Nel rigger seg for sterk vekst: – Aktivitetsnivået innenfor hydrogen er økende på alle mulige fronter

Nel-sjefen mener forretningsmulighetene innenfor hydrogen bare blir større og større. Nå rigger selskapet seg for å møte den fremtidige veksten.

TALLSLIPP: Nel-sjef Jon André Løkke presenterte onsdag resultatene for fjerde kvartal.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Hydrogenselskapet Nel har landet flere kontrakter i det siste og kan vise til stigende inntekter i det siste kvartalet.

Selskapet har imidlertid høyere forventninger, og rigger nå organisasjonen for vekst.

Ifølge Nel har nemlig aktiviteten innen hydrogen globalt aldri vært høyere.

– Vi ser at det generelle aktivitetsnivået innenfor hydrogen er økende på alle mulige fronter. Vi ser at den pipelinen vi jobber med blir større og større, sier Nel-sjef Jon André Løkke til E24, med henvisning til selskapets forretningsmuligheter.

– Så vet man ikke nøyaktig timing på ting, men underliggende så er det økende aktivitetsnivå innenfor en hel rekke forskjellige applikasjoner i hydrogen, sier han.

Selv produsere Nel hydrogenfyllestasjoner ved sitt anlegg i Danmark og elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann, ved anlegget på Notodden.

Les også: (+) Hvem er Nels mystiske storaksjonær?

Rigger seg for vekst

Løkke la onsdag frem resultatene for fjerde kvartal, som viste at omsetningen økte til 125 millioner kroner fra 116 millioner i tilsvarende kvartal året før.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar:«Kjøttpakken» som kan få Nel tilbake på vinnersporet

Under sin presentasjon viser Nel-sjefen hvordan organisasjonen nå bygges for å møte veksten.

– Vi bygger en organisasjon som skal ta oss gjennom den neste fasen av utvikling, sier han. Endringene inkluderer blant annet en styrking av funksjoner som finans, forretningsutvikling og salg.

Som i tredje kvartal sier imidlertid Løkke at han ikke er fornøyd med veksten i inntektene. Det handler først og fremst om at omsetningsveksten i andre halvår ble påvirket av lavere tempo i ordreinngangen i USA, forklarer han.

– Grunnen til at jeg nevnte det nå er at vi, ut fra den pipelinen vi jobber med, og fra det vi forventer, så skal vi ha en større veksttakt. Det er vi ikke fornøyd med, og det tror vi at vi kommer tilbake på også.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvem er Nels mystiske storaksjonær?

Imponert av Nel-kontrakter

I løpet av kvartalet fikk Nel flere nye avtaler:

 • Fra Uno-X i Norge og Shell i Nederland fikk Nel kontrakter for levering av hydrogenfyllestasjoner.
 • Selskapet ble også valgt som togprodusenten Alstoms partner for en mulig utrulling av fyllingsutstyr og en 20 megawatts elektrolysør til en flåte av hydrogentog i landet.
 • Hydrogenprodusenten Nel og gjødselstorheten Yara varslet også samarbeidet om et nytt prosjekt for å realisere «grønt mineralgjødsel».

Så langt i 2019 har Nel sikret seg kontrakt for leveringen av en hydrogenfyllestasjon til Shell i USA, vunnet anbudet for to fyllestasjoner i Sør-Korea og fått en bestilling på elektrolysør i Sveits.

I et notat skriver Norne Securities at Nel «forbereder seg på sterk vekst og fortsetter å levere imponerende kontrakter». Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Nel-aksjen, noe det venter å beholde etter tallslippet.

Les også

Hydrogenleverandøren Hyop er konkurs

– Jobber med Nikola daglig

Ved anlegget på Notodden investerer Nel i en mangedobling av produksjonskapasiteten for elektrolysører, etter at selskapet i fjor sommer fikk milliardkontrakten på 448 elektrolysører og fylleutstyr til lastebilprodusenten Nikola Motor Company i USA.

Leveringene skal skje fra 2020 til 2025, men avtalen er enda ikke bokført i ordrereservene fordi det eksakte tidspunktet og stasjonsdesign fortsatt diskuteres.

– Vi jobber med Nikola daglig og ukentlig, men jeg kommer ikke til å gå ut og dele våre interne samtaler, sier Løkke, som peker på at Nikola må gjøre en rekke vurderinger.

– Hvilke ruter skal jeg dekke med hvilke stasjoner i hvilken rekkefølge. Det sitter de og vurderer, og de skal time det med hvordan de prioriterer leveransene av lastebiler til ulike kunder.

– Vi er støttende og jobber konkret med de leveransene som vi jobber med akkurat nå. Så er vi avventende og lytter til hva de ønsker av oss, sier Løkke.

Les også

Tapet vokser til tross for økt omsetning

Her kan du lese mer om

 1. Nel

Flere artikler

 1. Nel har fått ny Nikola-kontrakt til en verdi av rundt 283 millioner kroner

 2. Nels storkunde skal ha utstyr for 89 milliarder: – Tror fremtidig business kan tilfalle oss

 3. Nel-aksjen til værs på Oslo Børs

 4. Annonsørinnhold

 5. Nel-aksjen til værs etter ny Nikola-kontrakt

 6. Venter kraftig hopp i Nel-aksjen