StatoilHydro tror på nye Opec-kutt søndag

Oljekjempen ser muligheten for at Opec kutter en million fat daglig.

Publisert:

Opec vil ventelig kutte oljeproduksjonen på søndagens toppmøte i Wien, mener oljeanalytiker Sandrine Tørstad i StatoilHydro

OSE

STL

.

- Vi heller mot kutt på neste møte, sier Tørstad under presentasjonen "Utsiktene for oljemarkedet - hvor bærer det hen?", for journalister fredag.

Og når det først skal kuttes i Opec, er det tradisjon for å ta skikkelig i, påpeker analytikeren. Selv trakk hun frem et scenario der oljeproduksjonen kuttes med én million fat daglig.

- Et slikt kutt vil stramme opp markedet ytterligere. Dessuten er risikoen er på nedsiden i forhold til oljeetterspørselen fremover, sier Tørstad.

Dermed vil Opec se det som en bedre løsning å kutte nå, for deretter å trappe opp produksjonen dersom økonomien skulle gå bedre enn ventet mot slutten av året.

Contango

Tørsdal mener Opec også har bitt seg merke i at oljeprisen frem i tid er høyere enn i dag - en såkalt "contango"-situasjon som fører til at verdens oljelagre bygges opp.

Hun forventer at spotprisene igjen blir høyere enn fremtidsprisene dersom OPEC fortsetter å produsere rundt dagens nivåer eller kutter ytterligere. Dette vil etter StatoilHydros vurderinger skje i fjerde kvartal i år, når nedgangen vil snu til vekst.

Da vil oljelagrene gradvis trappes ned, i et såkalt "backwardation"-scenario, ettersom det blir taler for å tømme lagrene når inntjeningspotensialet ventes å falle fremover.

- Det vil ta tid å få lagernivået dit Opec ønsker, men det går i riktig retning nå.

Følg oljeprisen minutt for minutt på E24.

Kutter som lovet

Analytikeren mener Opecs primære problemstilling er om om de skal be om bedre etterlevelse av allerede vedtatte kutt - eller om de skal ta nye kuttrunder.

- De fleste landene Opec-landene er avhengige av en høy oljepris for å kunne opprettholde budsjettene, noe som har bidratt til at de allerede har levert på sine vedtatte kutt. Statistikk indikerer at det var en etterlevelse på 90 prosent i februar. Og Saudi-Arabia overoppfylte kuttet - de kuttet 114 prosent av sin kvote, påpeker Tørstad.

Til tross for at Gulf-landene har høy etterlevelse, er det fortsatt land som stikker seg unna. Blant annet har Iran og Angola stått for en langt lavere andel av kuttene enn Saudi-Arabia.

Likevel tror Tørstad at Opec lite å hente på å satse på ytterligere etterlevelse. Normalt har Opec-landene en etterlevelse på 60 prosent.

Fremover mot sommeren venter analytikeren at Opec-landene vil etterleve opptil 80 prosent av sine kutt.

- Det er klart Opec ønsker priser som ligger høyere enn dagens nivå, men de ønsker ikke et raskt prishopp. Det er ikke en god idé slik den skjøre verdensøkonomien er i dag, og vil kunne ødelegge for oljeetterspørselen fremover. Svekkes etterspørselen for mye vil de bare spenne ben på seg selv, sier Tørstad.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om