Kutter kostnader og satser grønt: Hydro doblet på børs etter råvareboom

Stigende aluminiumspriser, kostnadskutt og økt satsing på fornybar energi har sendt Hydro-aksjen til himmels. – Selskapet kan bli grønnere enn mange tror med EUs nye taksonomiregler, sier forvalter.

VIND I SEILET: Hydro og konsernsjef Hilde Merete Aasheim er doblet på børs etter et kraftig løft i aluminiumsprisene.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– De har fått til ekstremt mye, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

Norsk Hydro har steget nesten 30 prosent på Oslo Børs den siste måneden, og aksjen er doblet siden oktober i fjor.

– Forklaringen finner du stort sett i økte aluminiumspriser. Korrelasjonen med Hydro-aksjen har alltid vært veldig tett, sier Sivertsen.

Han innrømmer å ha bommet på sitt tidligere negative syn til aksjen, og snudde til kjøp i oktober.

Frem til da hadde han vært skeptisk til den betydelige opphopingen av aluminium på lager over hele verden. Den negative effekten på prisene har imidlertid uteblitt.

– Markedet bryr seg ikke, investorene ser forbi dette og venter at lagrene raskt vil bli spist opp av en global gjeninnhenting av økonomien etter covid-19, sier analytikeren.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, som overtok roret etter Svein Richard Brandtzæg, har levert flere kvartaler på rad med sterke resultater.

– De har levert på kostnadsprogrammet sitt. Aasheim har introdusert et mye sterkere fokus på lønnsomhet enn sin forgjenger, og det liker alltid aksjemarkedet, sier Sivertsen.

Prisene har gått foran

Parallelt med Hydro-aksjens løft har prisen på aluminium styrket seg med 27 prosent de siste fire månedene, til 2.200 dollar per tonn.

Det lette metallet er en viktig komponent i bygninger, biler og andre transportmidler.

– Prisen på aluminium og andre metaller begynte raskt å stige da man begynte å se de store stimuluspakkene fra ulike lands myndigheter for å holde hjulene i gang under pandemien, særlig i Kina. I det siste er jo forventningene skrudd ytterligere opp som både følge av vaksinenyheter og Bidens enorme krisepakke i USA, sier Sivertsen.

ROSER LEDELSEN: Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

Han peker på at mens aluminiumsprisene har steget først og fremst på forventninger om økt etterspørsel, har denne fortsatt til gode å materialisere seg.

Pareto har en kjøpsanbefaling og kursmål på 45 kroner på Hydro-aksjen, mens kursen nå står i 48 kroner.

– Er dette riktig tidspunkt for å selge?

– Ikke nødvendigvis. Dagens verdsettelse reflekterer i liten grad potensialet for den nye satsingen på fornybar energi, sier Sivertsen.

Han viser videre til at dagens aluminiumspriser indikerer en inntjening per aksje på fire kroner. Altså handler aksjen til 12 ganger forventet resultat de neste 12 månedene, såkalt «forward P/E».

Historisk har Hydro-aksjen blitt verdsatt til en forward P/E på 18.

– Så kan man alltids diskutere om aksjen skal handles til en så høy multippel når inntjeningen er på en syklisk topp, sier analytikeren.

Forvalter tok gevinst

En som har tatt gevinst er fondet First Generator, forvaltet av Martin Mølsæter.

Hydro var inntil en av fondets største posisjoner, men i rapporten for februar avslører Mølsæter at aksjene er solgt.

– Jeg tror fortsatt kursen kan ha mer å gå på siden jeg tror aluminiumsmarkedet blir strammere enn det de fleste andre tror. Men jeg har solgt meg ut fordi jeg ser større oppside i Elkem og Norske Skog, sier Mølsæter til E24.

Les også

Fagforeninger frykter salg av Hydro-verk: – Mer bekymret enn noensinne

TOK GEVINST: First Generator og forvalter Martin Mølsæter.

Etter å ha rendyrket profilen som aluminiumsprodusent over flere år, planlegger Hydro igjen å bredde seg ut for å posisjonere seg for det grønne skiftet.

På selskapets kapitalmarkedsdag i oktober i fjor ble det annonsert to ny forretningsområder, «Fornybar vekst» og «Batterier», og det vurderes en egen børsnotering av førstnevnte.

– Fornybar vekst blir som et mini-Scatec, med satsing på sol- og vindkraft. Dette blir nok en vellykket notering som kan være med på å synliggjøre verdier i selskapet, sier Sivertsen, som selv ikke har inkludert noen verdi av denne satsingen i sin verdsettelse av Hydro.

Les også

Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

Forventer bærekraftig stempel fra EU

Til tross for at de fleste bruksområder for aluminium er kilder til forurensing, som fossilbiler og nye bygninger, anses selve produksjonen av metallet som nøytralt for miljøet.

Derfor forventer Hydro også å komme godt ut av innføringen av EUs nye taksonomi for bærekraftige aktiviteter.

«Primær- og resirkulert aluminium er definert som bærekraftig økonomisk aktivitet, og Hydros primæraluminium er ventet å kvalifisere om kraftkilden er fornybar», skriver Hydros leder for bærekraft, Bjørn Kjetil Mauritzen, i en e-post til E24.

Før jul i fjor ble det kjent EU at ikke regner vannkraft som like bærekraftig som sol- og vindkraft, grunnet de betydelige naturinngrepene som denne formen for fornybar energi innebærer.

«Vannkraft må riktignok oppfylle visse kriterier, men vi regner med at norsk vannkraft vil kvalifisere. Dette betyr at store deler av vår økonomiske aktivitet vil bli vurdert som bærekraftig. Ettersom det fortsatt er usikkert hvordan de ulike aktivitetene i et integrert selskap skal konsolideres, er det fortsatt for tidlig å si akkurat hvordan det vil slå ut for Hydro totalt», skriver Mauritzen.

– Jeg tror Norsk Hydro kan bli grønnere enn mange tror med de nye taksonomireglene i EU, sier Mølsæter.

Største eier i Norsk Hydro er den norske stat gjennom Næringsdepartementet med 34,2 prosent og Folketrygdfondet med 7,4 prosent.

Doblingen av aksjekursen gir en verdiøkning av statens eierandel på over 21 milliarder kroner.

Hydro-aksjen nådde en foreløpig toppnotering på nær 79 kroner i mai 2008, rett før finanskrisen smalt, og på vei ut av det som fortsatt regnes som den kraftigste oppgangsperioden for råvarer noensinne.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Aluminium
  3. Hilde Merete Aasheim
  4. Pareto Securities

Flere artikler

  1. Mølsæter gjør Hydro-comeback

  2. Kraftig resultatøkning for Hydro

  3. Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter

  4. Vurderer å børsnotere fornybarselskapet Hydro Rein

  5. Første spadetak for Hydro-milliardanlegg i USA