Hydro sliter fortsatt med tøft marked

Som ventet et lunket kvartal for aluminiumsprodusenten.

LEGGER FRAM TALL: Konsernsjef Svein Richard Brandzæg presenterer torsdag Hydros resultat for det andre kvartalet.

Berit Roald
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Norsk Hydro har i lengre tid slitt med lave priser på aluminium og alumina. Sammen med sesongmessig lavere kraftproduksjon medvirket dette til at selskapets resultat i det andre kvartalet som ventet ble svakt.

Hydros såkalte underliggende driftsresultat (EBIT) endte på 518 millioner kroner, mot 1,077 millioner i det foregående kvartalet og 531 millioner i andre kvartal året før.

DNB Markets ventet en underliggende EBIT på 317 millioner, mot konsensus på 396 millioner, ifølge en rapport fra meglerhuset.

Strømproblemer

Det er spesielt virksomheten knyttet til bauksitt og alumina som gjør det svakt, med et underliggende driftsresultat på minus 244 millioner kroner.

Dette er svakere enn både første kvartal og fjoråret.

- Dette skyldes først og fremst lavere børstilknyttede aluminapriser og redusert bauksittproduksjon, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Les også: Goldman Sachs oppgraderer Hydro

Hydro har i perioden slitt med strømproblemer ved Alunorte-raffineriet i Brasil, som har påvirket aluminaproduksjonen negativt.

På plussiden leverer «valsede produkter» bedre enn tidligere. Dette skyldes blant annet sesongmessig høyere volumer, som balanseres mot lavere marginer.

Les også: Alcoa leverte bedre enn ventet

På konsernnivå endte det underliggende nettoresultatet på 427 millioner kroner, mot 243 millioner i samme periode året før. Kontantstrøm fra driften utgjorde én milliarder kroner i andre kvartal.

Venter etterspørselsvekst

Hydro melder om noe høyere global etterspørsel etter primæraluminium, men fallende priser gjennom kvartalet.

- Selv om situasjonen i verdensøkonomien fortsatt er krevende, ventes det fortsatt betydelig vekst i etterspørselen etter aluminium dette året. Hydro forventer fortsatt et balansert marked for tilbud og etterspørsel etter aluminium i 2013, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en kommentar.

Selskapet opplyser ellers at et av selskapets forbedringsprogrammer vil bli påvirket av problemene i Brasil, og at strømbruddet kan gi negativ effekt på driftsresultatene i andre halvår.

- Hydros hovedfokus er våre forbedringsprogram på tvers av selskapet, hvor en av hovedprioritetene er å iverksette tiltak som kan stabilisere og øke produksjonen etter strømbruddene som forårsaket driftsavbrudd ved Alunorte, sier Brandtzæg.

Hydro venter at forbedringsprogrammet vil gi besparelser på én milliard kroner innen utgangen av 2015, som tidligere kommunisert.

For det tredje kvartalet har Hydro solgt rundt 50 prosent av sin forventede produksjon av primærmetall for rundt 1.850 dollar per tonn, ikke inkludert kjempesmelteverket Qatalum.

Alunorte og Albras har inngått terminkontrakter i Brasil for andre halvår 2013 og 2014 på til sammen 800 millioner dollar.

Les også: - Forventningene er betydelig nedjustert

Les også: Hydro kjøper «pakkeløsning» på Sørlandet

Les også: – Aluminium på tribunen er nesten like bra som 12 mann på banen

Publisert:

Flere artikler

  1. Hydro dobler overskuddet

  2. Hydro knuser forventningene

  3. Hydro: - Ser tegn til bedring

  4. Annonsørinnhold

  5. Brandtzæg: - Dette er ikke rakettforskning

  6. Sidelengs for Hydro tross høyere «all in-priser»