Buffett under «Kapitalismens Woodstock»: – Hvis jeg dør i kveld, går aksjen opp i morgen

Lørdag var 40.000 mennesker samlet i Omaha i USA for å høre på Warren Buffett og kompanjongen Charles Munger.

SPREK: 86 år gamle Warren Buffet nøt en is før han entret scenen under Berkshire Hathaway sitt årlige møte i Omaha lørdag.

Foto: Rick Wilking Reuters
  • Nina Tuv
Publisert:,

Hvert år reiser titusenvis av investorer til Omaha i delstaten Nebraska for å høre på milliardæren Warren Buffett. Lørdag ble det årlige møtet for aksjonærene i konglomeratet Berkshire Hathaway avholdt nok en gang.

Samlingen er populært kalt for «Kapitalismens Woodstock», og alle aksjeeiere i selskapet er invitert. Selv personer som kun eier én eneste aksje tar turen for å høre direkte fra den 86 år gamle kjendisinvestoren selv og businesspartneren hans, Charles Munger (93).

Buffet er kjent som «Orakelet fra Omaha» og har gjort milliardærer ut av mange mennesker med sine investeringsråd. Han har gjennom et langt liv med kløktige investeringer innenfor ulike sektorer opparbeidet seg en formue på 641 milliarder kroner, og er for tiden verdens nest rikeste etter Bill Gates.

Ifølge CNBC åpnet han showet på lørdag som han pleier – med en spøk om han selv og Munger.

– Dette er Charlie. Jeg er Warren. Du kan se forskjell på oss fordi han kan høre og jeg kan se.

STEMNING: Bill Gates deltok også på samlingen. Han er både styremedlem i Berkshire Hathaway og en god venn av Buffett, samt at han er den eneste personen i verden som er rikere enn Buffett.

Foto: Rick Wilking Reuters

Kritiserte Trump

For 40.000 tilskuere var de to partnerne i løpet av seks og en halv time innom et bredt spekter av temaer, mens de sippet Coca-Cola og småspiste godteri.

Buffet kritiserte blant annet Trump-administrasjonens overhaling av helsesystemet, og sa at det tilsvarte «et svært skattekutt for folk som meg». Han sa også at økte helsekostnader, heller enn høye skatter, er noe av det som drar ned amerikanske bedrifter mest.

– Medisinske utgifter er bendelormen for konkurranseevnen til amerikanske bedrifter, sa Buffett ifølge New York Times.

Selv er kjendisinvestoren demokrat, og har nære tilknytninger til tidligere president Barack Obama.

– Hvis jeg dør i kveld, går aksjene opp i morgen

Det er ingen hemmelighet at Warren Buffett begynner å dra på årene. Under samlingen forsikret han aksjonærene om at det kommer til å gå bra med selskapet etter at han er borte, ifølge Bloomberg.

– Hvis jeg dør i kveld, tror jeg aksjene går opp i morgen, sa Buffett.

– Også ville det blitt spekulasjoner om selskapet skulle brytes opp og sånne ting, så det ville blitt en god historie på Wall Street.

Utspillet kom som et svar på en investors spørsmål om Berkshire Hathaway kommer til å kjøpe tilbake aksjer dersom verdien faller når han og kompanjongen Munger går bort. Buffet sa at styret kom til å vurdere om det er til det beste for aksjonærene når den tid kommer.

Det har lenge blitt spekulert i hvem Buffet vil utnevne til sin etterfølger. Det kom ingen ny informasjon om dette lørdag, men kjendisinvestoren sa at han håpet Berkshire Hathaways neste administrerende direktør allerede er «veldig rik», fordi personen dermed ikke vil være motivert kun av penger.

Selskapet vil tilby en beskjeden lønnspakke til å begynne med, og både Munger og Buffett presiserte at å hyre inn en lønnskonsulent ikke vil være nødvendig.

– Hvis styret ansettes en kompensasjonskonsulent etter jeg dør, da kommer jeg tilbake, sa Buffett, som lenge har kritisert denne typen praksis.

FOLKEHAV: 40.000 mennesker tok turen til Omaha for å delta på samlingen til Berkshire Hathaways aksjonærer.

Foto: Rick Wilking Reuters

Investorkongen har stor innflytelse på aksjemarkedet. Torsdag kveld fikk IBM-aksjen et kraftig fall på 2,44 prosent da det ble kjent at Berkshire Hathaway hadde solgt en tredjedel av sine aksjer i selskapet, tilsvarende 81 millioner aksjer, ifølge CNBC.

– Jeg verdsetter ikke IBM på samme måte som jeg gjorde for seks år siden når jeg startet å kjøpe aksjen. Jeg har nedjustert vurderingen min noe, uttalte Buffett til kanalen.

Økonomiske slott

Det ble mye prat i løpet av dagen, og Buffett og Munger kom med mange råd til gamle og nye i bransjen. Han hadde blant annet flere tips til unge mennesker.

AVISBUD: I år som i fjor ble det arrangert aviskast-konkurranse før showet begynte. Buffett er selv tidligere avisbud, og utfordrer dermed deltagerne til å treffe nærmere en dørterskel enn han selv.

Foto: Nati Harnik AP

– Når du går ut i verden, se etter en jobb du ville tatt hvis du ikke trengte pengene, sa Buffett.

Flere benyttet seg også av sjansen til å spørre milliardæren om tips til hvordan å sikre gode investeringer. På spørsmål om hvordan man identifiserer et godt selskap, brukte Buffet en analogi om bedrifter som «økonomiske slott», og forklarte hva han ser etter.

– I kapitalismen vil folk prøve å ta det slottet fra deg. Derfor vil du ha en vollgrav rundt det, og du vil ha en ridder i det slottet som er skikkelig god på å jage vekk skurker.

Munger sa at en venn av ham pleide å si at det var to regler som gjaldt når det kom til fisking. Den første var «fisk der hvor det er fisk», og den andre var «ikke glem regel nummer én». Deretter sa han:

– Vi har blitt ganske gode til å fiske der det er fisk. Det er altfor mange båter i det jævla vannet, men fiskene er der fremdeles.

Les også

Warren Buffett med giganttap i IBM

Les også

Warren Buffett om rikinger som vil slå markedet: - Har sløst over 100 mrd. dollar

Les også

Warren Buffett eier Apple-aksjer for 142 milliarder

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett
  2. Aksjer
  3. USA

Flere artikler

  1. Storbank spår Buffetts etterfølger

  2. Buffett med sjeldent tap: Gikk i milliardunderskudd

  3. Orkaner og jordskjelv kostet Buffett-selskap 25 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig resultatvekst for Buffetts Berkshire

  6. Buffetts pengebinge vokste til rekordhøye 1.089 milliarder