– Blant de største finansielle boblene jeg har sett

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet er lite overrasket over det kraftige børsfallet i Asia.

DYSTERT: Finansdistriktet Pudong i Shanghai.

Johannes Eisele
  • Sophie Lorch-Falch
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det ble en brennende start på handelsuken i Kina, hvor Shanghai-indeksen raste ned 8,48 prosent mandag, Shenzhen-indeksen endte ned 7 prosent, mens Hang Seng falt 3,09 prosent.

Det er den dårligste børsdagen siden juni 2007.

Les også

Shanghai-børsen stupte over 8 prosent

Karl Oscar Strøm mener det er naturlig at børsindeksene på det kinesiske fastlandet faller etter å ha blåst seg kraftig opp.

– Det er blant de største finansielle boblene jeg har sett. Kaster du en ball ned, vil den sprette lenger opp enn der du kastet den fra. Størrelsen på korreksjonen har vært som forventet, sier han til E24.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

Bo Mathisen

Strøm sikter til børsoppgangen i Asia de siste to ukene, som var en innhenting av børsraset i juni og begynnelsen av juli.

– Dette er en korreksjon som er drevet av omfattende tiltak fra kinesiske myndigheter. Man må huske dette ikke er et fritt marked, og børsene er ikke sammenlignbare med New York og Tokyo, sier Strøm.

– Fortsettelse

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener Asia er surt over hele linjen.

– Når det gjelder Shanghai og Shenzhen så er det vanskelig å peke på noe fundamentalt som tilsier at de skal falle fall så mye. Jeg ser mer på det som en fortsettelse av det fallet vi så tidligere i sommer og at luften fortsatt er i ferd med å gå ut av aksjeballongen,sier han til E24.

Kinesiske myndigheter innførte tidligere i juli en rekke tiltak for å stanse nedturen i aksjemarkedet.

De stanset handelen i hele 1.400 aksjer, begrenset muligheten for å selge aksjer man ikke eier og suspenderte muligheten for å børsnotere nye selskaper.

Les også

Her kan neste finanskrise komme fra

– Det er en del fartshumper på veien. Jeg er lite overrasket over at Kina begynte å falle igjen. Det vil fortsette å gå opp og ned, for kinesiske aksjer er ennå ikke attraktivt, sier Strøm.

Fortsatt luft i aksjeballongen

Han mener fortsatt aksjene er overpriset, og kineserne må betale dyrt for den spekulative boblen som er i ferd med å sprekke.

– I gjennomsnitt har en del aksjer blitt priset altfor høyt. Du kan ikke hindre et marked som er for dyrt, fra å falle. Den positive siden av dette er at det er et skritt på veien mot et friere og mer åpent marked i Kina.

Berhardsen mener børsfallet er en risikofaktor.

– Det blir spennende å se hva som blir myndighetenes svar.

– Foreløpig tror jeg ikke luften har gått så mye ut av aksjeballongen at det er grunn til uro. Jeg synes ikke vi har sett de tegnene som gjør at dette går ut over resten av økonomien, sier han.

Les også

Kina bruker «et oljefond» på å holde aksjemarkedet oppe

Går utover luksusprodusenter

Strøm mener børsfallet i Kina ikke får veldig store konsekvenser i Europa og USA.

– Kina er i ferd med å gå over fra en økonomi som er investeringsdrevet til forbruksdrevet. Økonomien skal drives av innenlands forbruk som i USA. Men mange av dem som er relativt velstående, og er forventet å øke sitt forbruk, har tapt mye penger på aksjer. De har også tapt i boligmarkedet.

Les også

Kina-banker «redder» Kina-børsene

Det kinesiske aksjemarkedet har mer enn 90 millioner individuelle investorer. Det er mer enn antallet medlemmer i Kinas kommunistparti. Den enorme tilstrømningen av «vanlige» kinesere med normale inntekter er også hovedårsaken til den gedigne oppgangen i aksjemarkedet de siste årene.

– Man får en negativ formueseffekt i den gruppen man skal bygge sin vekst på. Det slår for eksempel ut i amerikanske bilprodusenter. Man får en type effekt innover de europeiske og amerikanske produsentene av luksusvarer. Dette får noe ringvirkninger, men ikke noe veldig farlig, så vidt jeg kan se.

Berhardsen mener man ikke skal overdrive børsens betydning i Kina.

– Det er en veldig liten andel av den kinesiske befolkningen som eier aksjer og så lenge det bare er børsen som faller, så tror jeg ikke dette er så alvorlig. Vi er tross alt fortsatt over bunnen vi hadde tidligere i sommer.

Les også

– Shanghai har utviklet seg til et ikke-marked

Les også

Over 90 millioner kinesere eier aksjer

Les også

Kina-børsene: De rike låses inne, aksjene stiger

Publisert:

Flere artikler

  1. Shanghai-børsen stupte over 8 prosent

  2. Kina-frykten sprer seg: Største børsfall på mange år

  3. Småinvestorer skremt av børsfallet – dumpet aksjer for over 200 mill.

  4. Største børsfall siden finanskrisen på Oslo Børs: – Nå er jeg snart «all in»

  5. – Kina-fall ligner på USAs 1929-krakk