Sapa-sjefen tar over Yara

Svein Tore Holsether blir ny konsernsjef i kunstgjødselgiganten.

NY JOBB: Svein Tore Holsether blir toppsjef i Yara.
  • Anders Park Framstad
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Styret i Yara International har ansatt Svein Tore Holsether som selskapets nye konsernsjef. Han etterfølger fungerende konsernsjef Torgeir Kvidal og tiltrer senest 1. oktober 2015.

– Yara er et fantastisk spennende selskap som er veldig godt posisjonert i hele verden, sier Holsether til E24.

Aksjelive:Vi følger Yara!

Holsether har ledet aluminiumsselskapet Sapa Group siden 2011, og har tidligere hatt lederstillinger i Elkem, Orkla og Sapa. Sapa er eid av Orkla og Hydro i fellesskap.

– Svein Tore Holsether passer perfekt for Yara, og styret er svært tilfreds med at han tar stillingen i selskapet. Hans omfattende bakgrunn fra internasjonal industri, sammen med hans personlige egenskaper, gjør ham svært kvalifisert til stillingen som konsernsjef, sier Yaras styreleder Leif Teksum i en kommentar.

Les også

Største Yara-investering på Herøya siden 1991

Styreleder Leif Teksum.

Skryter av forgjengeren

Torgeir Kvidal har ledet Yara som fungerende konsernsjef siden Jørgen Ole Haslestad måtte gå i oktober i fjor.

Han trer nå tilbake til stillingen som finansdirektør, samtidig som fungerende finansdirektør Thor Giæver går tilbake til stillingen som sjef for investorrelasjoner.

Ifølge meldingen er dette etter Kvidals eget ønske.

– Torgeir Kvidal har gjort en utmerket jobb som fungerende konsernsjef de siste månedene, noe som har blitt anerkjent både av ansatte og eksterne aktører. Samtidig setter styret pris på hans ønske om å gjenoppta stillingen som konserndirektør for finans, slik at han fortsatt vil være en verdifull bidragsyter i Yaras ledelse, sier Leif Teksum.

Svein Richard Brandtzæg sa først ja, men ombestemte seg.

Kvidal kom inn som konstituert da Svein Richard Brandtzæg først sa ja, men senere trakk seg. Han ble først utnevnt til ny Yara-topp, men valgte å gjøre kuvending og bli i Hydro, hvor han nå er konsernsjef.

Les også

Haslestad til E24: - Jeg er på ingen måte en slagen mann

Gleder seg

Holsether selv gleder seg til å ta over det femte største selskapet på Oslo Børs. Lederskiftet kommer midt i en omfattende korrupsjonsrettssak mot tidligere ledere i selskapet, og Yara har også tyngre investeringsprosjekter gående.

– Jeg setter stor pris på å få muligheten til å jobbe i Yara. Selskapet gjør det meget bra og har en unik posisjon globalt. I en tid med en rekke globale utfordringer ser jeg fram til å bidra til å levere løsninger knyttet til fundamentale behov som matsikkerhet og bedre miljø, sier Holsether.

Holsether er i 1972 og har en bachelorgrad i finans fra Universitetet i Utah.

Yara er for tiden involvert i korrupsjonssak. Fire tidligere topper, deriblant tidligere konsernsjef Thorleif Enger, er under tiltale for korrupsjon i Libya og India. Det ble nylig lagt ned påstand om strenge fengselsstraffer. Dommen er ennå ikke klar.

Les også

- Vi kom ikke så langt som å diskutere posisjoner og lokasjon

Les også

– En ganske rett frem korrupsjonssak

Les også

- Ville unngå det mediesirkuset Statoil hadde hatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Holsether får Sapa-bonus fra Yara

  2. – Det finnes aldri noe godt tidspunkt å slutte på

  3. Yara skifter finansdirektør

  4. – Jeg ønsket ikke å bli sjef

  5. Sluttet som finansdirektør i Yara: Blir sjef for konkurrent