Analytiker om lakseaksjefallet: – Jo høyere prising, jo større blir nervøsiteten

Oslo Børs endte fredagen i pluss, men uken ble helrød for «vinnersektor».

SLUTTSPURT: Oslo Børs avsluttet uken med opptur.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
Publisert:,

Etter negativ utvikling på tre av ukens fem handelsdager legger Oslo Børs bak seg en uke i minus. Hovedindeksen er fredag opp 0,47 prosent til 612,53 poeng, men fremdeles omtrent 1,42 prosent lavere enn nivået på 621,25 poeng forrige fredag.

Nedturen ikke minst drevet av et ukefall for samtlige av lakseaksjene, som gjennom våren har utgjort en av Børsens vinnersektorer.

Eksempelvis er Marine Harvest den siste uken ned 7,15 prosent til 128,5 kroner per aksje, Lerøy ned 12,43 prosent til 350,0 kroner og Salmar 15,52 prosent til 215,4 kroner.

Nedgradert

Nedturen startet mandag, og sammenfalt i stor grad med en sektoroppdatering fra Nordea Markets profilerte sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård. Her ble det åpnet for et større prisfall, og anbefalingen på flere av aktørene ble tatt ned.

– Vi nedgraderte sektoren i det vi konstaterte at oppsiden vi så i forkant av sommeren ikke er til stede lenger, på grunn av aksjekursutviklingen og noe lavere marginestimater. Dette har blitt ledsaget av noen røde flagg i det kortsiktige tilbudsbildet, med risiko for betydelige prisfall på kort sikt. Det var essensen i vår rapport, sier Giskeødegård fredag.

Når E24 slår på tråden i forbindelse med handelsukens slutt, har flere av aksjene falt under analytikerens kursmål. Det ser dessuten ut som om kursen i Marine Harvest er i ferd med å stabilisere seg.

Giskeødegård vil imidlertid ikke love noe.

– Jeg har ikke noen formening om når det vil stabilisere seg, vi konstaterer bare at kursene har falt mye, samtidig som momentet som har vært i sektoren i lang tid foreløpig er ute. Det er noe med aksjer som har gått såpass kraftig og kommet opp på slike nivåer som disse har, uansett sektor. De fleste har nådd «all-time high», og lakseprisen har også nådd «all-time high», i løpet av sommeren. Og jo høyere prising, jo større blir nervøsiteten. Det vi har sett er nok mer et utslag av dette, sier han.

Han påpeker for øvrig at vi er inne i en resultatsesong, og forteller at de vil vurdere hvert selskap for seg i den forbindelse.

– Vi kom med en oppdatering på Grieg og Marine Harvest tidligere i dag, der vi beholdt henholdsvis kjøp og hold. Så vil vi gjøre lignende vurderinger når vi oppsummerer etter hver rapportering.

Saken fortsetter under grafen...

OPP- OG NEDTUR: Lakseaksjene har gjort det skarpt så langt i år, men har falt tilbake den siste tiden. Her Marine Harvest.

Foto: Infront

Oljeprisopptur

Uken har ellers bydd på en oppgang i oljeprisen. Ved stengetid på Oslo Børs fredag er spotprisen på et fat brentolje 50,49 dollar per fat, opp fra 47,16 dollar forrige fredag.

Oppgangen er blant annet drevet av mindre fulle olje- og oljeproduktlagere i USA, samt nye samtaler om en produksjonsfrysavtale i USA.

Børslokomotivet Statoil har steget marginalt i løpet av uken, til 134,5 kroner per aksje fra 133,6 kroner ved utgangen av forrige uke. Av øvrige tungvektere er DNB ned 1,8 prosent til 94,55 kroner per aksje, mens Telenor har falt marginale 0,34 prosent til 144,7 kroner de siste fem handelsdagene.

Les også

Norske Rune trader svingninger i hjertet av London

Les også

– Prisnivået representerer toppen

Les også

Sjømatanalytiker: Brygger opp til en perfekt storm