Silotak blåst av hos Borregaard

Brannen som startet etter en siloeksplosjon på Borregaards industriområde i Sarpsborg fredag, var søndag kveld ennå ikke slukket.

BLÅST AV: Slik så det ut hos Borregaard i Sarpsborg lørdag ettermiddag.
Publisert:

– Vi etterforsker saken, men det er for tidlig å si noe om hvorfor brannen startet, sier operasjonsleder Paul Horne i Østfold politidistrikt til NTB.

Riksvei 118 over Sarpebrua, som er en innfartsåre til Sarpsborg sentrum, ble sent lørdag kveld åpnet igjen for trafikk etter siloeksplosjonen. Det ble vurdert å stenge riksveien igjen søndag på grunn av sikringsarbeid, men søndag kveld opplyste Horne at det ikke ble behov for ytterligere stenging, og at trafikken har gått som normalt forbi stedet.

Vanskelig slukningsarbeid

Det var sent fredag kveld det smalt voldsomt på Borregaards industriområde. Taket på en silo ble blåst av, og brannen spredte seg til en nabosilo. Det var lenge stor eksplosjonsfare. Brannvesenet fikk kontroll over brannen i løpet av natten, men lørdag kveld steg det fortsatt røyk opp fra siloen. Det vil trolig ta flere dager å slukke brannen.

– Det er et vanskelig slukningsarbeid. Siloen har en diameter på 10-15 meter, er 70 meter høy og fylt med masse treflis. Det kan brenne lenge, sier Horne.

Brannvesenet hadde lenge problemer med å komme i gang med slukkingen på grunn av høy temperatur og eksplosjonsfare på området. Like før klokken 2 natt til lørdag meldte politiet i Østfold at en brannbil fra Rygge flystasjon hadde tømt en tank på siloene. Det var da over tre timer siden brannen startet. I 4.30-tiden lørdag meldte politiet at eksplosjonsfaren var over.

Overrasket

Borregaard-direktør Dag Arthur Aasbø har så langt ingen svar på hva som gikk galt da taket på den ene flissiloen forsvant til værs.

– Det er for tidlig å spekulere på hva som har skjedd. Modningssiloen har ikke vært regnet som noe spesielt risikoobjekt for Borregaard. Derfor er vi overrasket over det inntrufne, sier Aasbø til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han er lettet og glad over at ingen ble skadd da deler fra taket på siloen ble spredt over et stort område.

Hovedtyngden av produksjonsanleggene er stengt som følge av brannen.

– Det er for tidlig å si noe om hvor lang produksjonsstoppen blir. Selv om brannmannskapene har kontroll, brenner det fortsatt i de to siloene, noe det trolig vil gjøre i noen dager framover. Vi hadde en ulmebrann i en av siloene for noen år siden. Da var det aldri snakk om noen eksplosjon. Men ulmebrannen pågikk i flere dager, sier Aasbø, som er direktør for organisasjon og samfunnskontakt i Borregaard.

Les også

Borregaard om investeringsboom: Øker i produkter som skal erstatte olje

Les også

Gasslekkasje på Borregaard

Les også

Produksjonsfall bremset Borregaard

Publisert:

Her kan du lese mer om