING: Samtidig viser et nytt dokument at Michael Flynn angivelig løy til føderale myndigheter under en sikkerhetsklarering, og nå risikerer fengselsstraff: Han skal ha oppgitt at en tur til Russia ble betalt av amerikanske selskaper, og at han ellers ikke har mottatt noen vederlag eller godtgjørelser fra fremmede stater. I virkeligheten fikk han betalt cirka 45.000 dollar av den statskontrollerte russiske TV-kanalen RT for turen til Moskva, hvor han blant holdt en tale og satt i middag med Vladimir Putin.

**ETTERKOM IKKE STEVNING: Det ble også kjent, først gjennom nyhetsbyrået AP, at Flynn påberoper seg det femte grunnlovstillegget og nekter å etterkomme en stevning fra Senatets etterretningskomité om å gi ifra seg dokumenter som er relevante for Russland-saken. Flynn risikerer nå å bli holdt i forakt av komiteen.

**ADVOKATHJELP til TRUMP: Og ifølge fire kilder av Washington Post (igjen!) skal Donald Trump nå være nær ved å få på plass et advokatteam som skal bistå presidenten med juridiske kniper som måtte melde seg i kjølvannet av Russland-etterforskningene til både FBI og den amerikanske kongressen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Wall Street
  3. Bank of America

Flere artikler

  1. Kilder: Trump ba FBI legge ned Flynn-etterforskning

  2. Trump: – Den største heksejakten i amerikansk historie

  3. Kilder i Det hvite hus: Trump skriker mot TVer

  4. Avis: Trump ville sparke Mueller i juni

  5. FBI raidet kontorene til Donald Trumps advokat