Fredriksens laksekjempe tjener på «brexit»

Toppsjefen i Marine Harvest, verdens største havbrukselskap, er ikke bekymret for «brexit» Faktisk mener han britenes EU-exit er positivt.

GJØR DET BRA PÅ "BREXIT": John Fredriksens lakseselskap Marine Harvest har anlegg i Skottland.

Foto: Frode Hansen VG
 • Johan Nordstrøm
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– For Marine Harvest er «brexit» 90 prosent positivt, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog til E24.

Det skyldes at laksen som John Fredriksen-selskapet Marine Harvest selger i Storbritannia i all hovedsak produseres i Storbritannia.

Noe av den britiske laksen eksporteres til andre land, hvilket medfører at Marine Harvest for mer penger igjen som følge av det svært svake pundet.

Samtidig er Marine Harvest i den situasjonen at mesteparten av laksen som eksporteres fra Norge, sendes til euroland. Og i sjokkbølgene fredag etter at det ble klart at det blir «brexit», har både pundet og den norske kronen svekket seg mot euro.

– Vi blir mer konkurransekraftige på pris takket vare at både kronen svekker seg og at pundet svekker seg, sier Aarskog.

Ikke godt nytt for dem som selger fisk til Storbritannia

For andre selskaper i sjømatnæringen som prøver å selge fisk til Storbritannia, er «brexit» ikke like godt nytt.

Norge eksporterte i fjor sjømat for 5,1 milliarder kroner til Storbritannia, som er vårt fjerde største marked.

Les også

Sjømatforening om skyhøy laksepris: – Vi er urolige for fremtiden

Norges største sjømatorganisasjon, Sjømat Norge mener det er stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av et britisk EU-nei.

– Storbritannia er et viktig marked. Uroen i økonomien vil også kunne få negative effekter for norsk eksport av sjømat. Særlig vil norsk hvitfisk være utsatt, og vi vil følge denne situasjonen nøye, skriver styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre, i en pressemelding.

POSITIVT MED «BREXIT»: Konkurransekraften til Marine Harvest styrkes av de store valutabevegelsene i kjølvannet av folkeavstemningen i Storbritannia som fører til at britene forlater EU.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Hun peker på at de kortsiktige konsekvensene vil være den umiddelbare uroen i britisk og europeisk økonomi, der valutasvingninger og svekket kjøpekraft også kan ramme eksporten av norsk sjømat.

Økonomisk uro

Investorene på de europeiske børsene fikk seg en kalddusj ved åpning fredag morgen. I kjølvannet av at britene stemte ja til å forlate EU, reagerte finansmarkedene med å sende pundet ned til sitt laveste nivå på over 30 år.

Og børsene i Europa stupte opptil 10 prosent. Men utover fredagen så optimismen ut til å stige noe.

– En utmeldelse vil selvsagt gi noen umiddelbare uheldige konsekvenser, særlig gjennom valutasvekkelser og økonomisk uro. Men prosessen med utmeldelse vil gå over to år og hverken markedsadgang eller ressursspørsmål endres over natten. Vi har fortsatt tro på et godt samarbeid med britene, fortsetter Sperre.

For sjømatnæringen er uforutsigbarhet ikke en ny situasjon. Næringen har tidligere vært igjennom både straffetoll, plutselige utestengelser og valutautfordringer.

– Vi vil følge situasjonen nøye, det forventer vi at norske myndigheter også gjør. Gode handelsavtaler som sikrer norske eksporter er viktig. Selvsagt også fri markedsadgang til det britiske markedet, mener Sperre.

Frykter med for EU-uro

Andre norske eksportselskaper virker heller ikke fryktelig urolige for at Storbritannia skal ut av EU.

Vestfold-selskapet Jotron, som leverer deler til maritim industri, er mer urolig for hva som vil skje med EU i kjølvannet av «brexit» enn deres egen økonomi.

– Dette er et skudd i baugen for EU, og det er klart at det er bekymring knyttet til om dette vil få konsekvenser for det indre markedet i EU og den politiske stabiliteten. Jeg er mer bekymret for dette enn konsekvensene på Storbritannia, sier daglig leder Merete Berdal i Jotron til E24.

– Har dere vurdert å trekke dere ut av Storbritannia?

– Nei, og det er etter min mening vanskelig å si noe om hva som vil være konsekvensene av denne avstemningen nå. Det er fortsatt mye usikkerhet, sier Berdal.

Les også

«Brexit» kan påvirke norske fiskere

Les også

Advarer sjømatselskapene mot å gå i «oljefellen»

Les også

Mener dette oppdrettsselskapet kan bli rammet av «brexit»

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 2. Brexit
 3. Laks

Flere artikler

 1. Norske eksportbedrifter om «brexit»: – Dette kan bli kritisk

 2. Mæland kaller inn til brexit-møte:
  – Vi arbeider med ulike scenarioer

 3. NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander

 4. Annonsørinnhold

 5. Stor oversikt: Slik påvirker brexit aksjene på Oslo Børs

 6. Betalt innhold

  Slik kan brexit lamme sjømathandelen. – I verste fall blir det full stopp.