Buffetts investeringer

Warren Buffett: – Jeg betalte for mye for selskapet

Investorlegenden trekker frem en svært dårlig investering i aksjonærbrevet for 2020. I fjor tok selskapet hans et tap på 95 milliarder kroner knyttet til investeringen.

90 år gamle Warren Buffett spøker om pensjonsalder i årets aksjonærbrev.

Nati Harnik / AP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Maiken Svendsen
Publisert:

Warren Buffett innrømmer at han gjorde en stor feil da investeringsselskapet Berkshire Hathaway i 2016 kjøpte stålprodusenten Precision Castparts.

– Jeg betalte for mye for selskapet, skriver Buffett i sitt aksjonærbrev som ble publisert lørdag ettermiddag.

Investeringen fører til en nedskrivning på 11 milliarder dollar, tilsvarende 95 milliarder kroner, i Berkshire Hathaways regnskap for 2020.

– Ingen villedet meg på noen måte – jeg var bare for optimistisk rundt PCCs resultatpotensial. I fjor ble feilberegningen min avslørt av uønsket utvikling i luftfartsindustrien, PCCs viktigste kundegruppe, skriver Buffett.

Han skriver også at han tror han hadde rett i at PCC over tid vil føre til god avkastning på varene som leveres.

– Jeg tok imidlertid feil da jeg vurderte gjennomsnittet av fremtidig inntjening, noe som førte til at jeg tok feil i beregningen av riktig pris å betale for selskapet.

– PCC er langt fra min første feil av denne typen. Men, den er stor, konkluderer han.

Les på E24+

Dette er de mest populære aksjene i de grønne fondene

Kjøpte tilbake aksjer for 213 mrd.

De siste årene har Berkshire Hathaway kjøpt tilbake aksjer i stor stil, og 2020 ble således et rekordår. Totalt ble det kjøpt tilbake aksjer for 24,7 milliarder dollar, tilsvarende 213 milliarder kroner.

– Berkshire har kjøpt tilbake flere aksjer siden nyttår, og vil sannsynligvis fortsette å redusere aksjeantallet i fremtiden, skriver han.

I USA bruker store selskaper ofte tilbakekjøp av aksjer som en måte å berike aksjonærene, fremfor å utbetale utbytte. Dette innebærer at antallet aksjer reduseres, noe som gjør aksjonærenes eierandeler større.

– Dette har økt deres eierskap i hele Berkshires virksomhet med 5,2 prosent uten at dere har vært nødt til å gjøre så mye som å røre lommeboken, heter det i brevet.

Les på E24+

Ukens navn: – Jeg har aldri lært mer av noen enn jeg har lært av ham

Trekker frem kraftselskap

I brevet trekker også Buffett frem selskapet BHE, som siden 2006 har drevet med en «makeover» av sine kraftnett som fører strøm gjennom vestlige deler av USA.

Behovet for fornybar energi har gjort prosjektet til «en samfunnsmessig nødvendighet», skriver han.

Selv om prosjektet, med en prislapp på 18 milliarder dollar, har hatt både overraskelser og forsinkelser, vil de fullføre prosjektet. De ser også etter prosjekter i liknende størrelser de kan ta på seg.

– Uansett hvilke hindringer som finnes, vil BHE være ledende i å levere stadig renere energi, står det.

Les på E24+

Børskommentar: Den neste grønne profittbølgen er på vei

Spøker med pensjonsalder

Investorlegendens brev er regnet å være en av de mest leste aksjonærbrevene i verden. Det har vært knyttet ekstra spenning til årets utgave ettersom Buffett i liten grad har uttalt seg om det utfordrende coronaåret 2020.

Over mange år har det vært spekulert i om investorlegenden noen gang vil trekke seg som leder for selskapet. I brevet skriver 90 åringen om pensjonsalder, hvert fall til den tidligere lederen i Nebraska Furniture Mart, Rosa Blumkin, som videre omtales som «Mrs. B».

– Det bør nevnes at Mrs. B, jobbet daglig til hun var 103 en latterlig prematur pensjonsalder, i mine og Charlies øyne, står det i brevet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Buffetts investeringer
 2. Warren Buffett

Flere artikler

 1. Ny opptur for Buffetts Berkshire Hathaway

 2. Warren Buffett er verdt mer enn 100 milliarder dollar

 3. Betalt innhold

  Kids utbyttefest lover ikke nødvendigvis godt

 4. Aker satser en halv milliard på bitcoin med nytt selskap

 5. Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor