Derfor deles Rec i to

Rec-sjef Ole Enger tror noteringen av Rec Solar vil gi selskapet et forsprang på resten av industrien. Finansielt vil selskapet styrkes vesentlig. 

SOLCELLEPANELER I VEKST: Rec økte salget av solcellepaneler med 24 prosent sammenlignet med første kvartal. Nå vil selskapet splitte opp solenergi- og silisumvirksomheten i to, hvilket vil synliggjøre selskapets verdier i langt større omfang.
Publisert:

- Hovedmotivet bak oppsplittingen er at vi tror at industrien kommer til å vokse veldig kraftig. Det vil kreve voldsomt med kapital for å følge med denne veksten. For å være bedre posisjonert for dette tror vi at vi kommer bedre ut med å ha to ulike enheter, enn om vi hadde vært én enhet samlet, sier konsernsjef Ole Enger til E24.

Recs to virksomheter, silisium og solenergi, har lite med hverandre å gjøre. I tillegg er silisiumproduksjonen langt mer kapitalintensiv enn hva solenergiproduksjonen er.

Dette har ifølge konsernsjef Ole Enger vært avgjørende for at selskapet nå splittes i to.

Gjennom oppsplittingen vil selskapet stå sterkere finansielt. Ved utskillelsen av Rec Solar vil det nye selskapet motta 500 millioner kroner i utbytte fra transaksjonen. Disse verdiene er fullt ut garantert av selskapets største aksjonærer.

- Det har ligget i tankene våre å splitte opp selskapet i lang tid. Det er lite synergier mellom de to enhetene, og utfordringene er derfor ganske forskjellige. Det at vi nå kan etablere to selskaper som er så godt finansiert er det en betydelig styrke slik vi ser markedet fremover, sier Enger til E24.

- I tillegg har vi aksjonærene med på laget, sier konsernsjefen videre.

Aksjemarkedet ser også ut til å støtte Engers planer. Rec-aksjen stiger over 20 prosent på svært høy omsetning en vel time etter åpning.

LES OGSÅ: Rec splittes i to - deler opp silisium og solkraft

«Nå var tiden inne»

Nye Rec Solar vil, når det noteres på Oslo Børs, verdsettes til 800 millioner kroner. Tilbudet er fullt ut garantert av selskapets største aksjonærer.

Selskapet vil få en kontantbeholdning på 300 millioner kroner, og ha en egenkapitalgrad på 67 prosent. Det at begge selskapene vil få en langt sterkere finansiell base, vil bygge et sterkt fundament for dem begge, påpeker Enger under selskapets kvartalspresentasjon torsdag morgen.

Administerende direktør Ole Enger i Rec splitter selskapet nå i to.

Ifølge børsmeldingen vil Rec Solar da bli «unikt posisjonert som en av de få gjeldfrie solpanelleverandørene i bransjen».

Recs egenkapitalgrad vil ligge på solide 53 prosent.

- Det at vi gjør det nå, har med timing å gjøre. Vi kunne gjort det før, men nå var tiden inne, sier Enger til E24.

«Ser solen stige»

Selskapet har i 2013 sett solen løfte seg, og aksjen har tatt seg kraftig opp etter børsraset selskapet var gjennom fra toppen i 2006 til i fjor sommer.

På topp var selskapet verdsatt til cirka 150 milliarder kroner. Det er ikke lenger enn åtte måneder siden aksjen kunne handles for 65 øre.

Etter meldingen om oppsplittingen og at selskapet nå tjener mer på driften, steg aksjen ytterligere 15 prosent opp torsdag morgen,

Konsernsjef Enger ser verdien av et mer rendyrket selskap, og at det skal synliggjøre verdiene i selskapet på en bedre måte.

Bransjeledende

- Transaksjonen vil gi de to selskapene mulighet til å følge hver sin konsolideringssti basert på at de vil være bransjeledende innenfor hvert sitt område. Transaksjonen sikrer også et mer solid økonomisk fundament, og gir begge selskapene et konkurransefortrinn innenfor hvert sitt industriområde, skriver selskapet i meldingen.

- Dette handler selvfølgelig om restrukturering og konsolidering av industrien også. Det tror vi også blir lettet gjennom denne operasjonen, utdyper Enger for E24.

Selskapet ser nå mer vekk fra Europa. Mens Europa i 2012 representerte 79 prosent av salgsvolumene, har Asia med Kina og Japan i spissen overtatt som hovedmarkeder. Med bedre celleffektivitet har panelene også blitt langt mer effektive enn tidligere, hvilket har gitt utslag på kostnadssiden.

LES OGSÅ: Rec øker kraftig etter gode kvartalstall

Styrkede priser

Prisene har også bedret seg for selskapet. I andre kvartal rapporterte solenergivirksomheten en omsetning på 1.070 millioner kroner, og et driftsresultat på 75 millioner kroner. Sett mot første kvartal er volumene opp 24 prosent, mens prisene har økt med seks prosent.

Oppløftende for selskapet er det også at den pågående tolldisputten mellom EU og Kina ser også ut til å gå mot en løsning.

- I motsetning til hva vi har erfart tidligere, er det nå en sterk vilje både hos EU og kineserne med å finne en løsning. Så lenge det er til stede, har vi et godt håp om at det vil finne sted, sier Enger til E24.

LES OGSÅ:

Publisert: