Store investorer sentrale i Merkur-boom: – Vanskeligere å få oss med i dag

En rekke fond har hatt nøkkelroller når årets mange nykommere har hentet kapital. Hos Nordea og Sissener sitter pengene nå lenger inne enn før.

NYKOMMER: Sisseners fond var blant hjørnesteinsinvestorene i børsnoteringen av Hydrogenpro.

Terje Bendiksby
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er vanskeligere å få oss med i dag enn det var for noen måneder siden, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Nordea-fond har vært aktive som såkalte hjørnesteinsinvestorer, et konsept som ifølge meglerne har vært en viktig faktor bak boomen av børsnoteringer i år.

Praksisen innebærer at større investorer forplikter seg til å kjøpe mye av aksjene som skal selges før børsnoteringen, og sikrer på den måten at noteringen blir gjennomført.

I fem av 19 slike transaksjoner i år har Nordeas kapitalforvaltning deltatt, mens DNBs kapitalforvaltning har vært med på enda flere. Også aktører som Swedbank Robur, Tin Fonder og Luxor har vært aktive.

Les også

Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten

– Krever mer

– Vi kommer til å se på alle prosjektene som legges ut, men det er klart at det vi kunne tenke for noen måneder om at det kan være verdt litt mer fordi det er så stor interesse – der er vi kanskje mer usikre nå, sier Næss.

– Vi krever mer av selskapet både på prising og kvalitet nå enn bare for noen måneder siden, sier han.

Markedet for nye noteringer har vært brennhett i år. Spesielt den lett regulerte markedsplassen Merkur Market har hatt kraftig vekst.

I oktober alene ringte 19 nye selskaper i børsbjellen, og til sammen 40 nykommere har notert seg i år – det meste siden før finanskrisen.

Les på E24+

Storinvestorer på Merkur Markets solgte aksjer like etter børsnotering

Jan Petter Sissener forvalter fondet Canopus.

Hanna Kristin Hjardar / E24

Høyere terskel

– Vi har absolutt appetitt på riktig prising og riktig forretningsmodell, sier forvalter Jan Petter Sissener.

Sisseners fond har vært med som hjørnesteinsinvestor ved to av årets noteringer, henholdsvis teknologiselskapet Volue og hydrogenselskapet Hydrogenpro.

– Men det er klart at terskelen for små bedrifter med inntjening langt inn i fremtiden, den er blitt veldig mye høyere. Der har vi fullt, så skal vi ta inn en ny må vi hive ut en gammel, sier han.

Også prisingen av andre selskaper på Oslo Børs spiller inn i vurderingene. Mens de amerikanske børsene har hentet inn hele coronafallet er Oslo Børs fortsatt ned seks prosent siden årsskiftet.

– Så billige som de ordentlige selskapene er på Oslo Børs nå, så er terskelen veldig høy. Vi har den eksponeringen vi ønsker i tidligfase grønne selskaper, sier Sissener.

Les også

Skuffende børscomeback for Røkkes krillselskap: – Det er litt merkelig

Fikk en knekk

De nye selskapene innenfor fornybar energi og IT har vært spesielt populære i kjølvannet av økt fokus på grønn omstilling og økt bruk av teknologiløsninger i kjølvannet av corona.

Men trenden med kraftig kurshopp den første handelsdagen fikk en knekk mot slutten av oktober da markedene ble mer urolige.

– Vi hadde den erfaringen tidligere at hvis du er innenfor spennende vekstområder, så stiger kursen uansett. Da har du litt tid til å tenke deg om. Da kan du være med en stund, kursen stiger, og så kan du gå ut og har hatt en hyggelig reise, sier Næss.

– Men i dag ser vi at den siste måneden har flere kollapset. Det betyr at du skal være veldig mye tryggere i dag for å være med på caset, sier han.

Næss har vært en uttalt skeptiker av det han mener er høy prising på nye børsprosjekter. Han sier at «i starten så prosjektene greiere ut», enn de som kom etter hvert med en høyere prislapp.

– At de tar selskaper på børs med en frisk verdsettelse, på noe som kanskje tjener penger noen år frem, har vi sett før. Vi så det i 1999, men det varte på langt nær evig. Vi vet egentlig at det vil ta slutt. Du kan være litt med på leken, men passe deg for å være for mye med, sier Næss.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Eivind Senneset / Eivind Senneset
Les også

Ringte i bjellen for Ocean Sun: – Jobber nå med veldig mange prosjekter

– Latt det meste gå

Ifølge porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen har det vært en håndfull nye noteringer hvor alle Storebrands fond har kjøpt. Noen av de mindre fondene som skal ha en høyere risikoprofil, har vært med på flere av børsintroduksjonene.

I tillegg har Storebrand vært med som såkalt hjørnesteinsinvestor ved en anledning.

– Mengden børsnoteringer er syklisk. Får man en god pris, som en del selgere åpenbart har fått i september og oktober, så får vi flere børsnoteringer. Vi har latt det meste gå. Vi synes prisingen har vært høy, sier Storebrand-forvalteren.

– Når det blir som i september, hvor det kommer så mange at du ikke rekker å se nøye på det, da plikter vi nok på våre kunders vegne å la det være, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Storinvestorer på Merkur Markets solgte aksjer like etter børsnotering

 2. Hydrogenverdiene på Oslo Børs passerer 40 milliarder: – Dårligere odds enn lotto

 3. Beregner at Euronext Growth-aksjene er blant verdens dyreste

 4. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

 5. Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor