Seadrill-rally på stigende børs

John Fredriksens riggkjempe leder an i bred børsoppgang fredag.

Publisert:

I kjølvannet av positiv utvikling i aksjemarkedene i USA og Asia, stiger Oslo Børs fra start fredag. Hovedindeksen er opp 1,8 prosent til 595 poeng etter noen minutters handel.

Aksjelive:Vi følger markedene!

Oslo Børs får støtte fra oljeprisen, som stiger videre fredag morgen. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 47,88 dollar, mens tilsvarende for den amerikanske lettoljen er 42,99 dollar.

– I tillegg til drahjelp fra amerikanske BNP-tall, bidro gårsdagens melding om at Venezuela ønsker et ekstraordinært møte i OPEC, inkludert diskusjon om samarbeid med Russland, til prisløftet. Algerie har tidligere lansert tilsvarende forslag, men så langt uten respons hos medlemmene i Midt-Østen, skriver DNB Markets om oljeprisen fredag morgen.

Det neste OPEC-møte er planlagt 4. desember.

Seadrill-rally

Riggselskapet Seadrill er dagens soleklare vinner på Oslo Børs, med en oppgang på 10,3 prosent til 61,3 kroner i åpningen. Dette skjer etter at aksjen gikk betraktelig på Wall Street i går kveld.

Seadrill la torsdag frem tall for andre kvartal, og meldte samtidig at de hadde sikret utsettelser for flesteparten av nybyggene. Det sistnevnte er av betydning fordi det reduserer selskapets investeringsbehov i en periode med vanskelige markedsforhold.

Rapporten ble imidlertid ikke mottatt med stormende jubel på Oslo Børs i går, da markedsutsiktene fortsatt ikke er de beste og forpliktelsene vil vedvare når kalenderen viser 2017.

Oljesmurt opptur

Den nevnte oljeprisoppgangen driver flere av energiaksjene. Børslokomotivet Statoil er opp over tre prosent til omtrent 125 kroner per aksje, mens Subsea 7 stiger 3,3 prosent til 68 kroner.

En av gårsdagens vinnere fortsetter også klatringen: Meldinger om at de kurdiske selvstyremyndighetene er klare til å betale for oljeeksporten fra området, ga en betydelig oppgang for DNO.

Det norske selskapet, som driver oljeproduksjon på Tawke-feltet i Kurdistan, legger på seg snaut syv prosent i dagens handel.

Full makrokalender

Dagens oppgang i Europa er ganske bred, til tross for at en rekke av de øvrige europeiske børsene ikke er like preget av oljen.

I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,14 prosent. Børsene i Stockholm og København er opp henholdsvis 0,27 og 0,76 prosent.

Det er en rekke nøkkeltall i dagens kalender. Vi får klokken 11.30 BNP-tall fra Storbritannia, og noe senere forbrukertillit fra blant annet Tyskland og eurosonen.

Innen den tid vil det også ha blitt lagt frem ledighetstall og detaljhandelstall her hjemme.

Les også

USA gir vind i seilene til Asias børser

Les også

Sterke BNP-tall gir ny opptur på Wall Street

Les også

Oljeprisene med største byks siden finanskrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om