Regjeringen advares mot statlig innblanding i Norske Skog

Jussprofessor Mads Andenæs advarer regjeringen mot å gripe inn for å hjelpe gjeldstyngede Norske Skog. Han mener statsstøtte kan være i strid med EØS-avtalen.

SLITER KRAFTIG: Norske Skog har lenge slitt i et fallende avispapirmarked og har stor gjeld etter mange oppkjøp.
Publisert: Publisert:

– Det er åpenbart at den norske staten ikke bør røre Norske Skog. En statlig innblanding kan være i strid med EØS-avtalen. Staten kan få Europakommisjonen og ESA, Eftas overvåkingsorgan, på nakken, sier Andenæs til Dagens Næringsliv.

Tirsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen ville gjøre en vurdering om staten kan gripe inn for å hjelpe selskapet.

EØS-avtalen skal sikre like konkurransevilkår og lik adgang til det indre markedet i hele EØS.

I henhold til avtalen skal norske borgere og bedrifter behandles likt med EU-borgere og bedrifter i EU, og omvendt.

Les også

Da sjefen gikk begynte Norske Skogs største eier å dumpe aksjer

Ap: Kan være ulovlig

Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet er enig med Andenæs.

– Jeg er ingen juridisk ekspert, men å løse ut gjelden til et privat selskap tror jeg svært fort ESA vil anse som ulovlig subsidiering, sier han.

Andenæs viser til at ESAs president i 2007 stoppet forslaget fra daværende olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) om subsidiert kraft til Norske Skog.

Norske Skog har lenge slitt i et fallende avispapirmarked og har dessuten stor gjeld etter mange oppkjøp. I mai hadde selskapet en rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner. Selskapet har frist til 11. august med å bli enige med kreditorene.

AKSJEFALL: Norske Skog-aksjen har falt neste 87 prosent det siste året.

– Staten må holde seg unna

E24 snakket torsdag med tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt, og han tok til orde for at det ikke er nødvendig for regjeringen å redde selskapet.

– Det må finnes en løsning, men jeg tror staten eller andre skal holde seg unna. Det må spille seg ut på en eller annen måte før man får en løsning, legger han til.

Han viste blant annet til at Norske Skogs virksomhet faktisk har god lønnsomhet og god kontantstrøm.

Han beskrev også forhandlingene om refinansiering som et spill.

– Det som skjer er at aksjonærene og obligasjonseierne spiller om kontrollen i selskapet og om verdiene, sa Ombudstvedt.

Les også

Norske Skog: Det ene lånet er i mislighold

Bekymret statsminister

Statsminister Erna Solberg uttalte tirsdag at hun er bekymret for situasjonen for gjeldstyngede Norske Skog og vil vurdere om det er mulig å gripe inn.

– Dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene, vil vi selvsagt gjøre en grundig vurdering av hva som kan gjøres, sa hun Solberg til Dagens Næringsliv.

– Vi skal ha et profesjonelt statlig eierskap. I enkelte selskaper er det mulig å gripe inn, men det er for tidlig å si før en gjennomgåelse av dette er ferdig, sa hun.

Les også

Da sjefen gikk begynte Norske Skogs største eier å dumpe aksjer

Les også

Storaksjonær: – Norske Skog har malt seg opp i et hjørne

Les også

Norske Skog-aksjen stiger kraftig etter Erna-uttalelser

Publisert: