Aker Solutions ser økte inntekter for første gang siden oljebremsen

Høyere oljepris, lavere kostnader og 13,4 milliarder i nye oppdrag gir Aker Solutions-sjefen håp om bedre tider. Men det er fortsatt skjær  i sjøen.

SER BEDRE TIDER: Aker Solutions-sjef Luis Araujo og finansdirektør Svein Stoknes under presentasjonene av kvartalstallene for Aker Solutions onsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

– Vi tror 2017 var vendepunktet, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo til E24.

Høyere inntekter og resultat var fasiten da Aker Solutions la frem resultatrapporten for fjerde kvartal, i tillegg til 13,4 milliarder kroner i nye oppdrag – det høyeste på nesten fire år.

Og for første gang siden 2014, da oljebremsen traff oljeleverandørene, ligger det an til at inntektene vil øke for året, i et marked der pilene ser ut til å peke litt oppover igjen etter nedturen.

Både kontraktsdrysset, der spesielt mye kom i desember, og økt aktivitet innen vedlikehold og modifikasjoner vil bidra til at inntektene i 2018 er ventet å bli noe høyere enn i fjor.

Selskapet nevner også at flere prosjekter godkjennes, samtidig som kostnadene har gått ned. Spesielt er det tegn til markedsbedring offshore Norge.

– Vi ser mer aktivitet, støttet av lavere kostnader. Basert på det og en mer bærekraftig oljepris ser vi at aktiviteten vil komme opp, sier Araujo.

Aker Solutions har ikke tallfestet sin forventning om høyere inntekter i år.

Men om analytikerne får rett vil topplinjen stige med rundt 200 millioner kroner, ifølge estimater fra SME Direkt.

Bedring, men skjær i sjøen

Da oljeprisen stupte svarte oljeselskapene med å kutte kostnader. Kostnadskuttene, i kombinasjon med at oljeprisen igjen har kommet over 65 dollar fatet, har gitt bedre lønnsomhet i oljeprosjektene.

Senest onsdag varslet Statoil at anslaget for utbyggingskostnadene for fase én av Johan Sverdrup-utbyggingen er redusert igjen, til 88 milliarder kroner fra forrige anslag på 92 milliarder.

Lønnsomhetsprisen for den første utbyggingsfasen anslås nå til under 15 dollar per fat olje.

Tross bedre tider for oljeselskapene og tegn til bedring for eget selskap, er ikke Aker Solutions-sjefen klar for å slippe jubelen løs. Han peker på flere skjær i sjøen innen oljeservice.

Les også

Aker Solutions slår forventningene

– For det første er ikke markedet tilbake til det gamle nivået. Det er fortsatt sterk konkurranse.

– I Norge, vårt største marked, ser vi at aktiviteten har begynt å hente seg inn raskere enn i resten av verden. Men vi er et globalt selskap. Når det gjelder globale kontraktstildelinger ser vi fortsatt at markedet er under det industrien trenger, sier han.

Kontraktsrush

Rushet av nye kontrakter før jul vil trolig heller ikke gjentas de kommende kvartalene.

– I Norge ser vi en videre trend innen tie-backs (satellittutbygginger, journ.anm.) og brownfield (prosjekter på eksisterende felt, journ.anm.). Vi vant mange kontrakter i fjerde kvartal, så vi venter ikke å repetere det i de neste kvartalene. Dette var et spesielt høyt ordreinntak, sier Araujo.

– Vi venter mer balanse fremover, mellom internasjonale og lokale kontrakter, sier han.

Særlig i desember strømmet oppdragene inn til oljeserviceselskapet:

 • Statoil inngikk i midten av desember store rammeavtaler for subsea-tjenester og -vedlikehold til over 500 brønner på norsk sokkel med One Subsea, TechnipFMC og Aker Solutions, der sistnevntes andel ble anslått til tre milliarder kroner.
 • I dagene før hadde Aker Solutions varslet om kontrakten for modifisering av riggen Mærsk Inspirer, verdt 1 milliard kroner, samt en subsea-kontrakt på Ærfugl-utbyggingen til oljeselskapet Aker BP, der verdien ikke ble oppgitt.
 • Også kontrakten på fire milliarder kroner for design av plattformdekket og leveransen av subsea-systemet til Statoils Johan Castberg-utbygging kom i desember, samt designkontrakten fra Sembcorp for boligmodulen til det samme feltet.

Vil unngå kostnadsgalopp

Tross forventninger om et høyere aktivitetsnivå ser det heller ikke at det vil komme noen stor bølge med nyansettelser. Mantraet til finansdirektør Svein Stoknes er disiplin.

– Vi må ha disiplin som bransje, og passe på at vi skrur temperaturen i en fornuftig hastighet for å unngå at vi vikler oss inn i en spiral med kostnader som galopperer, sier han.

Finansdirektøren viser til at det er gjort en innsats de siste årene for å kutte kostnadene.

– Vi har drevet gjennom betydelige effektivitetsforbedringsprogrammer de siste årene. Det gjør at vi har en organisasjon i dag som tror er i stand til å håndtere et noe høyere aktivitetsnivå.

Les også

Statoil-sjefen: – Fortsatt veldig stor usikkerhet

Les også

Storebrand jekker opp utbyttet – deler ut 1,17 milliarder

Les også

Høyeste ordreinntak på fire år for Aker Solutions

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Høyeste ordreinntak på fire år for Aker Solutions

 2. Aker Solutions tilbake i vekst: Venter inntektshopp på over 2 milliarder i år

 3. Aker Solutions ser høy aktivitet i alle markeder

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Aker Solutions hiver seg på flytende havvind

 6. Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst