Ice har passert 600.000 mobilkunder

Mobilutfordreren Ice fortsetter å vokse og har passert en ny, symbolsk milepæl. Samtidig var det ett viktig tall som gikk i gal retning i tredje kvartal.

Arkivbilde av en Ice-butikk på Strømmen Storsenter. Ice planlegger nå å åpne flere egne butikker.
Publisert:

Ice Group slapp torsdag resultatene for tredje kvartal. De viser at selskapet avsluttet september måned med 619.000 mobilkunder, en oppgang på 64.000 siden samme tid i fjor og 20.000 siden forrige kvartal.

Legger man på de 82.000 kundene på mobilt bredbånd er selskapet oppe i totalt 701.000.

Selskapet fortsetter samtidig utbyggingen av det tredje mobilnettet her i landet. Selskapet skrudde opp 226 nye basestasjoner i perioden juli, august september og endte med totalt 2.696.

Utbyggingstakten er svært viktig for selskapet for jo flere basestasjoner selskapet har, og jo mindre kundenes mobiler blir sendt over til Telias nett der Ice selv ikke har dekning, jo mer lønnsomt blir Ice.

Selskapet planlegger nå å totalt bygge ut 750 til 800 nye basestasjoner i år, en nedjustering fra prognosen i august da man anslo 1.000.

Dette får konsekvenser for estimatet for årets investeringer, som er nedjustert fra rundt 750 millioner til 650 millioner kroner.

– Vi nådde flere viktige milepæler og fortsatte den positive operasjonelle utviklingen i tredje kvartal 2020, sier konsernsjef Eivind Helgaker.

Han peker på at de etter obligasjonslånet på 689 millioner som ble utstedt i august «forventer vi å ha en fullt finansiert forretningsplan» frem til virksomheten har en positiv kontantstrøm.

PS! Ice har i høst havnet i konflikt med en av sine kreditorer GoldenTree. Finansdirektør Henning Karlsrud sa under kvartalspresentasjonen av saken «trolig kommer opp i Oslo tingrett i tredje kvartal 2021». Det har ikke vært dialog mellom partene den siste måneden, la han til.

Kvartalsrapport fra Ice

Kundene reiste ut av «Ice-land»

Selskapet har tradisjonelt kunne melde om at kundenes mobiler bruker Ice sitt nett mer og mer, i takt med utbyggingen, men i tredje kvartal falt faktisk kundenes bruk av Ice-nettet fra 84 til 83 prosent av tiden.

For ett år siden gikk 73 prosent av databruken over Ice sitt nett. Så steg det jevnt og trutt til 84 prosent i andre kvartal, før det falt til 83 prosent i tredje kvartal.

«Juli og til dels august er påvirket av fritidsreiser til områder utenfor Ices dekningsområde», skriver Ice.

I september steg imidlertid andelen til 87 prosent og nå «topper den seg på 90 prosent», påpeker selskapet videre.

Kundenes bruk av Ice-nettet til tale (når man ringer) øker imidlertid jevnt og trutt, fra 22 prosent i tredje kvartal i fjor til 57 prosent i år.

Ices leiekostnader hos Telia, målt som andel av omsetningen, fortsetter også å falle – fra 34 prosent i tredje kvartal i fjor til 30 prosent i andre kvartal i år og 29 prosent nå i tredje kvartal.

Utgiftene til leie hos Telia i kvartalet falt fra 122 til 119 millioner, målt mot samme periode i fjor.

Ice regner fortsatt med å betale Telia rundt 450 millioner kroner i 2020 for nettleie. I kjølvannet av nye reguleringer fra norske myndigheter (Marked 15), inngikk Telia i september en ny leieavtale med Telia som gjelder fra 1. januar.

Denne vil redusere selskapets leiekostnader «betydelig og er veldig viktig for å bedre vår lønnsomhet», ifølge Ice.

Som E24 skrev tidligere i høst ville avtalen i år sørget for å kutte leiekostnadene til Telia fra 450 til 200 millioner.

Les også

Ice-sjefen tar sats mot 2021: Sparer stort på nettleien og vil åpne nye butikker

Underskuddet krymper

Omsetningen til Ice økte fra 483 til 535 millioner kroner, målt mot tredje kvartal i fjor.

Snittinntekten per kunde (ARPU på bransjespråket) økte fra 231 til 233 kroner i måneden. Til sammenligning lå Telia på 259 kroner.

Finansdirektør Henning Karlsrud påpekte under kvartalspresentasjonen av inntektene fra kundenes utenlandsbruk i samme periode falt fra åtte til to kroner, grunnet coronapandemien. Dette er likevel positivt for Ices marginer, påpekte han.

Ice skrudde i august opp prognosene for året og spådde at selskapet for første gang ville levere et positivt brutto driftsresultat (EBITDA). Tidligere i år spådde man at andre halvår ville ende i pluss.

EBITDA i tredje kvartal endte på −2 millioner, en bedring fra −32 millioner på samme tid i fjor. Det skjer fordi inntektene til selskapet stiger raskere enn kostnadene.

Det betyr at EBITDA samlet sett siden nyttår er på −13 millioner kroner, en bedring fra −143 millioner i samme periode i fjor.

Resultat før skatt bedret seg fra −321 til −223 millioner.

Ser man på kontantstrømmen til selskapet så viser den at Ice satt igjen med 63 millioner kroner i tredje kvartal etter at løpende kostnader var dekket. Det er opp fra −109 millioner ett år tidligere.

Selskapet brukte 162 millioner på investeringer, opp fra 64 millioner på samme tid i fjor.

Dermed rant det ut 99 millioner kroner av kassen før finansposter, en kraftig bedring fra de 173 millionene som rant ut ett år tidligere.

Selskapet fikk inn 603 millioner netto på finansposten, hovedsakelig takket være det nye obligasjonslånet.

Samlet sett betyr dette at kassen til Ice økte med 505 millioner i løpet av tredje kvartal og endte på 1,1 milliard kroner.

Publisert: