Ordbok: Her er børsordene du må kunne

Oslo Børs har oppført seg som en jojo i takt med den volatile oljeprisen den siste tiden. Sliter du med å forstå? Det finnes det et hav av ord og uttrykk ekspertene bruker for å beskrive hva som skjer i markedet.

EGET SPRÅK: Det finnes mange ulike uttrykk som brukes på Børsen.
Publisert:

DYREUTTRYKKENE: Eksperter bruker ofte uttrykket «bearish» for å beskrive hvordan man vurderer et marked. Om du er pessimistisk og tror at aksjene kommer til å falle, er du en «bear» eller har en «bearish» oppfatning av markedet.

Det sies at uttrykkene «bear» og «bull» blir brukt på grunn av hvordan dyrene angriper. Mens en okse stanger oppover, slår bjørnen nedover.

BEAR MARKET: Dettye er altså betegnelse på et marked i en negativ trend.

Før helgen falt verdensmarkedet til det laveste nivået på to og et halvt år. Andreas Clenow i ACIES Asset Management uttalte at han snart forventer å gå inn i et «bear market», som normalt kjennetegnes ved et fall på over 20 prosent fra toppen. Blant annet har den japanske Nikkei-børsen fått denne betegnelsen etter nyttår.

BEAR MARKET RALLY. Uttrykk for å beskrive en oppgang i et marked som er på vei nedover.

Et «bear market rally» er ofte kortvarig oppgang etterfulgt av fall i markedet. Det er i et «bear market» at man ofte opplever de kraftigste rallyene (se også «rally»).

BULL: Et ofte brukt uttrykk om oppgang i aksje- og finansmarkedet. Metaforen peker tilbake på at en okse stanger oppover. Rett og slett det motsatte av «bear».

Man kan for eksempel være «bull» en konkret aksje eller sektor, noe som er et uttrykk for at man tror den vil stige.

Her kan du melde deg på E24s aksje-NM.

DEAD CAT BOUNCE: Henviser til at også døde katter spretter om de faller fra store høyder og brukes om korte oppganger i et aksjemarked på vei nedover. Brukes kanskje spesielt om enkeltaksjer.

Hvis Børsen starter uken med røde tall mandag og tirsdag, men ser en plutselig oppgang onsdag, kan dette betegnes som dead cat bounce. Markedet er i utgangspunktet svakt, men ser en kort oppgang før det fortsetter nedover.

(saken fortsetter under bildet.)

BULL MARKET: Turister poserer ved den kjente oksestatuen et par steinkast fra New York-børsen.

FALLEN ANGEL: En tidligere god aksjeinvestering som har falt drastisk i verdi.

I kjølvannet av oljekrisen har flere aksjer stupt på Børsen, blant annet Seadrill og Statoil. Sistnevnte har falt 19,77 prosent på Børsen siden samme tid i fjor, og varslet en rekke kostnadskutt den siste tiden. Senest onsdag kunngjorde selskapet at de vil innføre lønnsfrys for ledere.

FIRE SALE: Å selge aksjer/verdipapirer til sterkt reduserte priser som er langt under deres egentlige verdi.

Ifølge aksjestrateg Erik Fosland i Nordea er det ikke så mange tilfeller av «fire sale» i ordets rette forstand på Oslo Børs. Det er ved spesielle hendelser som for eksempel veldig høy børsuro og når investorer skal ut av markedet uansett pris. For eksempel ved at et fond skal lukke sine posisjoner og det selges «ukritisk». Et eksempel fra finanskrisen i 2009 involverte storbanken DNB. I januar 2009 kunne man kjøpe DNB-aksjer for rundt 14 kroner stykket på det laveste, mens aksjen ble handlet til nesten 80 kroner kun ett år tidligere.

– Man solgte gjerne vekk aksjene sine ukritisk, og spesielt finansaksjer, som var sett på som den store, stygge ulven, forteller Fosland.

PØLSEFINGER: På engelsk, «Fat Finger Error». Dette er rett og slett fenomenet når en tastefeil får utslag i markedet. Omtales ofte som «pølsefinger» på norsk, og er ofte harmløse - men kan noen ganger ha store konsekvenser, for eksempel dersom feil nummer legges inn i en matematisk kalkulasjon.

KEYNESIANSK LEDIGHET: Arbeidsledighet på grunn av lav etterspørsel.

Som et resultat av et altfor høyt tilbud av olje i markedet, har prisene stupt siden sommeren 2014. Lav oljepris har ført til kraftige investeringskutt hos oljeselskapene, som igjen har ført til til lav etterspørsel hos oljeserviceselskapene. Dette har ført til kraftige nedbemanninger i mange selskaper i oljebransjen rundt i landet, blant annet Aker Solutions, Kongsberg Maritime og ConocoPhillips.

KRAKK: Kraftig kursfall på børsen i løpet av en kort tidsperiode. Ofte definert som et fall på minst 20 prosent.

Det ferskeste eksemplet på et krakk i en aksje er Seadrill. Onsdag falt selskapet med 29,08 prosent, til en pris på 14,44 kroner per aksje.

Siden nyttår har Seadrill falt 53 prosent. I fjor falt Seadrill-aksjen 65 prosent, som tilsvarer over 25 milliarder kroner i børsverdi.

(saken fortsetter under bildet.)

HØY FART: Rally har ikke noe med biljøring å gjøre, men er et mye brukt uttrykk når noe stiger brått. Her fra Dakar rallyet,

MATE MONSTERET: Uttrykk om å få folk til å investere i en boble som er på vei til å sprekke.

Fra sommeren 2014 til sommeren året etter, steg Shanghai-indeksen fra 2.000 til 5.000 poeng. Indeksen har falt 40 prosent siden den gang, og ligger nå på 3.000 poeng.

Nå betegnes det asiatiske markedet som en boble som snart kan sprekke.

Normalt sett prises børsnoterte selskaper i snitt til mellom 10 og 20 ganger selskapets inntjening. Tall over 20 betegnes som oftest som bobleterritorium, og etter å ha vært oppe i 30-tallet i fjor sommer er Shanghai-indeksen nå på vei til å treffe 20 igjen.

NEDSIDERISIKO: Risiko og fare for fall.

Oljetunge aksjer har hatt en klar nedsiderisiko det siste året, på grunn av usikkerheten i markedet. Flere av aksjene relatert til oljen, blant annet Statoil, Seadrill og Subsea 7 har sett tydelige svingninger den siste tiden.

ONE NIGHT STAND: Å kjøpe aksjer med et langsiktig perspektiv, men få panikk og selge allerede neste dag.

RALLY: Markant oppgang over relativt kort tid.

I fjor høst så man et rally på Wall Street som skyldtes spekulasjoner rundt Kinas økonomi. Etter å ha vært preget av kraftig børsnedgang flere uker i forveien, var det forventninger om at Kina ville introdusere økonomiske stimulitiltak.

(saken fortsetter under bildet.)

SHORT: Den lave fotballspilleren Jahn Ivar Jakobsen ble kjent under sitt alias "Mini" på 80- og 90-tallet. Å shorte i aksjemarkedet er noe investorer i alle høyder og fasonger kan gjøre - men det krever vilje til å ta risiko.

SHORT. Når man shorter vedder man på at et verdipapir vil falle i verdi. Dette går på at man «låner» aksjer fra andre investorer. Om kursen synker før aksjene skal leveres tilbake, kan man kjøpe tilbake aksjen billigere og dermed tjene penger.

Normalt låner man aksjen, selger den og deretter leverer tilbake aksjene til den man lånte av gjennom å kjøpe like mange aksjer i markedet.

I fjor ble Morgan Stanley mistenkt for å ha gjennomført et udekket shortsalg i Seabird-aksjer. Et udekket shortsalg, også kalt «naked short», oppstår når aksjer selges som ikke er lånt på salgstidspunktet. Da er det en risiko for at det ikke kan leveres til kjøper, og derfor strider dette mot norsk lov.

SPIN-OFF: En prosess der et datterselskap, divisjon etc. til et børsnotert selskap blir utskilt som et eget børsnotert selskap.

I 2011 ble det norske riggselskapet Sevan Drilling skilt ut som eget selskap av Sevan Marine. Nå eies Sevan Drilling i stor grad av John Fredriksen og hans selskap Seadrill.

VOLATILITET: Sier noe om graden av svingninger og er egentlig et statistisk mål for svingningene i en tidsserie. En volatil aksje er en aksje som svinger mye i verdi.

På tampen av året sa analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, til E24 at året 2015 hadde innebåret stor volatilitet. Store svingninger på markedet, ofte i relasjon til oljeprisen, preget fjoråret på Børsen.

Les også

Oslo Børs suser ned

Les også

Aksjemegler om børsfallet: – Har skapt større frykt enn det man har sett så langt i år

Les også

Slik forklarer PGS milliardene som forsvant

Publisert:

Her kan du lese mer om