Kongsberg Gruppen og Raytheon sikrer avtale verdt 4,3 milliarder

Ungarn har inngått avtale med selskapene etter at en konflikt med norske myndigheter stoppet signeringen i fjor.

Illustrasjonsbilde av et missilbatteri i luftvernsystemet NASAMS, som leveres i et samarbeid mellom norske Kongsberg Gruppen og amerikanske Raytheon.
Publisert: Publisert:

Kongsberg Gruppen og Raytheon Technologies har inngått en kontrakt verdt 410 millioner euro, tilsvarende 4,3 milliarder kroner. De to selskapene skal levere luftvernsystemet NASAMS til Ungarn, som blir det sjette Nato-landet som kjøper systemet.

– Denne kontrakten er viktig og vil involvere et stort antall norske underleverandører og representerer et betydelig antall årsverk i Norge. Avtalen bekrefter at NASAMS er et verdensledende luftvernsystem, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en kommentar.

Det norske luftvernsystemet NASAMS produseres og selges gjennom et samarbeid Kongsberg Gruppen har med det amerikanske forsvarskonsernet Raytheon.

Les også

Kapitalmarkedsdag i Kongsberg Gruppen: Vil vokse nesten 30 prosent på tre år

Konflikt stoppet signering

Over lengre tid har det vært kjent at Ungarn var interessert i systemet.

Ungarske medier skrev i fjor at en avtale nærmest var klar for signering, likevel ble avtalen stoppet. Dette skyldes en konflikt mellom Norge og Ungarn rundt bruk av EØS-midler.

De to landene har over tid vært uenige om hva EØS-midlene skulle brukes til, og ungarske myndigheter ønsket selv å bestemme, noe som er i strid med EØS-regelverket, skrev E24/VG i fjor sommer.

Under et møte mellom Ungarns statsminister Viktor Orbán og USAs president Donald Trump i mai i fjor, skal avtalen og det betente forholdet vært en av hovedtemaene. Dette reagerte norske myndigheter på i ettertid.

Les også

Ungarn i konflikt med Norge om milliardstøtte: Orban ba Trump om hjelp

Fått flere kunder de siste årene

NASAMS-systemet ble først tatt i bruk på midten av 90-tallet og kom i 2007 i andre generasjon. Det bruker i utgangspunktet AMRAAM-missiler, men kan også utstyres med andre våpen.

Systemet består av radarsystemer og missilbatterier koblet i nettverk som kan beskytte et område mot angrep fra cruisemissiler, helikoptre, droner og fly.

Norge og USA har brukt systemet lenge, og det brukes blant annet for å beskytte viktige bygg og anlegg i den amerikanske hovedstaden.

I tillegg til Norge og USA er også land som Finland, Spania, Nederland og altså Oman på kundelisten.

Siden 2017 har både Litauen, Indonesia, Australia og Qatar inngått avtaler om å kjøpe systemet.

Publisert: