G20 løfter Asia

Børsene i Asia mot høyeste nivå på 18 måneder.

INGEN VALUTAKRIG: G20-landene (her ved USAs sentralbanksjef Ben Bernanke) kom ikke med noen direkte kritikk av Japans ekspansive valutapolitikk, som har ført til at kursen på yen har falt med 17,5 prosent på fem måneder.
  • Even Landre
Publisert:

De asiatiske markedene sendes høyere i mandagens ukestart, og nærmer seg nå det høyeste nivået man har sett på nesten 18 måneder.

Den sammenveide regionindeksen Morgan Stanley Capital Index (MSCI) var opp 0,5 prosent til 133,56 poeng klokken 06.30 norsk tid. Så høyt har ikke indeksen vært notert siden august 2011.

Mye av bakgrunnen bak løftet er oppgang i de japanske marledene. Den toneangivende indeksen Nikkei 225 er opp 2,05 prosent.

Aksjeløftet kommer etter at helgens G20-møte i Moskva vedtok å ikke komme med noen tiltak mot Japan etter å ha diskutert landets egne grep for å redusere verdien på yen-en.

Les også: G20 tar avstand fra valutakrig

Japans statsminister påla nylig sentralbanken et høyere mål for prisveksten enn før, med forventninger om mer aggressiv pengetrykking. Når det trykkes mer penger, skal normalt valutakursen falle i verdi, og i løpet av de siste fem månedene har japanske yen blitt 17,5 prosent mindre verdt mot dollar.

G20-landene kom ikke med noen direkte kritikk av Japans ekspansive valutapolitikk. Men landene forpliktet seg til å avstå fra å devaluere sin egen valuta i et forsøk på å bli mer konkurransedyktige.

- Det vi ser akkurat nå er at valutaer ikke blir manipulert, men at valutaen reflekterer det naturlige utfallet av den pengepolitikk som hvert land står for, sier sjefstrateg Andrew Pease i Russell Investment Group i Sydney til nyhetsbyrået Bloomberg.

Toyota stiger 1,6 prosent på børsen i Tokyo, og flere av landets viktigste eksportselskaper følger med i kjølvannet av fortsatt svekkelse av den japanske valutaen.

Les også: Valutakrig dominerer G20-drøftinger

De andre regionale indeksene kunne ikke notere seg for like stor oppgang som man så på indeksene i Tokyo mandag.

I Hongkong var Hang Seng ned 0,2 prosent, mens Singapores Strait Times INdex var ned 0,01 prosent. På hovedindeksen i India er aksjekursene opp 0,25 prosent, og i Sør-Korea er Kospi-indensen ned 0,12 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. G20 vil avstå fra valutakrig: - Hule uttalelser, ifølge DNB

  2. Valutafall setterfart på Nikkei

  3. Børsrally i Tokyo

  4. Børsfesten nekter å ta slutt

  5.  - Investorene haddeforventet mer