«Grandis-boom»: Økte salget med 24 prosent
Sverige har vegetarboom og amerikanerne er ville etter økologisk mat, men her i Norge er det fortsatt én ting som gjelder for dagligvare-giganten Orkla: Pizza Grandiosa.
Norge er det landet i verden som spiser mest frossenpizza, 45 millioner stykker i løpet av fjoråret. 22 millioner av disse er Orklas flaggskip og nasjonalskatt, Grandiosa. I første kvartal av 2016 klarte Orkla kunststykket å selge oss hele 1,2 millioner flere grandiosaer enn samme kvartal i fjor, en økning på 24 prosent fra samme kvartal ifjor.
– Jeg er ikke overrasket, men jeg er definitivt stolt, sier Orklas konserndirektør Peter A. Ruzicka til E24.
For hvordan øker man egentlig både markedsandel og volum innenfor et segment de fleste ville anse for å være mettet i alle meninger av ordet? Nykommer «take away Grandiosa» er nå den nest mest populære grandisen, kun slått av originalen. På tredjeplass ligger vanlig Grandiosa med pepperoni og på femteplass finner vi Grandiosa med kjøttdeig.
– Dette er basert på vår evne og innsikt til å tilpasse oss trendene. Vi klarer å tilpasse oss smak og målgrupper, sier Ruzicka.
Den nye smaken er altså skinke og pepperoni, og trenden er take-away. Det er neppe innovasjon som blåser sokkene av noen, men det er mer enn nok til å la Orkla levere et knallsterkt resultat for første kvartal av året.
Vegetarbølge i Sverige
På andre siden av grensen og i Danmark er det segmentet for ferdig vegetarmat og økologiske matprodukter som vokser raskest for Orkla.
– Er det litt typisk norsk at mens naboene våre kaster seg over helsemat, så vil vi bare ha enda mer Grandiosa?
– Norge ligger litt etter på mattrender, men mye av grunnen til at vi ikke er så opptatt av økologisk mat for eksempel, er fordi norske forbrukere har høy tillit til norske bønder og råvareleverandører, sier Ruzicka som også lar seg forsiktig provosere av implikasjonen av at Grandiosa er usunt.
– Dette med at Grandiosa er usunt, er ikke sant. Den er laget av rene norske råvarer som ost, skinke og mel. Det er ikke noe mer usunt enn å spise dette andre steder, for vi har redusert saltinnholdet og kuttet ut bruken av palmeolje. Dessuten er pizzaen du lager hjemme langt mer usunn enn en Grandiosa, for da begrenser man seg jo overhodet ikke for hva man tar på som fyll, sier Ruzicka med et glimt i øyet.
– Kunden bare opptatt av smak
Høyskolelektor og dagligvareekspert Odd Gisholt fra Handelshøyskolen BI mener Orkla viser sin profesjonalitet med Grandiosa.
– De er veldig flinke på det vi kaller line extension – å vri merkevaren med ulike smaker og størrelser, sier Gisholt som påpeker at Orkla allerede har rukket å skvise ut flere internasjonale konkurrenter fra det norske pizzamarkedet, blant annet tyske Wagner.
Her ble det laget 37 millioner frossenpizzaer
Gisholt minner om at i det store perspektivet er det likevel viktig å ikke la seg rive med av Grandiosa-tallene. Orkla driver som kjent innen nesten alle kategorier av dagligvaresegmentet i tillegg til å eie store andeler i malingsprodusenten Jotun og aluminiumsprodusenten Sapa.
– Når analytikerne skal vurdere Orkla, begynner de ikke med Grandiosa. Da begynner de med konsernbidragene fra Sapa og Jotun, sier Gisholt før han tar en tenkepause.
– Men det må jeg si, det virker som det er et åpent spørsmål hvor mye pizza vi kan spise her i dette landet, sier han.
Grandiosa har for øvrig også gjort det godt på hitlisten. Da E24 ble etablert for ti år siden, var det «Respekt for Grandiosa» som toppet hitlisten. Se spesialen nyhetene som har preget E24s ti leveår, her!