Globalt bankrally bidro til grønn ukestart på Oslo Børs

Markedene trekker et lettelsens sukk etter helgens presidentvalg i Frankrike.

OPPTUR: Oslo Børs åpnet uken med et lite lettelsesrally.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Utfallet av den første runden i det franske presidentvalget gir god stemning på børsene verden rundt. Børsen i Paris leder mandag an i den brede europeiske oppgangen med et hopp på 4,15 prosent.

Her hjemme stenger Hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,23 prosent til 691,44 poeng. Dermed mer enn reverseres nedgangen før helgen.

I USA har Wall Street åpnet med en opptur på over én prosent på de største indeksene, med blant annet bank og reiseaksjer i front.

«Søndagens resultat er gode nyheter for finansmarkedene», skriver seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank i en kommentar mandag.

Han viser til at meningsmålingene peker mot soleklart størst sannsynlighet for at presidentjobben vil gå til Emmanuel Macron etter andre valgrunde.

«Selv om EU-motstanderne Le Pen og Mélenchon til sammen fikk om lag 40 prosent av stemmene, kan utfallet av søndagens valg sees på som et uttrykk for at et flertall av franskmenn sier ja til fortsatt tilhørighet til EU og til euroen», skriver Lie.

Bankrally

I Oslo er det storbanken DNB som trekker Hovedindeksen i pluss med en oppgang på 2,54 prosent til 137,3 kroner per aksje.

Også i Europa er bankaksjene blant dagens vinnere:

OPPTUR: Listen viser utviklingen i et knippe europeiske bankaksjer mandag.

Ifølge Financial Times er dagens bankaksjerally det største på 12 måneder.

Her hjemme er ellers eksportdrevne Norsk Hydro blant børsvinnerne, ettersom aksjen har steget 2,38 prosent til 51,7 kroner per aksje. Børslokomotivet Statoil er opp 1,13 prosent til 143,0 kroner per aksje.

Mindre frykt

I Danske Bank tror Christian Lie at noe av frykten som har dempet fremgangen i det europeiske aksjemarkedet vil lette, til tross for at Macron og Le Pen skal ut i en ny valgduell den 7. mai.

Les også

Derfor frykter markedet at Le Pen blir helgens valgvinner

Dermed kan investorene fokusere på de gode vekstutsiktene og lysere inntjeningsutsikter for de børsnoterte europeiske selskapene.

Lie minner imidlertid om at Macron neppe vil bli en president med støtte fra et rent parlamentsflertall, og at hans «En Marche!» sannsynligvis må gjennom krevende runder med koalisjonsbygging.

I løpet av året vil det også komme flere runder med viktige europeiske valg, ikke minst en ventet runde i Italia mot slutten av året.

« Det skal også tas med i betraktning at Macron inntil videre har vært relativt sparsommelig med konkretisering og detaljer rundt sine politiske planer. Enn så lenge beholder Danske Bank en overvekt i europeiske aksjer, men forventer ingen feststemning, da både et tysk og italiensk valg venter i kulissene», skriver seniorstrategen.

Les også

Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa

Les også

Resultatsesongen starter: Dette skjer denne uken

Les også

Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Bank
  3. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

  1. Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa

  2. Resultatsesongen starter: Dette skjer denne uken

  3. Eurohopp – sterkeste mot dollar på 5,5 måneder

  4. Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn

  5. Tokyo-hopp etter langhelg