Peruanerne blir for dyre for Marine Harvest
- Et fem milliarder kroner dyrere Cermaq ville blitt en stor utfordring for oss, sier Marine Harvest-sjefen.
- Vi tror veldig sterkt på dette. For oss er dette en industriell drøm, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.
Det var en topptung Marine Harvest som onsdag inviterte til åpent møte for å fortelle mer om hvorfor de vil kjøpe de halvstatlige sjømatkonsernet Cermaq
LES OGSÅ: Marine Harvest møter pressen
- Politisk risiko
Aarskog forteller til E24 at styret hadde bestemt seg for å legge inn bud på Cermaq bare noen timer før det ble kjent at Cermaq bød på fiskmel- og fiskeoljeprodusenten Copeinca.
- Copeinca var utelukket for oss. Vi hadde da to alternativer. Vi kunne gi opp, eller vi kunne prøve å se an om det gikk likevel. Vi valgte alternativ to.
Budet på 105 kroner aksjen og en betingelse om at Cermaq dropper sine egne oppkjøpsplaner, har imidlertid ikke falt i god jord.
LES OGSÅ: Cermaq-sjefen: - Prisen er helt feil
Cermaq-ledelsen mener budet er alt for lavt og skjønner seg ikke på motivene til Marine Harvest når de ikke vil ha med Copeinca på lasset. Men under møtet onsdag haglet det med begrunnelser for hvorfor det ville være fornuftig å ikke ha med en fiskmel- og fiskeoljeprodusent i den potensielle sjømatgiganten.
- Det er en klar politisk risiko å gå inn i Peru, sa Aarskog, og henviste til NRK Brennpunkts dokumentar om fiskeoljeindustrien.
- Omdømmerisiko, sa styreleder Ole-Eirik Lerøy.
- Vi vil få trøbbel med konkurransemyndighetene. Det vil koste mer enn det smaker, sa finansdirektør Ivan Vindheim.
- Utfordrende med 5 milliarder ekstra
Aarskog utdypet til E24 at fiskeolje og fiskemel er i ferd med og utfases som ressursgrunnlag, og i så måte ikke er en god investering.
- Ser man på utviklingen i fiskefôrbransjen de siste 15 årene blir fiskemel og fiskeolje stadig mindre brukt. Løsninger blant annet basert alger ligger i støpeskjeen, og vi tror råmaterialene bare er en begrenset ressurs på kort sikt, om lag 3-5 år til.
- Fra analytikerhold er det blitt sagt at denne argumentasjonen ikke er særlig imponerende, og den reelle årsaken er at et Cermaq inkludert Copeinca blir for dyrt for dere?
- Ja, det er sant at det er en medvirkende årsak. Det å finansiere ytterligere 5 milliarder er utfordrende, svarer Aarskog før han legger til:
- Samtidig er det de tre hovedområdene fiskefôr, oppdrett og videreforedling vi vil satse på i det nye sjømatkonsernet. Da blir feil det å bruke 5 milliarder på enda et forretningsområde.
LES OGSÅ: Vi kritiserer verken styret eller eierne, men…
Tror Giske er fascinert
Hvorvidt Cermaq gjennomfører kjøpet av Copeinca blir avgjort på generalforsamlingen om to uker.
Skal Marine Harvests bud gå gjennom, må en tredjedel av den fremmøtte kapitalen stemme i mot.
Foreløpig ser det ikke lyst ut. Cermaq fikk tirsdag støtte fra hovedaksjonæren, med næringsminister Trond Giske i førersetet. Statsråden skrev i et brev at Marine Harvest har gitt et alt for lavt bud.
Aarskog mener bare statsråden opptrer fornuftig.
- Han forholder seg til styret og styrets anbefaling som en stor eier skal gjøre. Men jeg tror også Giske er fascinert over å skape det største akvakulturselskapet i verden, sier Aarskog.
LES OGSÅ: Giske: - Cermaq-budet er for lavt
- Rettferdig
- Har du forståelse for at dere får motbør for budet?
- Jeg har forståelse for at de som skal selge mener budet er alt for lavt. Men budet er 22 prosent over kursen den dagen vi bød. Sånn sett mener jeg det er rettferdig bud.
- Faktumet er vi kan skape et verdensledene sjømatselskap uten sidestykke med 15.000 ansatte og hovedkontor i Norge.
- Og det er helt uaktuelt å heve budet?
- ja. Budet faller bort dersom Copeinca blir stemt igjennom.
LES OGSÅ: