Investeringsdirektør ser to faktorer som driver børsfallet
Etter en historisk lang oppgangsperiode har verdens børser snudd kraftig ned den siste uken. Rentefrykt og investeringskjemper som selger seg ned, får skylden for børsfallet.
– Vi vet at korreksjoner kommer med ujevne mellomrom. Min beste gjetning er at vi er inne i en slik nå, sier investeringsdirektør Stig Myrseth til E24.
Etter en historisk lang periode med børsoppgang la rentefrykt en kraftig demper på Wall Street før helgen.
Den brede S&P 500-indeksen falt med 2,1 prosent fredag, mens den siste uken har gitt en nedgang på 3,9 prosent.
Det er en bevegelse det er lenge siden man har sett i et marked der gjennomgangsmelodien har vært nærmest uavbrutt oppgang.
Faktisk må man tilbake til august i fjor for å finne en dag med større nedgang enn 1 prosent, ifølge Nordea.
Nedgangen smitter også over til mer hjemlige trakter. På Oslo Børs ligger det an til en rød børsdag mandag. Fra start faller hovedindeksen 1,6 prosent.
Samtidig har den såkalte fryktindeksen steget til det høyeste siden november 2016, riktignok fra lave nivåer.
En av faktorene som har fått mye oppmerksomhet er renteoppgangen i viktige statsrenter i USA og Europa. Den amerikanske statsrenten med ti års løpetid har steget til 2,86 prosent, det høyeste nivået på fire år.
Med en bakgrunn der lave renter har bidratt til rekordoppgang på børsene og høye obligasjonskurser er frykten at denne medvinden skal snu til en motvind.
Derfor bekymrer aksjemarkedet seg for stigende renter
Ser korreksjon på børsene
Investeringsdirektør Myrseth i Dovre Forvaltning peker på renteuro som en utløsende årsak til fallet, i tillegg til mer tekniske selvforsterkende effekter når store markedsaktører trykker på salgsknappen for å ta ned risikoen.
Han tror markedene er inne i en korreksjon, som typisk kjennetegnes av et bratt, men kortvarig børsfall.
I sitt ukentlige nyhetsbrev peker investeringsdirektøren på at korreksjoner vanligvis er kortvarige – typisk mellom fire og åtte uker.
Fra toppen i år er Oslo Børs ned 5,2 prosent, mens Frankfurt-børsen har falt 6,5 prosent og det generelle aksjemarkedet i Europa er ned 4,8 prosent.
– Vi har hatt en korreksjon i en uke allerede. At det kan blir litt mer ruglete i en periode fremover vil ikke overraske meg, sier Myrseth.
Noe av problemet er ifølge investeringsdirektøren at man har hatt en periode med ekstrem lav volatilitet, altså lite uro og bølger i markedet.
– Det har ført til en persepsjon av at aksjer har lav risiko, og da har folk respondert med å gire seg høyere og investert enda tyngre i aksjer enn de har pleid å gjøre i normale tider, sier han.
Myrseth viser til at mange amerikanske hedgefond har en automatisk rebalansering av risiko, som gir et kjøpspress når risikoen er antatt lav, som i perioder med lite svingninger og stigende kurser.
– Rentene er egentlig på et sted de ikke burde være
Det går også andre veien, altså et salgspress når svingningene øker og risikoen anses å stige.
– Nå har volatiliteten økt og kursene falt tilbake, og folk tar igjen ned risikoen til mer normale nivåer.
– Ingen vet eksakt hvor mye giring det er i markedet, hvor mye automatisk salg det kan komme som følge av stigende volatilitet, sier investeringsdirektøren.
Risikoen for en stor børsnedtur er imidlertid lav, ifølge Myrseth, som peker på at verdensøkonomien går bra. Han mener også at faren for at inflasjonen og rentene skal stige til nivåer som gir et markedssjokk foreløpig er liten.
Følger nøye med på rentene
DNB Markets tilskriver børsfallet før helgen økte bekymringer for stigende inflasjon og utsiktene til en brattere renteoppgang enn tidligere ventet. Det vises ellers til fravær av positive impulser fra selskapsrapporteringen, samt fall i råvareprisene.
«Fokus i dag vil kunne forbli på utviklingen i de amerikanske rentene. I denne sammenheng ser vi at avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner har steget noe ytterligere, fra 2,85 prosent ved stengetid i USA på fredag til 2,87 prosent i morgentimene i dag», skriver meglerhuset.
Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger
Også hos Norne Securities følges utviklingen i amerikanske renter ekstra nøye.
«Vi gjentar det vi har sagt tidligere, at det gjelder å være forsiktig i aksjemarkedet når andre er grådige. Dette betyr at en bør ha mindre midler investert i markedet og bygge det opp med en kombinasjon av kontanter, korte obligasjoner, fondsobligasjoner, egenkapitalbevis for sparebanker og sterke vekstaksjer», skriver analysesjef Karl-Johan Molnes på morgenkvisten.
I dagens utgave av Dagens Næringsliv siteres porteføljeforvalter Olav Chen på at han ikke tror at vi nå ser starten på noen stor nedtur.
I en fersk oppdatering skriver Storebrand at de «drifter opp» og øker nettoeksponeringen mot aksjer. Dermed er de igjen overvektet aksjer, samt undervektet obligasjoner og normalvektet pengefond.
«Oppjusteringene skyldes i stor grad den vedtatte skattereformen. Dette har bidratt til å løfte forventet konsensus BNP-vekst i USA i 2018 fra 2,4 prosent til nå 2,7 prosent, noe som er godt over trend og potensiell vekst.»