«Egget» til Marine Harvest får tommel opp

Fiskeridirektoratet med positiv tilbakemelding på teknologikonseptet. Laksegiganten kan få fire utviklingslisenser, men hadde søkt om 14.

Oppdrett «egget» til Marine Harvest, som utvikles etter design fra Hauge Aqua.
Publisert:

Fiskeridirektoratet har informert Marine Harvest om at teknologikonseptet som kalles «egget» kvalifiserer for såkalte utviklingslisenser.

Det opplyser lakseoppdretteren i en børsmelding.

Det innebærer at selskapet kan bli tildelt fire utviklingslisenser for dette prosjektet. Selskapet hadde imidlertid søkt om om 14 slike lisenser i tilknytning til konseptet.

Marine Harvest har frem til nå søkt om 34 utviklingslisenser for fire konsepter.

Slik er konseptet

Ifølge Marine Harvest har teknologikonseptet fordeler sammenlignet med konvensjonell lakseoppdrett fordi det minimerer miljøpåvirkningen.

Les også

Laks dør etter alternativ lusebehandling

- Marine Harvest er svært fornøyd med den positive tilbakemeldingen fra Fiskeridirektoratet og vi er oppmuntret over å se at myndighetene deler vårt syn om at egg-konseptet representerer en ny teknologi som kan bidra til å bevege lakseindustrien fremover, skriver oppdretteren i meldingen.

- Vi vil fortsette å arbeide med myndighetene, og håper de vil nå en endelig konklusjon raskt slik at prosjektet kan igangsettes, fortsetter selskapet.

I korte trekk er konseptet eggeformede merder som skal hjelpe selskapet å produsere bedre og billigere laks.

Egget skal være 44 meter høyt, 33 meter bredt og skal på sikt kunne romme hele 1.000 tonn laks.

Prosjektet har et mål om å kunne minimere det miljømessige fotavtrykket og redusere kostnadene. Et annet mål er å løse utfordringene knyttet til lus og rømming.

Store luseproblemer

Problemer med lakselus har satt en stopper for veksten i norsk lakseoppdrett, og er fortsatt en stor utfordring. Ifølge lakseanalytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård er luseproblemene i norsk oppdrett nå så store at næringen kan risikere å miste momentum.

Publisert:

Her kan du lese mer om