Krillentusiasten Kjell Inge Røkke etter aksjefest: – Store kommersielle muligheter

Aker BioMarine annonserte at et årelangt utviklingsarbeid nå skal bli til en splitter ny produktserie som kan gi store inntekter. Det gir både aksjemarkedet og Kjell Inge Røkke dollartegn i øynene.

Kjell Inge Røkke avbildet på Paretos energikonferanse
Aker og Kjell Inge Røkke
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Den plattformen Aker BioMarine lanserer bekrefter bare det jeg har sagt før, nemlig at det vil skje mer i selskapet de neste fem enn de foregående femten årene, sier Kjell Inge Røkke i e-post til E24.

Røkke har de siste årene holdt en svært lav profil offentlig, men gjorde en sjelden opptreden på Paretos Energikonferanse i september.

Utviklingen i Aker BioMarine får Røkke til å ta bladet fra munnen igjen.

Tirsdag kom nemlig Aker BioMarine med nyheten om at de nå lanserer «Lysoveta» etter seks år med forskning og utvikling.

Det er snakk om et produkt med LPC-bundne EPA- og DHA-fettsyrer fra krill, der fettsyrene henger seg på LPC-molekylet som kan transportere dem til hjernen.

Ifølge Aker BioMarine er dette «et betydelig gjennombrudd som vil åpne nye muligheter og nye store markeder» innen blant annet øye- og hjernehelse.

Selskapet håper på en godkjenning av det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA i 2022.

Utviklingen skaper begeistring hos Kjell Inge Røkke. Investoren som startet karrieren som fisker har bygget opp Aker til det industrikonglomeratet det er i dag.

Røkke er styreleder og storaksjonær i Aker, som igjen eier 77,8 prosent av Aker BioMarine – der sitter også Røkke i styret.

– Vi har arbeidet i 15 år med å forstå krill som råmateriale. Genmaterialet er helt unikt. Biologien er kjempespennende, sier Røkke, og fortsetter:

– Aker BioMarine lanserer med «Lysoveta» et helt nytt forretningsområde som åpner helt nye og store kommersielle muligheter. Det er en stor dag for dem som har arbeidet systematisk med dette de siste seks årene og for de av oss som har fulgt med og gledet oss til å fortelle om det til omverden, sier Røkke.

Les også

Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine avbildet med selskapets eksisterende produktlinje Kori.

Kursfest

Røkke har lenge engasjert seg tungt i utviklingen av Aker BioMarine. Han har i en årrekke vært klinkende klar i troen på selskapet og potensialet som ligger i krillolje.

Akers eierandel vil imidlertid måtte reduseres fra dagens nivå hvis Aker BioMarine skal nå målet om å flyttes fra Merkur Market til hovedlisten på Oslo Børs.

Aker BioMarine ble børsnotert på Merkur Market i juni i år, åtte år etter at selskapet forsvant fra Børsen. Det er et helt annet selskap nå enn den gang, poengterte Aker BioMarine-sjef Matts Johansen tidligere i år.

I en emisjon i forbindelse med børsnoteringen ble aksjen solgt for 115,85 kroner, før aksjen begynte å handle på Børsen til 111 kroner. Deretter dalte aksjekursen utover sommeren og høsten.

Tidligere i høst var den helt nede i 76,06 kroner på det laveste.

Etter at nyheten til Aker BioMarine ble kjent tirsdag steg 13,6 prosent. Deretter steg den dag for dag ut uken og mandag, da den endte på 108,50 kroner.

Les også

Finansavisen fikk intervju før viktig børsmelding ble sluppet: Aker BioMarine legger seg flate

En lansering med en bismak

Selv om lanseringen var en stor dag for Aker BioMarine etter mange års arbeid, kom oppturen med en bismak.

E24 omtalte hvordan selskapet delte den kursdrivende nyheten med Finansavisen før markedet var informert.

Aker BioMarine klassifiserte nyheten som en «ikke-informasjonspliktig pressemelding», selv om nyheten er svært viktig for selskapet og den viste seg å være svært kursdrivende.

Dagens Næringsliv har også omtalt hvordan NHH-professor Karin Thorburn mener det «er oppsiktsvekkende» hvordan en Aker BioMarine-direktør kjøpte aksjer i selskapet rett før nyheten ble sluppet.

Hos administrerende direktør Matts Johansen og forsknings- og utviklingsdirektør Andreas Storsve er entusiasmen for nyheten likevel stor.

I et intervju med E24 forteller de to om hvor mye dette vil ha å si for Aker BioMarine fremover.

– Dette blir et nytt forretningsområde for oss, på linje med Kori og krilloljen, sier Johansen.

– I 2014 kom det en banebrytende artikkel i anerkjente Nature og vi begynte umiddelbart å jobbe med dette, forteller Storsve.

Han forklarer hvordan hjernen består av mye fett og at DHA- og EPA-fettsyrene som finnes i krill støtter dannelsen av nye nettverk i hjernen, både fra barndom og gjennom livet.

– Et spørsmål i bransjen har vært hvordan disse fettsyrene kommer seg inn i hjernen. Artikkelen i Nature beskrev veldig detaljert hvordan Omega 3-fettsyrer slipper gjennom blod-hjerne-barrieren, sier Storsve og poengterer at LPC-molekylet er nøkkelen.

Nå har Aker BioMarine utviklet et molekyl som er svært likt LPC, som igjen kan frakte fettsyrene fra krillen inn i hjernen.

– Sammenlignet med alle andre måter finnes det sannsynligvis ingen andre måter å lage LPC så enkelt som vi gjør. Men det er jo et resultat av seks år arbeid, der vi viser at vi har skalert opp produksjonen og sikret oss en patentportefølje, sier Johansen.

Les på E24+

Hvor viktig er egentlig «det største» som har skjedd Aker BioMarine?

Hemmelig prislapp

Aker BioMarines fabrikk i Houston, Texas skal nå utvides for å kunne pumpe ut Lysoveta i stor skala.

– Vi har en mulighet og en ambisjon om å levere til alle som vil kommersialisere LPC, sier Johansen.

Aker BioMarine-sjefen selv ser for seg tre kanaler selskapet skal tjene penger på dette:

 • De skal selge råstoffet til andre produsenter av kosttilskudd
 • De ser potensialet for å rulle ut LPC-baserte produkter i sin egen merkevare Kori i USA
 • De skal finne partnere for å selge LPC til produsenter av morsmelkerstatning og farmasøytiske produkter

Som Johansen selv påpeker er dette markeder i milliardklassen – i dollar.

– Når kan dere få inntekter fra dette?

– I slutten av 2022 er det salg til forbrukere. Avhengig av avtaler vi skal inngå kan det komme inntekter tidligere, for eksempel slik det er vanlig i legemiddelindustrien, sier Johansen.

Det er USA Aker BioMarine sikter seg inn mot i første omgang og Johansen er trygg på at man skal få en godkjenning i 2022, gitt det amerikanske mat- og legemiddeltilsynets forutsigbare godkjenningsprosess.

– Hva med andre markeder?

– Vi jobber med det også, sier Johansen.

– Hva har dere investert i utviklingen av Lysoveta så langt og hva trengs for å få dette i mål?

– Det er et ganske stort team som har jobbet med dette lenge og der vi har vært i dialog med flere miljøer. Så det er en betydelig investering som vi har tatt løpende over kostnadsbasen vår, sier Johansen.

– Vi regner med å investere ytterligere fem millioner dollar i fabrikken i Houston. Men det er gjort store investeringer allerede for å sikre at vi har den kapasiteten vi mener vi trenger i overskuelig fremtid, fortsetter han.

Les også

Røkke vil børsnotere Aker BioMarine

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Krill
 3. Euronext Growth
 4. Aker
 5. Kjell Inge Røkke
 6. Aker Biomarine
 7. Aksjer

Flere artikler

 1. Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

 2. Aker BioMarine allierer seg med amerikansk selskap: Vil hente 250 mill. til Lysoveta-satsingen

 3. Har brukt 160 mill. på reklame i USA: Venter null vekst for Røkkes krillbutikk

 4. Aker Biomarine får gebyr fra Oslo Børs for regelbrudd

 5. Finansavisen fikk intervju før viktig børsmelding ble sluppet: Aker BioMarine legger seg flate