Fiskeaksjer gjør helomvending: - Markedet overragerte

Flere analytikere tror markedet overreagerte etter at Vladimir Putin innførte importforbudet på fisk og andre matvarer. Nordea og Carnegie mener man nå kan søke fiskelykken på børs.

MÅ TENKE SEG OM: Fiskeaksjene på Oslo Børs fikk seg i forrige uke en knekk av det russiske importforbudet. Nå ser det ut til at markedet ser kjøpsmuligheter. Illustrasjonsbilde.

Danske Bank Markets-analytiker Knut Ivar Bakken.

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:

Det ble en blodrød uke for fiskeaksjene på Oslo Børs forrige uke.

Russland, med president Vladimir Putin i spissen, varslet nemlig et importforbud på mat- og landbruksvarer fra flere vestlige land, inkludert Norge.

Importforbudet som rammer norsk fisk, kom som et mottiltak mot EU og USAs forsterkede sanksjoner mot Russland etter at landet invaderte Krim-halvøyen i Ukraina og har bidratt til å støtte de pro-russiske separatistene.

Mandag ser fiskelykken imidlertid ut til å ha snudd. Aksjer som Marine Harvest (opp 3,87 prosent), Cermaq (opp 2,72 prosent) og Grieg Seafood (opp 6,75 prosent) er på full fart opp igjen.

Til tross for mandagens sterke start, er det fortsatt et stykke igjen til aksjene har hentet inn all nedgangen fra forrige uke.

Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets

Gorm Kallestad

Knut-Ivar Bakken i Danske Bank Markets viser til at det generelt sett er et sterkt aksjemarked mandag.

- Men både jeg og flere andre mente det sterke fallet vi så i forrige uke var en overreaksjon. Jeg tror det er noe av grunnen til oppgangen i dag, sier Bakken til E24.

Kollega Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror også det samme:

- Det er nok en rimelig antagelse, sier han om oppgangen i en kommentar til E24.

- Aksjene har blitt billigere

Analytikerne E24 har snakket med, understreker at importforbudet i Russland vil gi en kortvarig effekt, og at prisene ser ut til å holde seg på et godt nivå neste år og fremover i tid.

Marius Gaard, analytiker i Carnegie og mannen bak bloggen MySalmon.no

Carnegie-analytiker Marius Gaard viser til at tilbudsveksten (økning i produksjonen) er lav og at den fisken som russerne nå forbyr, nok vil bli spist fort opp.

- Derfor er de negative estimat-endringene som gjøres nå, primært for det korte bildet, mens 2015 og 2016 ser bra, om ikke bedre ut. Aksjene har falt mer enn estimat-endringene tilsier, så aksjene har blitt billigere, sier Gaard til E24.

Knut-Ivar Bakken i Danske Bank Markets peker på at selv om russerne nå innfører et importforbud, så endrer ikke det nødvendigvis den globale etterspørselen, men kun vareflyten.

Chile er blant landene som fortsatt kan eksportere til Russland og dermed sørge for at russerne fortsatt får laks, dog i frossen tilstand. Cermaq og Marine Harvest har begge produksjonskapasitet i Chile.

- Tar man chilensk kapasitet over til Russland etterlater det seg et hull for andre å fylle. Russerne vil fortsatt ønske å spise laks, så den globale etterspørselen endrer seg ikke nødvendigvis, sier Bakken.

Analytikeren peker også på at Russland stod for rundt 6,5 prosent av konsumet pr mai i år, en andel som han sier har vært på vei ned. I tillegg har Sjømatrådet uttalt at de har 50 millioner klare til å bruke på markedsføring av norsk laks i andre markeder.

Anbefaler kjøp

I to ferske analyser fra senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård Nordea Markets kommer det frem at de oppgraderer både Cermaq og John Fredriksens Marine Harvest.

Under tittelen «En god kjøpsmulighet når støvet legger seg» endrer Nordea anbefalingen på Marine Harvest fra «kjøp» til «sterk kjøp» med det samme kursmålet på 100 kroner.

Han venter at lakseprisene kan falle med 10 prosent før nye handelsruter er etablert i andre halvår i år, og at Russland vil få en «enorm importøkning» fra Chile og Færøyene. De landene som disse har levert til, vil måtte få fisken sin fra andre land, som EU og Norge, ifølge Nordea-analytikeren.

- For 2014 har Marine Harvest et estimert slaktevolum på 68.000 tonn fra Chile og Færøyene. I teorien har de nok kapasitet til å erstatte en betydelig del av bortfallet. Over de neste månedene venter vi et betydelig prispåslag i Russland frem til de har erstattet det meste av volumene, skriver Giskeødegård som mener kursfallet på 12 prosent er en gylden mulighet.

For det halvstatlige selskapet Cermaq beholder Nordea kursmålet på 82 kroner, men endrer anbefalingen sin fra «selg» til «kjøp».

Meglerhuset mener Cermaq vil tjene ekstra godt på situasjonen fordi de har relativt sett mer produksjon i Chile enn i Norge.

- Selskapet har mer enn 50 prosent av produksjonen sin i Chile, noe som har vært en heftelse i årevis grunnet dårlige resultater. Ettersom den russiske grensen nå er stengt for norsk laks, har Chile over natten blitt hovedleverandøren til Russland. Vi venter at Cermaq vil tjene på det gjennom resten av 2014, skriver Giskeødegård.

Hos Carnegie har de en «hold»-anbefaling på fiskeaksjene, med unntak av Cermaq, som de mener er aksjen å satse på. De mener prisene på norsk laks kan bli presset på kort sikt, og at Cermaq kan tjene på Chile-produksjonen sin.

- Det vil bli en periode med flere kampanjer og tilbud (på norsk laks, journ. anm.) og nye markeder vil bli bygget opp. Mot slutten av 2015 og i 2016 kan prisene være enda sterkere når importforbudet blir fjernet, skriver Gaard i en analyse.

Knut-Ivar Bakken i Danske Bank Markets opplyser at de ikke har gjort noen endringer i kursmål eller anbefalinger nå på fiskeaksjene de dekker.

Les også:

Lakseselskapet som kan tjene på de russiske sanksjoneneOppdretter: Akutt høy dødelighetKrisen med Russland: Fiskeaksjer fanget i det storpolitiske garnet