Disse er blitt søkkrike på forbrukslån

Flere kjente personer har tjent rått på at nordmenn tar opp stadig mer forbrukslån.

HÅVER INN: Norwegian-sjef Bjørn Kjos, Tor Hushovd, Aksel Lund Svindal, Petter Solberg og investor Torstein Ingvald Tvenge har alle hatt enorm gevinst i forbruksbanker.
Publisert:

Nordmenns appetitt for raske penger med skyhøye renter er tilsynelatende ustoppelig.

De siste årene har det samlede forbrukslånet i Norge økt eksplosivt og var 83 milliarder kroner andre halvår 2016, ifølge Finanstilsynet.

Veksten skjer samtidig som boliglånene skyter i været, og Finanstilsynet er blant institusjonene som er bekymret for det høye gjeldsnivået.

Samtidig har enkelte tjent svært mye penger på utviklingen.

Norwegians forbrukslån

Bank Norwegian står i en særstilling. Verdien på Norwegian Finans Holding, selskapet som eier banken, har økt med 370 prosent siden juni 2014.

Bank Norwegian ble startet i 2007 for å selge banktjenester side om side med flydriften, og slik dra nytte av Norwegians etablerte nettside.

Selskapet er nå verdt 14,2 milliarder kroner – over fire milliarder mer enn flyselskapet. Som DN påpekte i oktober, er markedsverdien til Bank Norwegian rundt ti ganger høyere enn giganten DNB dersom man regner per antall ansatte.

Blant aksjonærene som har tjent på veksten, er Norwegian-gründer Bjørn Kjos og hans familie.

Bjørn Kjos' barn, Anna Helene Kjos-Mathisen (33), Guri Helene Kjos Brecke (36) og Lars Ola Kjos (38), er gjennom selskapet Laguan AS Bank Norwegians tredje største eier med 6,31 prosent, ifølge bankens nettsider.

Kjos-barnas aksjer er i dag verdt rundt 904 millioner kroner.

Selv har Bjørn Kjos en eierandel på rundt 1,2 prosent verdt ca. 171 millioner kroner gjennom Portillo Holding AS og Sneisungen AS, ifølge Aksjonærregisteret og Bank Norwegians nettsider.

Kjos eier imidlertid også 84,13 prosent av HBK Invest AS som eier 20,5 prosent av flyselskapet Norwegian som igjen eier 20 prosent av Bank Norwegian.

MR. NORWEGIAN: Bjørn Kjos har ikke bare hatt kjempesuksess med flyselskapet Norwegian. Forbruksbanken Norwegian er blitt enda mer verdt.
Les også

Gjensidige Bank ga forbrukslån til bruk som egenkapital – nå snur de

Medgründer Kise

Også Kjos' medgründer Bjørn Halvor Kise (66) har vært med på oppturen i Bank Norwegian. Gjennom selskapene Borak AS og Sneisungen AS eier han 5,87 prosent, verdt rundt 840 millioner kroner.

I tillegg eier Kise 8,23 prosent i HBK Invest AS. Han er for øvrig styreleder i Bank Norwegian.

To andre, svært erfarne, investorer med kjempegevinst i Bank Norwegian er Egil Stenshagen (69) og Torstein Ingvald Tvenge (64).

Tvenge eier to prosent til en verdi på 286 millioner kroner. Stenshagens eierpost på 4,22 prosent er på sin side verdt rundt 604 millioner kroner.

– Det har vært en veldig bra reise, sier Stenshagen til E24, og opplyser at han kjøpte seg inn for rundt fem år siden.

Har du tips i denne saken? Send det til vår journalist

Han forteller også at han egentlig har en høyere eierpost enn Bank Norwegian oppgir, fordi han låner ut rundt 500.000 aksjer til shortposisjoner.

– Vi har tro på videre vekst, sier Stenshagen.

– Du frykter ikke at andelen misligholdte lån vil øke når den eksplosive veksten tar slutt?

– Hvis ikke banken vokser, vil også det reflekteres i aksjekursen. Men vi har tro på at den skal vokse videre. Banken sier at de sier nei til cirka 70 prosent av dem som søker om lån. Banken kaster ikke pengene etter folk, sier Stenshagen.

Også Varner-brødrene og deres familie har aksjer i Bank Norwegian. Joakim (43), Petter (54) og Stein Marius Varner (51) eier gjennom selskapet VJ Invest AS aksjer for rundt 54 millioner kroner.

Bank Norwegian ønsker ikke å kommentere denne saken. Det gjør heller ikke Torstein Ingvald Tvenge eller Varner-brødrene.

Aksel Lund Svindal

En annen profilert eier er alpinkongen Aksel Lund Svindal (33). Han har ifølge Aksjonærregisteret eierposter i tre store forbruksbanker: Bank Norwegian, Komplett Bank og Monobank.

Svindal har også aksjer i Bank2, som lever av refinansiering av lån til høye renter.

Til sammen er aksjene verdt nesten 90 millioner kroner, hvorav eierskapet i Bank Norwegian utgjør mesteparten – rundt 73 millioner kroner.

Svindal har i tillegg realisert gevinst i banken. Ifølge VG har han solgt unna 250.000 aksjer.

ALPINKONGE: Aksel Lund Svindal gjør det godt i både skibakken og som aksjonær. Han har tjent mange millioner på å investere i banker som selger dyre forbrukslån.

Aksel Lund Svindal kjenner Bjørn Kjos' sønn, Lars Ola Kjos, fra det norske alpinmiljøet og ble invitert til å investere i banken under den første emisjonen i 2007.

Aksel Lund Svindals pappa, Bjørn Olaf Svindal (67), opplyser til E24 at aksjen da kostet litt over to kroner. Tirsdag denne uken kostet én aksje 79,5 kroner.

Også Bjørn Olaf Svindal ble med på investeringen. Aksjene hans er i dag verdt rundt 35 millioner kroner.

– Det har vært et eventyr. En «once in a lifetime»-mulighet, sier Svindal.

– Hva tenker dere om å tjene så mye penger på en samfunnsutvikling flere advarer mot?

– Det må være en sak for politikerne. Det har vært varslet reguleringer, og inntil nå har de ikke kommet. Det er det Finansdepartementet og de folkevalgte som regulerer, ikke investorene, sier Svindal.

– Frykter dere at en brå vekst også kan gi et brått fall?

– Det er alltid en mulighet for at markedet går opp og ned. I dag er det veldig mange i det samme markedet som Bank Norwegian var først ute i. Det er skarpere konkurranse. Det er godt mulig at man ser et visst fall. Vi ser an markedet og forsøker å følge med i tiden, sier Svindal.

Petter Solberg og Thor Hushovd

Rallycrosskjører Petter Solberg og tidligere proffsyklist Thor Hushovd er to andre idrettsstjerner som er blitt rike på Bank Norwegian.

Idrettsprofilene kjøpte aksjer etter råd fra investor Arne Fredly for noen år siden og har siden solgt seg ned med kjempegevinst.

VG skrev i april at Petter Solberg har tjent 50 millioner kroner på investeringen.

– Jeg har ikke så mye greie på dette selv, så det er bedre hvis du spør Arne Fredly. Men det har vært veldig bra, sier Solberg til E24 og opplyser at han har brukt deler av pengene på å bygge opp rallycross-teamet sitt.

Hushovd ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg har solgt meg ut. Ellers ingen kommentar, skriver han i en SMS til E24.

VERDENSMESTER: Petter Solberg er blitt mangemillionær på Norwegian-aksjer og har brukt deler av pengene på rallycrosskjøring. Han ble verdensmester i 2015.

Fra nettbutikk til forbruksbank

Nettbutikken Komplett, som selger datautstyr og diverse andre varer, startet opp forbruksbank i 2014. Siden mars 2015 har Komplett Banks aksjekurs steget fra rundt fem kroner til nærmere 17 kroner.

Nest største aksjonær er Erik Bøhler (68) og hans familie, ifølge Aksjonærregisteret. Gjennom selskapet Macama AS eier Bøhler-familien 8,75 prosent til en verdi av rundt 198 millioner kroner.

På delt annenplass ligger den mediesky forretningsmannen Per Werner Madsen med samme prosentandel.

Fjerde største aksjonær er Erik Must (73) og familien hans. Must-familien eier 6,36 prosent gjennom selskapet Fondsavanse AS til en verdi av 144 millioner kroner. E24 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Bøhler eller Must-familien.

Lever av andres forbrukslån

Bank2 har på sin side slått seg opp på refinansiering, og har slik nytt godt av den sterke veksten i forbrukslån. Mennesker med gjeldsproblemer og betalingsanmerkninger kan komme til dem for å samle gjelden på ett sted mot at Bank2 får sikkerhet i kundenes bolig.

Største aksjonær er Jon Harald Nordbrekken (64) gjennom selskapet Valset Invest, ifølge Aksjonærregisteret. Eierandelen er i dag verdt rundt 75 millioner kroner.

– Bank2 tilbyr ikke forbrukslån, men er en nisjebank innenfor refinansiering og næringslivslån. Du har rett i at vekst i forbrukslån også gir vekst i Bank2. Men vi selger ikke forbrukslån. Vi er spesialister på å rydde opp, sier Nordbrekken til E24.

Nordbrekken startet banken i 2005 sammen med Øystein Stray Spetalen.

– Jeg er personlig veldig kritisk til veksten i forbrukslån der mange unge mennesker får problemer med å betjene lånene. Tilgangen er for enkel. Et gjeldsregister har vært forespurt lenge. Vi ser etterspørsel i Bank2 fra folk som har for mye bagasje, sier han.

– Vi dekker kundenes behov

Komplett Bank mener de driver forsvarlig bankvirksomhet.

– Vi dekker kundenes behov for denne type finansiering og er et viktig supplement til annen finansiering, skriver administrerende direktør Raimond Pettersen i en e-post til E24.

– Vår samfunnsoppgave er å være en seriøs bankvirksomhet og vi driver vår virksomhet innenfor de lover og regler som gjelder for virksomheten. Vi opplever at våre kunder er godt fornøyd med det vi gjør, skriver Pettersen.

Topp 10 aksjonærer i Norwegian Finans Holding:

NORWEGIAN AIR SHUTTLE ASA20,00%
FORTELUS SPECIAL SITUATIONS FUND8,51%
LAGUAN AS (Anna Helene Kjos-Mathisen, Guri Helene Kjos Brecke og Lars Ola Kjos)6,31%
BORAK AS (Bjørn Halvor Kise)4,27%
STENSHAGEN INVEST AS (Egil Stenshagen)4,22%
PROTECTOR FORSIKRING ASA2,86%
MP PENSJON PK2,61%
SWEDBANK ROBUR NORDENFON2,24%
SWEDBANK ROBUR SMABOLAGSFOND2,24%
SNEISUNGEN AS (Bjørn Kjos og Bjørn Halvor Kise)2,17%

Kilde: Bank Norwegian, BizWeb

Topp 10 aksjonærer i Komplett Bank:

KOMPLETT AS19,99%
MACAMA AS (Marthe og Marius Bøhler, Camilla Bøhler Bjørk og Erik Bøhler)8,75%
PERM INVEST AS (Per Werner Madsen)8,75%
STATE STREET BANK & TRUST COMPANY6,68%
FONDSAVANSE AS (Trine Must, Erik Christian Must og Erik Must)6,36%
SUNDT AS (Christian Gruner Sundt og Else Helen Sundt)5,50%
ALFAB HOLDING AS (Raimond Pettersen og Unn Sjøholt)5,39%
SANDEN AS (Anders Lien, Therese Lien Smenes og Wanja Kristin Lien)5,05%
AWECO INVEST AS (Bent Christian Wilhelmsen, Arne Alexander Wilhelmsen, Peter Preben Wilhelmsen og Arne Wilhelmsen)4,33%
DINGJA INVEST AS (Wilhelm Bruun Thomassen)2,95%

Kilde: Aksjonærregisteret, BizWeb.

Topp 10 aksonærer i Bank2:

VALSET INVEST A S (John Harald Nordbrekken, Jon Are Nordbrekken og Kine Nordbrekken)9,73%
MORO AS (Roar Mortensen)9,42%
CARLOT AS (Christer Karlot Eriksen)8,46%
FJELLTUNVEIE N INVEST AS (Bjørg Bystrøm)8,11%
BRYN INVEST A S (Erik Petter Nygaard og Jan Ivar Nygaard med familie )8,05%
CRYPTIC AS (Jon Are Nordbrekken)7,13%
HAMANG AS4,46%
BELLEZA CAPITA L GROUP SA4,32%
ARTEL HOLDING A S (Knut Gustaf Aspelin, Gustaf Aspelin, Jeanette Nicoline Aspelin)4,08%
VERDIPAPIRFONDET ALFRED BERG GAMBAK3,33%

Kilde: Aksjonærregisteret, BizWeb.

Aksjonærregisteret oppdateres bare én gang i året og viser aksjonærenes posisjoner den 31. desember 2015. Bank Norwegians oversikt ble oppdatert i oktober.

Les også

Kraftig vekst for Bank Norwegian: Hanket inn 94.700 nye kunder

Les også

Gjensidige Bank ga forbrukslån til bruk som egenkapital – nå snur de

Les også

Melder om voldsom vekst i forbrukslånsbank

Publisert: