Aker BP gjør milliardkjøp fra Total

Aker BP kjøper Totals interesser i 11 lisenser på norsk sokkel for 1,67 milliarder kroner, og sikrer seg ressurser nær Alvheim, Ula, Skarv og Noaka-området.

GJØR MILLIARDKJØP: Aker BP sikrer seg nye lisensandeler i områder nær eksisterende felt gjennom et milliardkjøp fra Total. En del av eiendelene er knyttet til Aker BP-drevne Alvheim-feltet. Dette er produksjons- og lagringsskipet på Alvheim.

Foto: Marathon Oil
 • Martin Hagh Høgseth
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ifølge Aker BP inkluderer lisensene fire funn som inneholder anslagsvis 83 millioner fat oljeekvivalenter, basert på anslag fra Oljedirektoratet.

Kjøpet fra Total har en verdi på 205 millioner dollar, tilsvarende 1,67 milliarder kroner.

Det kommer frem i en melding fra Aker BP.

Oppkjøpet gjelder lisenser knyttet til feltene Alvheim, Ula, Skarv og Noaka. De fire funnene som er omfattet av kjøpet er Trine og Trell på Alvheim-feltet, Alve Nord på Skarv-feltet og Rind i Noaka-området.

Blant lisensene er det bare Alve Nord på Skarv-feltetog Trine på Alvheim som selskapet fra tidligere ikke har eierandeler i. Nå kjøper selskapet hele Alve Nord-funnet knyttet til lisens 127 C. Samtidig opparbeider selskapet seg en eierandel på 64 prosent i Trine-feltet knyttet til lisens 036 E.

– Vi ser et stort verdiskapningspotensial ved å maksimere produksjonen gjennom våre allerede opererte produksjonsområder. Dette krever kontinuerlig utvikling og optimalisering av eksisterende reserver og ressurser, samt å få tilgang til nye ressurser gjennom leting og oppkjøp av eksisterende funn, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i en kommentar.

Dette er lisensene

Konkret kjøper Aker BP en andel på 64 prosent i lisens 036E nær Alvheim-feltet, hvor Trine-funnet er gjort, og øker fra 10 til 50 prosent i de Alvheim-nære lisensene 102D, 102F, 102G og 102C. Trell-funnet er gjort i 102F og 102G.

– To av funnene, Trell og Trine, er lokalisert nær det Aker BP-drevne Alvheim-feltet og forventes å bli produsert gjennom produksjonsskipet Alvheim, skriver selskapet.

Selskapet øker også fra 40 til 60 prosent i lisensene 906 og 907 nær Ula-feltet, og kjøper 50 prosent av lisensene 127 og 127B nær Skarv-feltet, i tillegg til 100 prosent av lisens 127C hvor Alve Nord-funnet er gjort.

– Alve Nord-funnet er lokalisert nord for det Aker BP-drevne Skarv-feltet, og kan produseres gjennom det flytende produksjons- og lagringsskipet Skarv, skriver Aker BP.

Aker BP øker også fra 30 prosent til 92,13 prosent i lisens 026 i Noaka-området, hvor Rind-funnet er gjort.

– Rind er del av Noaka-området hvor de totale utvinnbare ressursene er anslått til mer enn 500 millioner fat, og hvor Aker BP jobber for en ny områdeutvikling, skriver Aker BP.

Selskapet peker på at kjøpet også gir selskapet økte interesser i leteområder nær Ula-feltet.

– Disse nye ressursene vil ytterligere styrke vår langsiktige produksjonsprofil og bidra positivt til fremtidige resultater, skriver Aker BP.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Total
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker BP med milliardkjøp på norsk sokkel

 2. Betalt innhold

  Aker BP har gjennomført milliardkjøpet av Totals lisenser

 3. Betalt innhold

  Ikke nye Total-kutt etter salget

 4. Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka

 5. Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»