Minst 5.200 småinvestorer satt med aksjer før Seadrill-krakk

Etter en mangedobling av kursen tidligere i juli har Seadrill-aksjen kollapset. Tall fra Nordnet viser at mange småinvestorer har vært med på berg-og-dal-banen.

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Aksjen til det kriserammede riggselskapet Seadrill er mer enn halvert etter helgens nyheter om en redningsplan som kun gir smuler til dagens aksjonærer, et fall som også har truffet mange småinvestorer.

Før helgen eide nemlig 5.200 Nordnet-kunder aksjer i Seadrill, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen. Det tallet ble redusert til 4.600 da aksjen raste over 50 prosent mandag.

Les også

Seadrill med ny redningsplan: Fredriksen vil stille opp med 50 mill. dollar

Småinvestorene som handler gjennom nettmegleren sitter fortsatt med en betydelig samlet posisjon. De eier til sammen 9,7 millioner aksjer, opplyser Johannesen. Det tilsvarer en eierandel på nesten ti prosent i Seadrill.

– Jeg vil tro at det selges en del i dag også, sier Johannesen.

Tirsdag falt Seadrill-aksjen nye 21 prosent til 2,37 kroner.

John Fredriksen er største eier i Seadrill, og eier rundt 25 prosent av selskapet. Fredriksens Hemen Holding har forpliktet seg til å finansiere et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar som en del av redningsplanen til selskapet.

John Fredriksen er største eier i Seadrill

– Kan tape ekstremt mye

På det høyeste i juli ble riggaksjen handlet for over 11 kroner, etter at kursen ble femdoblet på kort tid. Antallet Nordnet-kunder som eide aksjen økte også betydelig fra 3.100 i juni til 5.200 på det høyeste fredag.

– Det var en aksje som steg voldsomt og flere hev seg på. Det andre er at rigg og olje har vært populært i disse inflasjonstidene. Flere av de forgjeldede oljeserviceselskapene har steget ganske mye når oljeprisen er godt over 70 dollar fatet, sier Johannesen.

Les på E24+

Det kan bare være én grunn til at Fredriksen selger Seadrill-aksjer

Seadrill har siden februar vært i konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning, den andre gangen på få år selskapet må reddes.

Redningsplanen som ble kunngjort i helgen innebærer blant annet at gjelden skal reduseres med omtrent 5 milliarder dollar og 350 millioner dollar i ny kapital skal hentes inn.

Dagens aksjonærer er forespeilet å sitte igjen med 0,25 prosent av selskapet.

– Jeg vil karakterisere en del av disse selskapene som eksplosive opsjoner, som man skal være fryktelig forsiktig med. For man kan få slike ubehagelige overraskelser. Da er kanskje alle pengene tapt. I Seadrill er kanskje omtrent alt borte for dem som kjøpte for noen dager siden, sier Nordnet-økonomen.

– Du kan tape ekstremt mye, og man kan være heldig og gjøre det bra, sier han.

Beregner aksjeverdi på inntil 28 øre

Aksjeoppgangen i juli skjedde til tross for at Seadrill selv hadde advart om at dagens aksjonærer trolig vil bli sittende igjen med svært lite etter at selskapet har gjennomført en restrukturering av gjelden.

Les på E24+

Galskapen fortsetter i Seadrill

SEB-analytiker Kim André Uggedal estimerer at dagens aksjer kun er verdt mellom 25 og 28 øre per stykk gitt betingelsene i redningsplanen, ifølge et analysenotat.

Til sammenligning handles Seadrill-aksjen for 2,37 kroner på Oslo Børs, som gir en børsverdi på 237 millioner kroner.

Hvis man tar utgangspunkt i betingelsen om at dagens aksjonærer vil bli sittende med 0,25 prosent av selskapet gir dagens børskurs en implisitt verdi av selskapet på 95 milliarder kroner etter refinansieringen.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea peker på at Seadrill er et av flere tilfeller hvor prisingen i en restrukturering har vært løsrevet fra grunnleggende faktorer.

– Jeg tror det skyldes at dette er selskap som har slitt en stund. De har kommet så langt i restruktureringene at institusjonene er ute av aksjen.

– Så er det lav markedsverdi. Det betyr at det er vanskelig for andre tradere å gå inn og shorte for eksempel, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Nordnet
 3. Robert Næss
 4. Mads Johannesen
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. Tung mandag for Seadrill etter enighet om redningsplan

 2. Småsparere storselger aksjer under børsuro

 3. Seadrill-aksjen falt tungt på Oslo Børs

 4. Småinvestorer kaster seg over Norwegian-aksjen igjen: – Har kommet som en kule

 5. John Fredriksen fortsetter å selge seg ned i Seadrill