Oslo Børs faller kraftig

Investorene i Europa slipper ikke unna salgspresset.

KRAFTIG FALL: Hovedindeksen på Oslo Børs sendes kraftig ned i torsdagens handel.
  • Even Landre
Publisert:

Investorene på de europeiske finansmarkedene har all grunn til å feste setebeltet i torsdagens handel. Det går bratt nedover.

På Oslo Børs sendes hovedindeksen ned 1,22 prosent til 488 poeng, men viste tegn til bedring etter et innledende kraftig fall.

Indeksen tar dermed et lite dykk ned fra nivåene opp mot 500 poeng, som den har flørtet med i noen dager.

Fallet, som ble utløst av uklare signaler fra den amerikanske sentralbanken i går, og en skuffende indeks fra verdens vekstmotor nummer én, Kina, har ført til voldsomt salgspress og gevinssikring på de asiatiske og spesielt japanske markedene.

På Oslo Børs var det kun 14 aksjer som steg like etter åpning, resten hadde røde fortegn.

Statoil er ned 0,08 prosent til 131 kroner, mens Seadrill sendes ned 1,5 prosent. Verst går det utover Frontline, som sendes ned 8,57 prosent.

Les også: Overraskende negative tall fra Kina

Klokken 10 i dag kommer det ferske tall som kan være utslagsgivende for videre retning i markedene. Det kommer PMI-tall (innkjøpssjefindekser) for både industrien og tjenestesektoren i eurosonen.

Konsensus venter at utsiktene for begge sektorene har tatt seg noe opp i mai sammenliknet med april.

- For Tyskland ventes det at sentimentet i tjenestesektoren har steget opp til 50-linjen, som skiller ekspansjon fra kontraksjon. Industrisentimentet i Tyskland antas imidlertid fortsatt å antyde fallende aktivitet. For eurosonen samlet antas det at både sentimentet for industrien og tjenestesektoren fortsatt indikerer fall i aktiviteten, men falltakten har antakelig avtatt noe i mai, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Svak rapporteringssesong
Aalytikerne i DNB Markets kommenterer i dag at rapporteringssesongen for første kvartal nå i all hovedsak er tilbakelagt.
Og den har vært på den svake siden både av forventningene og i forhold til foregående kvartaler.

- Ser vi på de største nordiske selskapene har skuffelsen i hovedsak kommet på omsetning og driftsresultat-nivå, mens antall selskaper som har levert resultat per aksje over og under forventningene har vært mer likelig fordelt, skriver DNB.

Meglerhuset legger til at rapportene har medført nedjusteringer av estimatene innenfor alle sektorer, med unntak av innen finans og helse, hvor det kun har vært mindre oppjusteringer.

- Det innebærer samtidig at forventningene for andre kvartal samlet sett har blitt dempet. Fortsatt er det imidlertid høye vekstforventninger for andre halvår som må innfris for at selskapene skal levere tall på linje med estimatene, påpeker DNB.

Les også: Helomvending på Wall Street

Oljeprisen ned
Kontraktene på nordsjøolje omsettes for 101,63 dollar, ned 0,61 prosent i dagens handel.

- Både oppdateringen vedrørende den kinesiske innkjøpssjefsindeksen og gårsdagens amerikanske oljelagertall bidrar til å svekke oljeprisen. Det samme gjør en styrket dollarkurs mot euro, kommenterer DNB Markets i en kommentar.

I Tyskland er DAX-indeksen ned 2,09 prosent, mens CAC 40 faller 2,03 prosent, og Londons FTSE 100 er ned 1,54 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Oljeservicekjempe surfer på Børsen

  2. Økonom: - Tyskland viser svakhetstegn

  3. Dette bør du viteom børsdagen

  4. Bredt fall på Børsen

  5. Tror Wall Street trekker opp Børsen